Koncert Hora Harmonium 26. juna u opovačkom parku

Koncert Hora Harmonium 26. juna u opovačkom parku

OPOVO, 18. jun 2024 – Kao i prošle godine, Hor Opštinske narodne biblioteke Opovo – Harmonium, održaće istog datuma, 26. juna (19:00h), koncert u opovačkom parku.

Dirigent je profesorka Ivana Josić, a u muzičkoj pratnji su Štefan Keler, Goran Savulov i Olga Reljić.

 

Sanda fulkontakt: Andrej Mišković u reprezentaciji Srbije

Sanda fulkontakt: Andrej Mišković u reprezentaciji Srbije

SEFKERIN, 18. jun 2024 – Sportski savez Opštine Opovo bogatiji za još jednog kadetskog reprezentativca Srbije u borilačkim sportovima.

Mladi Opovčan Andrej Mišković je član borilačkog kluba “Dragon” iz Sefkerina i kao reprezentativac Srbije učestvovaće u Turskoj krajem jula ove godine na Prvenstvu Evrope u borbama sanda fulkontakt.

Andrej je osvajač uzastopno pet zlatnih medalja na prvenstvima Srbije i na međunarodnim takmičenjima. Redovan je na svakom treningu i vredno radi pripreme sa trenerom Stankov Nikolom, koji kreira u njemu šampionski stil za sigurne pobede.

105 osmaka polaže završni ispit u školama opštine Opovo

105 osmaka polaže završni ispit u školama opštine Opovo

OPOVO/SAKULE18. jun 2024
Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas polažu završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Danas će se polagati srpski, odnosno maternji jezik, naredni dan matematika, a 20. juna izabrani predmet. Zadaci će biti kao i ovih godina po težini – osnovni, srednji i napredni nivo će se u onoj srazmeri u pitanjima rasporediti kao što je to bilo i do sada, a ukupno u Srbiji ispit će polagati 66.970 učenika osmog razreda.
Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

U Opovu polaže 72. osmaka i to iz osnovne škole “Dositej Obradović” i iz izdvojenog odeljenja “Sveti Sava” iz Sefkerina , a po rečima direktora Slaviše Miškova, test je počeo na vreme, svi uslovi za polaganje ispita su ispunjeni i sve teče u najboljem redu.

Završni test iz srpskog jezika, Sakule/Glas Opova

Takođe, direktorka škole “Zoran Petrović” iz Sakula Danijela Stanković nam je potvrdila da je test počeo na vreme i da ove godine, zajedno sa izdvojenim odeljenjem “Olga Petrov” iz Barande maturski test polaže 33 osmaka.

Pojačana kontrola saobraćaja, cilj otkrivanje prekršaja vožnje pod alkoholom

Pojačana kontrola saobraćaja, cilj otkrivanje prekršaja vožnje pod alkoholom

BEOGRAD, 18. jun 2024
Saobraćajna policija Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodiće do 23. juna međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. U sklopu ove akcije koja se istovremeno sprovodi u 31 evropskoj zemlji članici organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), u petak, 21. juna, širom Evrope biće realizovan takozvani Alcohol and Drugs Marathon, kada će u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu, saopštio je danas MUP. Saobraćajna policija je u prvih pet meseci ove godine isključila iz saobraćaja više od 20.000 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 1.500 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a oko 4.000 vozača zatečeno je da upravlja vozilom sa više od 1,2 promila alkohola u organizmu.

S obzirom na to da predstoji održavanje velikog broja muzičkih festivala na kojima se očekuje prisustvo više desetina hiljada posetilaca, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol ili psihoaktivne supstance i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.