Kulturni centar Opovo: Libercuatro i Neki novi tango (video)

Kulturni centar Opovo: Libercuatro i Neki novi tango (video)

Libercuatro i Neki novi tango (video)

OPOVO, 9. jun 2024 – Tango ansambl Libercuatro po drugi put je nastupio u Opovu i ovog puta nam priredio odličan koncert pod nazivom „Neki novi tango“.

Za razliku od pre četiri godine, nastupili su u nešto izmenjenom sastavu. Pored starih članova ansambla Ksenije Ristić (klavir) i Martine Dimić Radovanović (violina), kontrabas je svirao Boban Stošić, bandoneon Petar Mirkov, dok je vokalni solista bio Aleksandar Mišović, a sve je začinjeno plesačkim parom koji su činili Mirjana Savić i Ilias Oikonomou.

Tokom sat vremena, Libercuatro su nam odličnim muziciranjem doneli duh Buenos Airesa, a plesači predstavili „strast“ argentinskog tanga.

Tango je originalno bio ples improvizacije koji je kombinovao ritam i pokrete nekoliko ranijih muzičkih i plesnih tradicija. Najupečatljiviji trag su ostavili “Candombe“, argentinska verzija plesa robova iz Afrike, koje su doneli u luku Buenos Ajresa. Drugi izvor je bila kubanska „habanera“, mešavina francuskih, kolonijalnih kontradanse sa afričkim uticajem. Elementi kubanske habanere i evropske polke su se spojili u lokalni argentinski ples „milonga“. Milonga je prvobitno bila pesma puna improvizacije koju su pevali payadores ili folk pevači argentinskih stepa, pampasa. Kao ples, postala je popularna među kompadritosima, na ulicama Buenos Ajres-a 70-ih godina 19. veka. Neki istoričari veruju da su upravo ovi kompadritosi improvizovali i imitirali pokrete crnačkih candombe igrača i spojili ih u milonge, koje su i stvarale prve tango note kasnih 1870-ih.

Tango ansambl Libercuatro po drugi put je nastupio u Opovu i ovog puta nam priredio odličan koncert pod nazivom „Neki novi tango” / Glas Opova

Uslovno sve do 1900. godine možemo reći da je to prva faza u tangu, karakteristična po improvizaciji, gde su muzičari na sluh pratili plesače a ne obrnuto. Muzika bila živahnija i veselija, ali je to period koji je iznedrio vrsne muzičare i kompozitore tanga koji ga uvode u njegovo zlatno doba.

Period od 1900. do 1920. godine poznat kao „guardia vieja“ nazvan po kompozitorima tzv. stare garde koji su razvili tango u jednu od najinteresantnijih i najlepših muzičkih oblika.

Period od 1920. do 1940. Argentinci zovu zlatno doba tanga. Tango u stvari tada dobija današnji oblik. To je rezultat nekoliko istovremenih dešavanja. Najezda doseljenika iz Evrope doprinosi da se tango prenese u Evropu i stekne neverovatnu popularnost, jer ga u Evropi prihvataju viši slojevi društva. Tada dobija i vokalnu crtu sa preovlađujuće lirskim pesmama. Orkestri se povećavaju a note zapisuju.

Zatvoren plesni stav tanga je nastao pod uticajem evropskih plesova, polke, mazurke…

U Opovu startovala manifestacija Cro kuhinja – Okusi Banata (video)

U Opovu startovala manifestacija Cro kuhinja – Okusi Banata (video)

U Opovu startovala manifestacija Cro kuhinja – Okusi Banata

OPOVO, 8. jun 2024 – Manifestacija Cro kuhinja – Okusi Banata u organizaciji i pokroviteljstvu Udruge banatskih Hrvata i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, startovala je u Opovu i nastaviće se u devet sela i gradova srpskog i rumunskog  Banata: Kikindi, Radojevu, Zrenjaninu, Pančevu, Starčevu, Hrvatskoj Keči, Temišvaru, Rešici i Karaševu.

Opovačka manifestacija je održana u dvorištu katoličke župe uz prisustvo brojnih gostiju. Predsednik crkvenog odbora opovačke katoličke župe Želko Horvat je na otvaranju manifestacije pozdravio goste i zvanice: konzula Republike Hrvatske u Subotici Velimira Plešau, predsednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vujanić, konzula – savetnika Zdravka Vincelja, zamenik predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Gorana Kaurića, kao i predsednika opštine Opovo Miloša Markova i njegove saradnike koji su prisustvovali na manifestaciji.

Hrvatski konzul Velimir Pleša je izrazio zadovoljstvo organizovanjem ovakvih manifestacija koje pre svega okupljaju ljude.

Opovačka manifestacija je održana u dvorištu katoličke župe uz prisustvo brojnih gostiju/Glas Opova

„Ovo je nešto novo u pogledu provođenja manifestacija i mislim da je značaj inicijative i svakog sata utrošenog u organizaciju toga, ne samo domaćina u Opovu, nego pre svega mislim na čoveka koji je najzaslužniji za to, a to je Goran Kaurić. On je kao čovek iz Banata pre nekih tri, četiri godine pokrenuo puno toga, u pogledu vidljivosti, da se vide Hrvati koliko god nema puno ovde u Banatu ali da se i na jedan ovakav prikladan način mogu pokazati javnosti i svojim sugrađanima, ne samo u Opovu jer vidim da tu ima i društava iz drugih mesta u Banatu i to je važnije od političkih i manifestacija druge prirode, jer ovo će privući ljude“, poručio je Pleša.

S druge strane, Goran Kaurić je ovo manifestaciju najavio kao pilot projekat od koje se puno očekuje.

„Ovo je pilot projekat vezan za Cro kuhinju – Okusi Banata, zahvaljujući našem Središnjem državnom uredu za Hrvate i Udruge banatskih Hrvata, koji su po prvi put organizovali jedan ovakav skup. Prvo mesto u Banatu je Opovo, domaćini su dobri, druženje je lepo, očekujem u popodnevnim satima još gostiju, tako da čini mi se da će ovo biti jedan lep ugođaj svima, i domaćinima, a i gostima“, rekao je Kaurić.

Manifestacija je okupila grupu kuvara, iz Opova, a tu su bili Željci, Kaljužanci i Kertizanci, zatim Starčeva i Mužlje, a došli su i Sremci iz Petrovaradina. Kuvao se gulaš i pasulj, a prazni kotlići su najmerodavniji o kulinarskom umeću kuvara.