Za Dan ministarstva i policije taktičko-tehnički zbor u Narodnoj bašti

Za Dan ministarstva i policije taktičko-tehnički zbor u Narodnoj bašti

Pančevo, 21. JUN 2024
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu obeležiće Dan Ministarstva i Dan policije, 22. juna, od 10 časova, taktičko-tehničkim zborom na kome će građani imati priliku da vide vozila i deo opreme koju policijski službenici koriste u svakodnevnom radu, a najmlađi da se upoznaju sa policajcima koji brinu o njihovoj bezbednosti.

Policijska uprava u Pančevu poziva sve građane  se pridruže u subotu u Narodnoj bašti i zajedno sa pripadnicima MUP – a obeleže ovaj događaj..

Ministarstvo prosvete: Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita, održanog bez problema

Ministarstvo prosvete: Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita, održanog bez problema

BEOGRAD, 21. juna (Tanjug) – Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je završni ispit na kraju školske godine prošao bez problema i da su završni rezultati objavljeni na portalu Moja srednja škola. Završnom ispitu u junskom roku pristupio je 64.437 učenika osmog razreda, odnosno 99.64 odsto njih i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, što je 68.55 odsto prijavljenih odraslih, ssaopštilo je Ministarstvo prosvete. “Preliminarni rezultati pokazali su kontinuitet znanja učenika”, navodi se u saopštenju. Kada se sagledava uspeh po predmetima, preliminarni prosečan broj bodova je sledeći: maternji jezik (svi jezici) prosek bodova iznosi 11,56, dok je prosečno postignuće na testu iz srpskog jezika 11,55 poena. Prosek na testu iz bugarskog jezika je 8,33 poena, na albanskom 12,37, na bosanskom 11,82, na mađarskom 11,67 poena, na rumunskom 9,21, na rusinskom 13,67, na slovačkom 11,46, a na hrvatskom 10,41 poena. Na testu iz matematike prosek bodova ove godine je 11,31. Učenici su imali mogućnost da biraju i polažu jedan od pet predmeta – istoriju, geografiju, fiziku, hemiju ili biologiju.

U skladu sa tim geografiju je izabralo 41,3 odsto osmaka, biologiju 36,3 odsto, istoriju 9,3 odsto, hemiju 6,8 odsto i fiziku 6,4 odsto. Na testu iz biologije prosek bodova iznosi 12,46, na testu iz geografije 13,98, a na testu iz istorije prosek bodova je 14,32. Na testu iz fizike prosek bodova je 16,04, dok je na testu iz hemije prosek bodova 16,02. Podnošenje prigovora na preliminarne rezultate završnog ispita (preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi) realizovaće se u subotu 22. juna, od 08 do 15 časova, dodaje se u saopštenju. Podnošenje prigovora na preliminarne rezultate završnog ispita drugostepenoj komisiji (preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi), realizovaće se u nedelju 23. juna od 08 do 15 časova.

Prigovor drugostepenoj komisiji mogu da podnesu samo roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici, učenika koji nisu zadovoljni odgovorom prvostepene komisije za prigovore. Ministarstvo saopštava da će i ove godine lista opredeljenja (želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola uz mogućnost izmena i dopuna do petka 27. juna do 15 časova, kao i u školi. “Roditelji će 2. jula od 8 časova na ovom portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, što je ranije u odnosu na prethodnu godinu”, dodaje se u saopštenju. Završni ispit polagan je u 1.207 škola. Bilo je angažovano 3.532 pregledača, dok je broj dežurnih nastavnika bio 10.413, ssupervizora 1.987. Učenici i polaznici koji nisu bili u mogućnosti iz opravdanih razloga da pristupe završnom ispitu u junskom roku moći će to da urade od 14. do 16. avgusta, dodaje se u saopštenju.

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za maj

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za maj

BEOGRAD, 20. jun 2024 – Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i privremenu novčanu naknadu za mesec maj 2024. godine.

Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u petak 21. juna, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosovo i Metohija biti isplaćena u subotu 22. juna 2024. godine.