Zaštita podataka o ličnosti: PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

07/04/2020

PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

PODACI O LIČNOSTI ZARAŽENIH KORONOM TAJNA

Bograd 7. April 2020
Izvor: Beta/013 Info
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kazao je danas da podaci o ličnosti pacijenata zaraženih korona virusom ne smeju biti javni.

Marinović je za televiziju Prva rekao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali je dodao da se mora voditi računa o čuvanju privatnosti.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici su u obavezi da podatke o pacijentima razmenjuju izmedju sebe, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama, ali da ti podaci ne smeju izaći iz okvira te struke.

Marinović je podsetio da je reagovao na objavljivanje podataka o ličnosti “nultog pacijenta” u medijima.

“To su osnovne moralne norme. On će ozdraviti i ovo će sve proći i pacijent treba da nastavi redovan život”, naveo je poverenik i dodao da “treba misliti o tome pre nego što se podaci objave”.

On je kazao da je apelovao na poslodavce da ne iznose podatke o zaraženima, navodeći da je bitno da zaraženi ne dolaze na posao kao i da ostali zaposleni budu upućeni da je “neko od kolega zaražen” ali ne i podatke o ličnosti.

Marinović je naveo da su gradjanima i tokom vanrednog stanja dostupne sve informacije kao i do sada, ali je dodao “nema neposrednog kontakta” sa gradjanima, već se komunikacija odvija putem mejla.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije