Nema mesta panici: MAMUTSKE OSE UOBIČAJENE ZA OVO DOBA GODINE

Nema mesta panici: MAMUTSKE OSE UOBIČAJENE ZA OVO DOBA GODINE

MAMUTSKE OSE UOBIČAJENE ZA OVO DOBA GODINE
Opovo, 29.maj 2020.
Unazad nekoliko godina u periodu od polovine maja do polovine juna primećena je česta pojava insekata koji liče na stršljenove i izazivaju paniku kod naših sugrađana. Insekti se uvek nalaze u blizini trulih panjeva. Prilikom danas izvršenog inspekcijskog nadzora u Barandi u blizini škole, napravljene su fotografije na osnovu kojih je mr Nataša Pil, stručni saradnik za entomologiju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, insekte identifikovala kao mamutske ose (Megascolia maculata maculata). Iako ima zvucno ime i prilicno je velika vrsta, ove ose u principu ne napadaju ljude. Zenke su veće (oko 6 cm) i imaju zutu glavu, dok su muzjaci nesto manji sa crnom glavom. Karakterišu ih zute mrlje na leđnoj strani trbuha (abdomena). Ova vrsta parazitira na larvama tvrdokrilaca, tj. zenka polozi jaje u zivu larvu tvrdokrilaca . Veca brojnost insekata ove vrste ukazuje na prenamnozenje nekih velikih tvrdokrilaca i predstavlja biološku prirodnu meru borbe odnosno regulacije brojnosti tvrdokrilaca, od kojih su neke i stetocine. Odrasli se hrane nektarom, tako da su značajni oprašivači.
Dakle u pitanju su korisni insekti koji ne bi trebalo da napadaju ljude, pa nema mesta panici. Kako se radi o isektima koji nisu pod zaštitom, ako je baš neophodno, mogu se uništavati odgovarajućim insekticidima.
Preporuka za sve je uklanjanje starih, trulih, panjeva čime će se izbeći pojava mamutske ose.

Inspektorka za zaštitu životne sredine,
dr vet. med. Marina Mitrović

Večeras (petak 29. maj) u 21:00 sat: SA TAMAROM U AKCIJI“ U OPOVU

Večeras (petak 29. maj) u 21:00 sat: SA TAMAROM U AKCIJI“ U OPOVU

SA TAMAROM U AKCIJI“ U OPOVU
Opovo, 29. maj 2020;
Večeras u 21:00 sat, na RTS1 emituje se sedma epizoda, devete sezone humanitarnog projekta „Sa Tamarom u akciji“. U večerašnjoj emisiji Tamara i njena ekipa su u Opovu gde su renovirali kuću Snežane Sužnjev, a u okviru emisije raznim prilozima biće predstavljena i naša opština.

E Uprava: PREKO E-UPRAVE ZA JEDAN DAN 15.000 RODITELJA PRIJAVILO PRVAKE

E Uprava: PREKO E-UPRAVE ZA JEDAN DAN 15.000 RODITELJA PRIJAVILO PRVAKE

PREKO E-UPRAVE ZA JEDAN DAN 15.000 RODITELJA PRIJAVILO PRVAKE

BEOGRAD, 29. maja (Tanjug) – Preko sistema e-uprave za jedan dan 15.000 roditelja budućih đaka prvaka zakazalo je termine za dolazak u škole, rekao je danas za TV Prva direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.            

Nova usluga e-uprave funkcioniše posle registracije preko dva klika preko kojih roditelji zakazuju termin za posetu željenoj školi za svoje dete, razgovor i testiranje.

“Usluga je nova i omogućuje da roditelji prvi put ne moraju da nose nijedan dokument sa sobom u školu jer su umrežene skole, domovi zdravlja i više ministarstava”, rekao je Jovanović.

Svake godine je oko 65.000 prvaka, a termini se zakazuju do 10. jula.

Testiranja su do 20. jula, pa Jovanović ocenjuje da će svi moći da zakažu termin i upišu dete u osnovu školu uz samo jedan odlazak.

Za one koji ne koriste internet, alternativa je zakazivanje posete školi preko školskih telefona.

Agro TV Srbija: BRANISLAV CUKIĆ U EMISIJI „BIRAM SELO“

Agro TV Srbija: BRANISLAV CUKIĆ U EMISIJI „BIRAM SELO“

BRANISLAV CUKIĆ U EMISIJI „BIRAM SELO“

Opovo, 29. maj 2020;

U novoj epizodi emisije “Biram selo” Agro TV Srbija posetio je Barandu i predstavio mladog domaćina Branislava Cukića, koji privodi kraju studije na Poljoprivrednom fakultetu. Uporedo sa tim, Branislav, uz oca Stevu, obrađuje 70 hektara pod usevima kukuruza, pšenice i suncokreta. Prilog možete pogledati ovde:

Hotel „Stari Banat“ Opovo: DEČIJA IGRAONICA „ANOLAND“ PONOVO RADI

Hotel „Stari Banat“ Opovo: DEČIJA IGRAONICA „ANOLAND“ PONOVO RADI

DEČIJA IGRAONICA „ANOLAND“ PONOVO RADI

Dečija igraonica „ANOLAND“ je ponovo otvorila vrata za svoje najmlađe prijatelje i njihove roditelje. Radno vreme igraonice je od 12 do 20 časova , pa izvolite, dođite da se igramo i družimo.

Na 200 kvadrata prostora, dečija igraonica ANOLAND pruža vrhunske uslove za organizovanje dečijih rođendana, kao i dnevnu igraonicu za razne vrste aktivnosti vaše dece, pojedinačno ili grupno. Glas Opova
Igraonica se nalazi u sklopu Hotela „Stari Banat“ u Opovu, ima zaseban ulaz sa ulice, kao i ulaz iz samog hotela.