RHMZ upozorava: SUTRA I U SREDU MOGUĆE VREMENSKE NEPOGODE

RHMZ upozorava: SUTRA I U SREDU MOGUĆE VREMENSKE NEPOGODE

SUTRA I U SREDU MOGUĆE VREMENSKE NEPOGODE

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se sutra i u sredu očekuju kratkotrajne vremenske nepogode, jak vetar, pojava grada i veća količina padavina.
Vreme će biti promenljivo oblačno, u pojedinim delovima  Beograda i okolini,  kratkotrajna kiša ili pljusak. U toku noći jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i većom količinom padavina.  Vetar će biti slab do umeren, severoistočni, u toku noći severni. Jutarnja temperatura oko 16 stepeni, najviša dnevna oko 24 stepena. U sredu će biti pretežno oblačno, mestimično sa kisom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode, jak vetar, pojava grada i veca količina padavina.


Posle podne i uveče u severnim, tokom noći i u zapadnim i centralnim predelima prestanak padavina i razvedravanje. 
U četvrtak u većini mesta pretezno sunčano, samo će na jugu i istoku veći deo dana biti oblačno mestimično sa kišom.  Uveče prestanak padavina, tokom noći na petak razvedravanje.
Zatim pretežno sunčano i malo toplije. U nedelju i početkom naredne sedmice promenljivo ponegde sa kišom i lokalnim pljuskovima.

Ministarstvo poljoprivrede: POLJOPRIVREDA BILA NAJMANJE UGROŽENA TOKOM VANREDNOG STANJA, RASPISAN NOVI KONKURS ZA TRAKTORE

Ministarstvo poljoprivrede: POLJOPRIVREDA BILA NAJMANJE UGROŽENA TOKOM VANREDNOG STANJA, RASPISAN NOVI KONKURS ZA TRAKTORE

POLJOPRIVREDA BILA NAJMANJE UGROŽENA TOKOM VANREDNOG STANJA, RASPISAN NOVI KONKURS ZA TRAKTORE
NOVI SAD, 18. maj (Tanjug)
Nijedna mera agrarne politike koja se ticala ruralnog razvoja nije niti će biti zaustavljena zbog epidemije korona virusa, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.
On je, na onlajn konferenciji “Poljoprivreda posle pandemije”, koju je organizovao Novosadski sajam uz podršku kompanije Color Media Communications, rekao da je poljoprivreda bila najmanje ugrožen sektor tokom vanrednog stanja.
Problem je jedino postojao u sektoru ranog povrtarstva, pa su zato novac iz budžeta dobili povrtari za rano povrtarstvo, za plastenike, potom pčelari stariji od 70 godina, a subvencionisani su i krediti u poljoprivredi.
Nijedan konkurs nije obustavljen, a uvedeni su i novi.
“Danas je raspisan konkurs za traktore, traje do 30. juna, za nabavku opreme u biljnoj proizvodnji, a svi konkursi za mlade će biti realizovani”, rekao je Nedimović, precizirajući da je na konkurs za mlade inače stiglo oko 5.000 aplikacija, te da će svi učesnici biti kontaktirani, kako bi proverili da li ostaju pri tim aplikacijama.


Najavio je da će biti raspisan i novi konkurs koji do sada nije postojao.
“I smo poziv u okviru IPARD-a za ruralni turizam i jedan poziv koji se tiče nacionalnih mera, a koji je namenjen izgradnji određenih objekata u funkciji ruralnog turizma”, najavio je ministar Nedimović.
On je podsetio i da je, “tri dana pre korone” iz budžeta isplaćeno šest, sedam milijardi dinara, što je bilo namenjeno za gorivo.
Nedimović je rekao i da je tokom vanrednog stanja dobijena dozvola za izvoz jabuka u Indiju, te da se i prvi put i istoriji desilo da Srbija izvozi goveđe meso na arapsko tržište.
“Jagode po ceni od 400-450 dinara po kilogramu išle su u izvoz prema Rusiji, a o toj cenu su ljudi ovde mogli samo da sanjaju, jer ovde nije bila veća od 200 dinara po kilogramu”, rekao je Nedimović.
On je rekao i da je tokom vanrednog stanja morao da bude ograničen izvoz kukuruza preko određene kvote, kako Srbija ne bi došla u situaciju da ga nema dovoljno u julu ili avgustu.

Podrška za MSP: MILIJARDU DINARA ZA NABAVKU OPREME

Podrška za MSP: MILIJARDU DINARA ZA NABAVKU OPREME

MILIJARDU DINARA ZA NABAVKU OPREME

BEOGRAD, 18. maja (Tanjug) – Ministarstvo privrede objavilo je danas Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za privredne subjekte, u okviru Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u ovoj godini, a za realizaciju ovog programa opredeljeno je milijardu dinara. 

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra.

Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti preduzeću određuje se u odnosu na broj zaposlenih: 1 zaposlen može dobit do 1 milion dinara, 2 do 5 zaposlenih do 2,5 miliona, 6 i više zaposlenih do 5 miliona dinara.

Cilj Programa, koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama, jeste jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja i internacionalizacije, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u opremu, kažu u resornom ministarstvu.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvodenje građevinskih radova.

Preduzeća koja ispune uslove Programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju uslovno odobre kredit/finansiranje, mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25 odsto neto vrednosti nabavke proizvodne opreme.

Učešće privrednih subjekata iznosi pet procenata od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog Programa.

Republički Hidrometeorološki Zavod: PROMENLJIVO OBLAČNO DO 23 C

Republički Hidrometeorološki Zavod: PROMENLJIVO OBLAČNO DO 23 C

PROMENLJIVO OBLAČNO DO 23 C

Danas promenljivo oblačno i uglavnom suvo sa periodima sunčanog vremena. Vetar slab, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura oko 14, najviša dnevna oko 23 °C.

Za sutra se predviđa promenljivo oblačno uz mogućnost kratkotrajne kiše. U sredu oblačno i svežije sa kišom i pljuskovima. U četvrtak uglavnom suvo uz delimično razvedravanje. U petak i subotu pretežno sunčano. U nedelju i početkom naredne sedmice promenljivo povremeno sa kišom i kratkotrajnim pljuskovma.