Vanredno stanje u Južnom Banatu-statistike: NASILJE U PORODICI TOKOM VANREDNOG STANJA

Vanredno stanje u Južnom Banatu-statistike: NASILJE U PORODICI TOKOM VANREDNOG STANJA

NASILJE U PORODICI TOKOM VANREDNOG STANJA

Izvor: Politika, 013 info
Na području južnog Banata tokom vanrednog stanja bilo je čak 114 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Pred Osnovnim sudom u Pančevu podnet je 81 predlog za određivanje hitnih mera zabrane prilaska i kontakta sa žrtvom, a pred Osnovnim sudom u Vršcu 33 takva predloga. U isto vreme u Pančevu je održano 14 suđenja zbog nasilja u porodici, od kojih su dva pritvorska predmeta, a u Vršcu tri suđenja za ovo krivično delo.

Ove podatke saopštila je Politici Biljana Mojsilović, portparol Višeg suda u Pančevu, koji je nadležan za teritoriju celog južnog Banata, gde je tokom vanrednog stanja postupano samo u hitnim predmetima, kao i u svim ostalim sudovima u Srbiji, na osnovu preporuke Ministarstva pravde i zaključka Visokog saveta sudstva.

Školski kalendar u AP Vojvodina: NASTAVA NA DALJINU DO 29. MAJA

Školski kalendar u AP Vojvodina: NASTAVA NA DALJINU DO 29. MAJA

NASTAVA NA DALJINU DO 29. MAJA

Opovo, 26. maj 2020;

Radi usaglašavanja Pravilnika o izmenama pravilnika o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada za školsku 2019/2020. godinu, koji je donelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš doneo je Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o školskom kalendaru za obrazovno-vaspitne ustanove na teritoriji AP Vojvodine.

Ova izmena doneta je usled vanrednog stanja ‒ koje je proglašeno na teritoriji Republike Srbije zbog pandemije izazvane virusom kovid 19 – čime je prilagođen način na koji se izvodi nastava u školama.

Poslednji dan nastave na daljinu jeste petak, 29. maj 2020. godine, za sve đake.

Osmaci se zvanično raspuštaju 5. juna, dok je završetak školske godine za učenike od prvog do sedmog razreda osnovne škole 16. jun. Prve dve nedelje juna rezervisane su za organizaciju posebnih časova, u zavisnosti od toga da li đaci dolaze na pripreme za malu maturu ili da poprave ocene. Polaganje probnog završnog ispita je 2. juna, a male mature 17, 18. i 19. juna. Rezultati se objavljuju 23. juna.

Maturanti gimnazija raspustili su se 22. maja, učenici trećeg razreda trogodišnjeg obrazovanja i četvrtog razreda stručnih škola završavaju školsku godinu 29. maja, dok je za ostale srednjoškolce kraj nastavne godine 19. jun. Za polaganje velike mature rezervisani su 4, 5. i 6. jun, dok će 24. juna maturanti moći da se prijave za željeni  fakultet.

RASPORED ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI ZA OSNOVNE ŠKOLE PO DANIMA

· Od 1. do 16. juna 2020. godine organizuju se posebni časovi.

· Za osme razrede nastava se završava 5. juna 2020. godine.

· Probni završni ispit iz matematike osmaci polažu 2. juna 2020. godine.

· Kombinovani test i test iz maternjeg jezika polaže se kod kuće (preuzimanje testova 1. juna, dok se popunjeni testovi vraćaju 2. juna).

· Od 3. juna do 15. juna 2020. godine traje pripremna nastava za polaganje završnog ispita.

· Zaključivanje i popravljanje ocena (ukoliko đaci žele ili ukoliko roditelji smatraju da je potrebno) biće različito od prvog do osmog razreda. Druga nedelja juna, kada osmaci završe deo svojih priprema za malu maturu, predviđena je za petake, šestake i sedmake.

· Polaganje male mature biće održano 17, 18. i 19. juna 2020. godine, a rezultati će biti objavljeni 23. juna 2020.

· Centralizovano onlajn prijavljivanje učenika za prijemne ispite za upis u specijalizovane gimnazije i umetničke škole, osim za sportska odeljenja,za školsku 2020/2021. godine počinje u ponedeljak, 18. maja i traje do četvrtka, 21. maja 2020. godine, od 8 do 20 časova.

· Prijemni ispiti za odeljenja u školama u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku biće održani 8. i 9. juna u 10 časova.

· Prijemni ispiti u baletskim školama biće od nedelje, 7. juna do utorka, 9. juna u 10 časova.

· Učenici s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku i učenici s posebnim sposobnostima za fiziku polagaće prijemni ispit u sredu, 10. juna od 10 do 12 časova (računarstvo i matematika) i od 14 do 16 časova (fizika).

· Istog dana, u 12 časova održava se i prijemni ispit za učenike s posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti.

· Prijemni ispit za učenike s posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju biće održan u četvrtak, 11. juna. Od 10 do 12 časova polagaće se istorija, dok će se od 14 do 16 časova polagati geografija.

· Prijemni ispit za učenike s posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju biće održan u petak, 12. juna – biologija od 10 do 12 časova, a hemija od 14 do 16 časova.

· U petak, 12. juna i subotu 13. juna (u 10 časova) biće održani prijemni ispiti u filološkim gimnazijama i filološkim odeljenjima.

· Prijemni ispit u muzičkim školama biće od 12. do 14. juna s početkom u 8 časova. U umetničkim školama likovne oblasti, prijemni ispiti biće održani od petka, 12. juna do nedelje, 14. juna s početkom u 8 časova.

· Preliminarni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni do utorka 16. juna. Učenici će moći da podnesu eventualne žalbe na rezultate prijemnih ispita istog dana od 10 do 16 časova.

· Konačni rezultati prijemnog ispita u matematičkim i filološkim gimnazijama, odeljenjima za fiziku, biologiju i hemiju, računarstvo i informatiku i konačni rezultati za odeljenja u školama u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku, biće objavljeni do srede 17. juna.

· Provera sklonosti za upis učenika u sedmi razred za program osnovnog obrazovanja učenika obdarenih za matematiku jeste u subotu, 20. juna u 10 časova, kao i provera kompetencija za dvojezičku nastavu osnovnog obrazovanja.

RASPORED ŠKOLSKIH AKTIVNOSTI ZA SREDNJE ŠKOLE PO DANIMA

· 1,2,3. juna 2020. godine u školu dolaze đaci završnih razreda (dani za zaključivanje ocena, deset učenika jedan nastavnik).

· Dani 4, 5. i 6. juna 2020. rezervisani su za polaganje velike mature.

· Dana 8. juna 2020. godine u školu dolaze ostali đaci (radi ispravke ocena).

· Dan 24. jun 2020. godine određen je za prijavljivanje maturanata za željeni fakultet