Radno vreme maloprodajnih objekata: PETAK NERADNI DAN, U SUBOTU I NEDELJU OD 7 DO 17H

Radno vreme maloprodajnih objekata: PETAK NERADNI DAN, U SUBOTU I NEDELJU OD 7 DO 17H

PETAK NERADNI DAN, U SUBOTU I NEDELJU OD 7 DO 17H

Na osnovu člana 43. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Službeni glasnik RS“ broj 87/18) Opštinski štab za vanredne situacije je dana 30.04.2020. godine doneo odluku o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije covid – 19/30.04.2020


1. Izdaje se naredba Opštinskoj upravi opštine Opovo za određivanje  radnog vremena  maloprodajnih objekata za vreme prvomajskih praznika, po sledećem principu:

– Petak 01. maj  – neradni dan, 

– subota 02. maj i nedelja 03. maj – najranije od 07,00 – najkasnije do 17,00 časova.

2. Broj potrošača u maloprodajnim objektima može biti jedan potrošač na deset kvadratnih metara uz poštovanje opštih mera prevencije i fizičke udaljenosti  potrošača.

Vlada Republike Srbije: OD 4. MAJA POČINJE MEĐUGRADSKI AUTOBUSKI I ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Vlada Republike Srbije: OD 4. MAJA POČINJE MEĐUGRADSKI AUTOBUSKI I ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

OD 4. MAJA POČINJE MEĐUGRADSKI AUTOBUSKI I ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Beograd, 30. april 2020;

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ponovila je danas da se od 4. maja otvara međugradski autobuski i železnički putnički saobraćaj, dok od 8. maja kreće gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji Prva, istakla da se mere u Srbiji postepeno relaksiraju, te da će u saobraćaju biti obavezno poštovanje svih mera bezbednosti.

Mere bezbednosti u cilju očuvanja našeg i zdravlja drugih ljudi su najvažnije i neće moći da se uđe u autobus ili voz bez maske i rukavica. Autobuski saobraćaj kreće u punom kapacitetu, dok su procene da je za železnički u ovom trenutku dovoljno 30 odsto vozova, ukazala je ona.

Potpredsednica Vlade je ponovo apelovala na građane da pokažu ličnu odgovornost i ponašaju se u skladu sa činjenicom da epidemija još nije završena.

Važno je da znamo da i dalje nismo pobedili koronu i da opasnost još postoji, sve dok ne bude pronađena vakcina. Moramo da naučimo da živimo sa virusom, da se ponašamo odgovorno i na taj način sačuvamo i sebe i druge, poručila je Mihajlović.

Mihajlović je potvrdila da je naša zemlja spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to dogoditi u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da za sada nigde nema putničkih letova.

Naši avioni, posada i aerodromi su spremni da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu između 15. i 18. maja, precizirala je ona.

Aerodrom „Nikola Tesla“, kako je podsetila, nijednog trenutka nije bio zatvoren, tako da je kompanija „Er Srbija“ bila u mogućnosti da doveze 15.000 naših građana iz različitih delova sveta i dopremi 2.500 tona humanitarne pomoći.

Potpredsednica Vlade je naglasila da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa preporukama lekara, ističući da će svi koji budu želeli da putuju morati da imaju test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju.

Ona je apelovala na građane da budu oprezni i ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu to da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

Da bi bilo koji avion poleteo ili sleteo na naš aerodrom potrebno je rešenje Ministarstva i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti, objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, avio-saobraćaj svuda u svetu trpi štetu, koja se u Evropi procenjuje na 160 milijardi evra, dok u Srbiji šteta do sada iznosi približno 30 miliona evra.

U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vreme pre krize povećala i prihode i broj putnika, naglasila je ona i ukazala na to da „Er Srbija“ obavlja veoma važan posao u vreme epidemije, te da je sada na redu država da ovoj kompaniji omogući uslove za rad i da joj pomogne da što lakše izađe iz krize.

Vojvodina: BROJ OBOLELIH PADA,U KCV 60,U PANČEVU 94 PACIJENTA

Vojvodina: BROJ OBOLELIH PADA,U KCV 60,U PANČEVU 94 PACIJENTA

ROJ OBOLELIH PADA,U KCV 60,U PANČEVU 94 PACIJENTA

NOVI SAD, 30. april (Tanjug) – Ukupan broj obolelih od Covid 19 infekcije u AP Vojvodini i dalje je u opadanju, pa se u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu u ovom trenutku od te infekcije leči 60, a u Opštoj bolnici u Pančevu 94 pacijenta, saopštio je Pokrajinski štab.

“Od toga, u KCV se na mehaničkoj ventilaciji nalazi šest hospitalizovanih pacijenata”, saopšteno je.

U privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 “Novosadskog sajma”, predviđenoj za smeštaj obolelih sa lakšom kliničkom slikom Covid 19 infekcije, trenutno se nalazi 55, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Junaković” u Apatinu 47 pacijenata.

“Za konačnu pobedu nad epidemijom virusa Covid 19 i dalje je od odlučujućeg značaja je da se građani ponašaju maksimalno odgovorno i da primenjuju sve mere predostrožnosti, uključujući striktno poštovanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i rukavica i upotrebu dezinfekcionih sredstava”, apelovao je Pokrajinski štab.