U Opovu startovala manifestacija Cro kuhinja – Okusi Banata (video)

09/06/2024

U Opovu startovala manifestacija Cro kuhinja – Okusi Banata

OPOVO, 8. jun 2024 – Manifestacija Cro kuhinja – Okusi Banata u organizaciji i pokroviteljstvu Udruge banatskih Hrvata i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, startovala je u Opovu i nastaviće se u devet sela i gradova srpskog i rumunskog  Banata: Kikindi, Radojevu, Zrenjaninu, Pančevu, Starčevu, Hrvatskoj Keči, Temišvaru, Rešici i Karaševu.

Opovačka manifestacija je održana u dvorištu katoličke župe uz prisustvo brojnih gostiju. Predsednik crkvenog odbora opovačke katoličke župe Želko Horvat je na otvaranju manifestacije pozdravio goste i zvanice: konzula Republike Hrvatske u Subotici Velimira Plešau, predsednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vujanić, konzula – savetnika Zdravka Vincelja, zamenik predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Gorana Kaurića, kao i predsednika opštine Opovo Miloša Markova i njegove saradnike koji su prisustvovali na manifestaciji.

Hrvatski konzul Velimir Pleša je izrazio zadovoljstvo organizovanjem ovakvih manifestacija koje pre svega okupljaju ljude.

Opovačka manifestacija je održana u dvorištu katoličke župe uz prisustvo brojnih gostiju/Glas Opova

„Ovo je nešto novo u pogledu provođenja manifestacija i mislim da je značaj inicijative i svakog sata utrošenog u organizaciju toga, ne samo domaćina u Opovu, nego pre svega mislim na čoveka koji je najzaslužniji za to, a to je Goran Kaurić. On je kao čovek iz Banata pre nekih tri, četiri godine pokrenuo puno toga, u pogledu vidljivosti, da se vide Hrvati koliko god nema puno ovde u Banatu ali da se i na jedan ovakav prikladan način mogu pokazati javnosti i svojim sugrađanima, ne samo u Opovu jer vidim da tu ima i društava iz drugih mesta u Banatu i to je važnije od političkih i manifestacija druge prirode, jer ovo će privući ljude“, poručio je Pleša.

S druge strane, Goran Kaurić je ovo manifestaciju najavio kao pilot projekat od koje se puno očekuje.

„Ovo je pilot projekat vezan za Cro kuhinju – Okusi Banata, zahvaljujući našem Središnjem državnom uredu za Hrvate i Udruge banatskih Hrvata, koji su po prvi put organizovali jedan ovakav skup. Prvo mesto u Banatu je Opovo, domaćini su dobri, druženje je lepo, očekujem u popodnevnim satima još gostiju, tako da čini mi se da će ovo biti jedan lep ugođaj svima, i domaćinima, a i gostima“, rekao je Kaurić.

Manifestacija je okupila grupu kuvara, iz Opova, a tu su bili Željci, Kaljužanci i Kertizanci, zatim Starčeva i Mužlje, a došli su i Sremci iz Petrovaradina. Kuvao se gulaš i pasulj, a prazni kotlići su najmerodavniji o kulinarskom umeću kuvara.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Održana 24. seoska olimpijada u Sefkerinu

Održana 24. seoska olimpijada u Sefkerinu

OPOVO, 23. jun 2024 – U organizaciji Sportsko rekreativnog udruženja „Soko“, održana je 24. seoska olimpijada u Sefkerina. Tokom ceremonije otvaranja, predsednik sefkerinskih „Sokola“ Dragan Ristić pozdravio je prisutne, zahvalio se gostima na dolasku i lokalnoj...

najnovije

najčitanije