Ministarstvo na dan zdravlja: DO POBEDE ZAJEDNO

Ministarstvo na dan zdravlja: DO POBEDE ZAJEDNO

DO POBEDE ZAJEDNO

BEOGRAD, 7. aprila (Tanjug) – Ministarstvo zdravlja podsetilo je danas, povodom 7. aprila – Svetskog dana zdravlja, da je današnji dan kao i svi drugi kada građani moraju da ostanu kod kuće i tako pruže podršku lrekarima, sestrama, tehničarima i poručilo “do pobede zajedno”.

Kako se navodi, danas se svetski Dan zdravlja obeležava u skafanderu, sa maskom i naočarima na licu, sa “strepnjom za svakog pacijenta koji se požali da otežano diše, da ima bol u grudima”.

“Nema svečanosti, sumiranja rezultata, prigodnih akademija. Marketinške i PR agencije danas ne osmišljavaju kreativne sadržaje. Danas je dan kada statistika vlada razumom, a logika se podređuje senzaciji”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je današnji dan isti kao jučerašnji kada je jedna žena sa Zvezdare došla kući sa smene u bolnici, a deca je više ne pitaju zašto su joj na licu urezani tragovi maske.

“Danas je dan kao i onaj sutra, kada će Lale iz Niša obući skafander, u kome će provesti narednih šest sati u intezivnoj nezi pored svojih pacijenata”, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Pijaca Pančevo: “MESARA NA TOČKOVIMA” I SNALAŽLJIVOST TRGOVACA

Pijaca Pančevo: “MESARA NA TOČKOVIMA” I SNALAŽLJIVOST TRGOVACA

MESARA NA TOČKOVIMA” I SNALAŽLJIVOST TRGOVACA

PANČEVO, 7. aprila (Tanjug) – Na osnovu mere države odlukom gradskih vlasti Pančeva sve pijace su zatvorene, a pojedini trgovci su se prilagodili uslovima i nastavili prodaju uz samu glavnu “zelenu” pijacu.

Mesara “Ðera”, čiji je objekat ostao zatvoren u pijaci, opremila je “meseru na točkovima” koja je od subote, tradicionalno najjačeg pijačnog dana, svakog jutra parkirana ispred jednog od dva centralna ulaza na pijacu.

Kamion je u stvari pruređena hladnjača za transport mesa od koje je sada nastala prava mala mesara, gde iza vitrine rade dvojica mesara pod adekvatnom zaštitom predviđenom za doba epidemije.

Vlasnik Danijel Ðerfi rekao je za Tanjug da je prvog dana rada u subotu bilo kupaca, dok je u ponedeljak bilo manje mušterija.

Kako je objasnio, mesara na točkovima ispunjava sve uslove za ovaj način prodaje, a druge mesare su i pre vanrednog stanja imali tu vrstu trgovine.

Mesada Ðera je kupcima u ovo vreme proširila ponudu i na prodaju preko dostave na kućnu adresu.

foto: BLICPet šop Amos u bloku lokala uz samu pijacu nastavio je prodaju kao i ranije jer su mu izlog i ulaz okrenuti van pijace, a prodavac kaže da je razlika u vrstama kupaca jer sada dolaze samo oni koji su planirali kupovinu a ne kupci prolaznici.


Trgovinu je prilagodio i bajk šop Fristajl koji sada umesto uobičajene trgovine sa pijačne strane, svoje bicikle, opremu za njih, kao i usluge popravke nudi kroz magacinski ulaz do koga se stiže van pijace.

Da je proleće i vreme prodaje zeleniša svedoče još dva prodavca koji su stali na prazan parking i prilaz pijaci sa bakalukom od krompira, od sveže salate do mladog luka.

Kapije glavna pančevačka zelena pijaca na kojoj je do pre nedelju dana bilo i više stotina prodavaca pijačnim danom a prodavalo se na otvorenom – zatvorene su i zaključene.

Zaštita podataka o ličnosti: PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

Zaštita podataka o ličnosti: PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

Bograd 7. April 2020
Izvor: Beta/013 Info
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kazao je danas da podaci o ličnosti pacijenata zaraženih korona virusom ne smeju biti javni.

Marinović je za televiziju Prva rekao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali je dodao da se mora voditi računa o čuvanju privatnosti.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici su u obavezi da podatke o pacijentima razmenjuju izmedju sebe, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama, ali da ti podaci ne smeju izaći iz okvira te struke.

Marinović je podsetio da je reagovao na objavljivanje podataka o ličnosti “nultog pacijenta” u medijima.

“To su osnovne moralne norme. On će ozdraviti i ovo će sve proći i pacijent treba da nastavi redovan život”, naveo je poverenik i dodao da “treba misliti o tome pre nego što se podaci objave”.

On je kazao da je apelovao na poslodavce da ne iznose podatke o zaraženima, navodeći da je bitno da zaraženi ne dolaze na posao kao i da ostali zaposleni budu upućeni da je “neko od kolega zaražen” ali ne i podatke o ličnosti.

Marinović je naveo da su gradjanima i tokom vanrednog stanja dostupne sve informacije kao i do sada, ali je dodao “nema neposrednog kontakta” sa gradjanima, već se komunikacija odvija putem mejla.