Fudbal: U Kuštilju nerešeno, pobednik baraža se odlučuje u Sakulama

Fudbal: U Kuštilju nerešeno, pobednik baraža se odlučuje u Sakulama

SAKULE, 15. jun 2024 – Fudbaleri Karaša i Borca odigrali su prvi meč baraža za ulazak u Prvu južnobanatsku ligu. Nakon prvih 90 minuta rezultat je 1:1 (0:0), tako da će pobednika odlučiti revanš utakmica koja se igra u sredu u Sakulama. Strelac za sakulski tim je bio Dragan Kostić u 60. minutu, a Borac je vodio do 88 minuta.

U Srbiji danas sunčano i toplo, posle podne na zapadu zemlje lokalni pljuskovi

U Srbiji danas sunčano i toplo, posle podne na zapadu zemlje lokalni pljuskovi

SRBIJA, 16. jun 2024 – U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nakon svežeg jutra tokom dana biti pretežno sunčano i toplo.

Posle podne na zapadu i jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Vetar slab i umeren severozapadni, samo ujutro i pre podne u Vojvodini zapadni i jugozapadni, posle podne i uveče u skretanju na severozapadni pravac. Najniža temperatura od 11 stepeni na jugu Srbije do 19 stepeni u Beogradu, a najviša od 29 do 32 stepena Celzijusa. U toku noći umereno naoblačenje koje će ponegde usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak. U Beogradu danas pretežno sunčano i toplo. Vetar slab, severozapadni.

Najniža temperatura od 16 do 19, najviša oko 31 stepen Celzijusa. U Srbiji u ponedeljak na severu pretežno sunčano, u ostalim krajevima prolazno naoblačenje koje ponegde može usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak sa grmljavinom. Od utorka pretežno sunčano i vrlo toplo sa maksimalnim temperaturama od 31 do 35, a od 20. juna dnevni maksimumi lokalno će biti i iznad 35 stepeni Celzijusa. U urbanim sredinama tropske noći.

Danas nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda

Danas nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda

SRBIJA/BEOGRAD, 16. juna (Tanjug) – Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, nastavlja se danas od 8 do 17 časova u više od 200 zdravstvenih ustanova širom zemlje. I ovoga puta akcenat je na deci, za koju će biti organizovani preventivni sistematski pregledi u dečijim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave dermatološki pregled mladeža i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein). Pored toga, zbog velikog interesovanja, građani će i ovoga puta moći da, bez zakazivanja, u domovima zdravlja, opštim bolnicama, kliničkim i kliničko-bolničkim centrima izmere krvni pritisak, urade ultrazvučni pregled abdomena, provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama. Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

U zdravstvenim ustanovama iz Preševa, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Tutina preventivni pregledi će umesto danas biti organizovani 23. juna, zbog Kurban-bajrama. Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane da učestvuju u današnjoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje. Posebno se pozivaju roditelji dece predškolskog i školskog uzrasta da iskoriste priliku i na brz i efikasan način provere zdravlje svoje dece, navedeno je u saopštenju.

MUP upozorava građane na moguće zloupotrebe uz pomoć veštačke inteligencije

MUP upozorava građane na moguće zloupotrebe uz pomoć veštačke inteligencije

BEOGRAD, 16. juna (Tanjug) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je na Instagramu video kojim upozorava na moguće zloupotrebe uz pomoć veštačke inteligencije. MUP navodi da je veštačka inteligencija neminovnost koja će promeniti naš način života, ali da treba biti oprezan. “Uz pomoć veštačke inteligencije kreiraju se lažni snimci koji pozivaju na investicije, otkrivanje podataka i slično. Ne budite žrtva prevara”, ističe MUP. MUP savetuje građanima da svoje objave ne čine dostupnim svima.

“Neko može zloupotrebiti vaš izgled, vaš glas, lik vama bliskih osoba kako bi mu otkrili lične podatke. Neko može zloupotrebiti lik vaše dece”, ističe MUP. Dodaje se da građani, ako im je nešto sumnjivo, obrate pažnju na neobične izraze i obrasce u govoru. “I za početak, tražite potvrdu identiteta na neki drugi način. Jer ni veštačka inteligencija nije svemoguća”, naglašava MUP.