Večeras u 22.50 sati stiže leto

Večeras u 22.50 sati stiže leto

BEOGRAD, 20. juna 2024
Leto 2024. godine počinje večeras u 22 časova i 50 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” iz Beograda. U isto vreme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, kaže se u saopštenju. Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Kako Sunce u Beogradu izlazi u 04:51, a zalazi u 20:27, znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć svega 8 časova i 24 minuta. Na dan početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu tokom godine, a zalazi na severozapadu.

Podnevna visina Sunca je najviša na severnoj Zemljinoj polulopti – u Beogradu će biti oko 68 stepeni, u južnom Egiptu 90 stepeni tj. nalaziće se u zenitu, a na severnom Zemljinom polu će biti oko 23 stepena. Astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka leta nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja, odnosno da izgleda da se visina Sunca u podne ne menja nekoliko dana pre i posle početka leta.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: Apel poslodavcima da smanje rizik po zdravlje zaposlenih na visokim temperaturama

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: Apel poslodavcima da smanje rizik po zdravlje zaposlenih na visokim temperaturama

BEOGRAD, 20. juna (Tanjug) – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apeluje na poslodavce da za vreme trajanja visokih spoljnih temperatura, iznad 36°C, a naročito u periodu od 11-16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada, organizuju rad na otvorenom, u delatnosti građevinarstva, poljoprivrede, komunalnoj delatnosti, na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju, u skladu sa Preporukom koju je donela Vlada Republike Srbije 2007. godine. Ministarstvo je donelo Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, koje treba da pomognu poslodavcima i zaposlenima da se rizik po zdravlje pri radu na visokim temperaturama na otvorenom svede na najmanju moguću meru i da ih usmeri kako da postupaju u slučaju pojave zdravstvenih problema vezanih za rad na visokim temperaturama. Poslodavci su dužni da obezbede zaposlenima rad na radnom mestu i u radnoj sredini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, saopštilo je Ministarstvo. Poslodavac je dužan da Aktom o proceni rizika na radnom mestu u radnoj sredini uzme u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama i da radna mesta na otvorenom prostoru tako uredi da zaposleni koji rade na tim radnim mestima budu zaštićeni od nepovoljnih vremenskih prilika i imaju obezbeđenu prvu pomoć. Mere bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji, utvrđene su, pre svega, Uredbom o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, Pravilnikom o zaštiti na radu u poljoprivredi, Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu, kao i drugim propisima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Poslodavci su dužni da sprovode propise u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a kontrolu njihovog sprovođenja vrši Inspektorat za rad. Prilikom inspekcijskog nadzora, vezano za rad zaposlenih na otvorenom pri visokim temperaturama, inspektori rada, pored ostalog kontrolišu da li je poslodavac Aktom o proceni rizika na radnom mestu u radnoj okolini uzeo u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama i da li su radna mesta na otvorenom prostoru na privremenim i pokretnim gradilištima tako uređena da zaposleni koji rade na tim radnim mestima budu zaštićeni od nepovoljnih vremenskih prilika i imaju obezbeđenu prvu pomoć, da li je poslodavac obezbedio odgovarajući broj obučenih zaposlenih za pružanje prve pomoći, da li je obezbedio dovoljnu količinu vode za piće za zaposlene, kao i prostor za odmor, odnosno zaštitu zaposlenih od sunca.

Ukoliko ne obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj sredini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu je propisana novčana kazna za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 1.500.000 do 2.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara, dok je za za preduzetnika propisana novčana kazna od 400.000 do 500.000 dinara. Zaposleni mogu da prijave inspekciji rada poslodavca koji nije preduzeo mere za njihov bezbedan i zdrav rad na otvorenom za vreme trajanja visokih spoljnih temperatura, a ova prijava može biti i anonimna. Inspekcija rada će odmah izvršiti inspekcijski nadzor, utvrdiće činjenično stanje i preduzeti odgovarajuće mere iz domena nadležnosti inspekcije rada. Kontakt podaci odeljenja, odseka i grupe inspekcije rada, istaknuti su na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: https://www.minrzs.gov.rs/sr/kontakt.

Fudbal: Sakuljani bez plasmana u viši rang

Fudbal: Sakuljani bez plasmana u viši rang

SAKULE, 19. jun 2024 – Bili su Sakuljani na korak od Prve južnobanatske lige, ali „noćna mora“ iz poslednjeg kola nastavila se i u baražu. Nakon relativno dobrog rezultata u prvom meču u Kuštilju (1:1), fudbaleri Borca nisu uspeli u revanšu. Gosti su slavili rezultatom 0:1 (0:1) i izborili plasman u viši rang.

Sakuljanima ostaje velika žal što nisu iskoristili svoje šanse tokom ove sezone, a klubu ozbiljna analiza zašto je ekipa popustila pred kraj sezone. U svakom slučaju, Borac će naredne sezone opet igrati u Drugoj južnobanatskoj ligi – zapad, a kako navode na svojoj facebook stranici, čestitaju rivalu na uspehu i okreću se novoj sezoni sa istim ciljem.

Dom zdravlja Opovo: Bez povećanog obima posla, preporuke za vrele dane

Dom zdravlja Opovo: Bez povećanog obima posla, preporuke za vrele dane

OPOVO, 20. jun 2024
Povodom vrelog talasa koji je trenutno aktuelan  u našoj zemlji dobili smo informaciju da u Domu zdravlja Opovo, za sada, nema povećanog obima posla i da se stanovništvo pridržava preporuka za ponašanje pri visokim temperaturama. Period toplog vremena će trajati do nedelje, a dr Ljiljana Gvozdenović  je uputila i nekoliko konkretnih saveta.

  • Zbog visokih temperatura može se javiti vrtoglavica, nesvestica pa čak i gubitak svesti
  • Najugroženiji su hronični i srčani bolesnici kao i stare osobe
  • Kako bi se izbegli kolapsi ne izlaziti bez flašice vode, šešira..izbegavati duži boravak i izlaganje suncu u najtoplijem delu dana
  • Potrebno je da hronični bolesnici uzimaju redovno svoju terapiju
  • Toplotni udar nastaje kao posledica pregrejavanja organizma. Osobu koja doživi kolaps treba skloniti u hladovinu, poprskati vodom i davti da pije tečnost gutljaj po gutljaj
  • Najmlađe je takođe potrebno štititi kao i odrasle. Obavezno izbegavati direktno izlaganje suncu