Rajko R. Karišić: 50 godina fotografije – Moj izbor

30/11/2023

50 godina fotografije – Moj izbor

 

OPOVO, 29. novembar 2023 – U Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu otvorena je izložba fotografija Rajka R. Karišića „50 godina fotografije – Moj izbor“ koja obuhvata šest ciklusa objavljenih u njegovoj monografiji “Karišić – 50 godina kontinuiranog bavljenja umetnošću”.

Zbog bolesti autor je bio sprečen da dođe tako da je izložbu otvorila direktorka galerije Katarina Nikolić Ralić.

Izložbu je otvorila direktorka galerije Katarina Nikolić Ralić/Glas Opova

„Rajka zanimaju sve scene, svi ljudi, svi predmeti, sve ono na šta je svetlo palo a fotoaparat u ruci spreman da prihvati ono što se od površine odbilo. Staro i novo u preplitanju, predmeti i običaji koje skoro da više i ne prepoznajemo, a prema kojima autor snimcima upire svoj fotografski prst u skoro sizifovskom pokušaju da nas ubedi da moramo da obratimo pažnju ili bar da se jedan trenutak posvetimo onome šta je stavio pred nas“, napisao je Milan Živković u uvodu kataloga izložbe.

U postavci izložbe nalazi se 37 fotografija i četiri crteža tematski podeljenih u šest ciklusa: morske impresije, iz albuma uspomena – Staro selo – Sirogojno, portreti, šapat kolja, dron – pejzaži i Hilandar.

Rajko R. Karišić je član Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) i Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Do sada je imao preko 130 samostalnih izložbi, uz učešće na preko dve stotine likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu i realizovao 166 autorskih fotomonografija i knjiga za druge umetnike kao i 33 minimonografije manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve. Za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio je  više desetina nagrada i priznanja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Književno veče u biblioteci: Horor u književnosti

Književno veče u biblioteci: Horor u književnosti

Horor u književnosti OPOVO, 28. februar 2024 – U Opštinskoj narodnoj biblioteci u Opovu održano je književno veče na temu „Horor u književnosti“, na kojem su govorili pisac dr Boban Trifunović i prevodilac Mirko Bižić, dok je moderator bio urednik izdavačke kuće...

Najava pozorišne predstave „Do guše u pelenama“

Najava pozorišne predstave „Do guše u pelenama“

OPOVO, 23. februar 2024 – Ovogodišnja pozorišna sezona Kulturnog centra Opovo biće otvorena 6. marta pozorišnom predstavom „Do guše u pelenama“. Podela kombinuje iskusne televizijske glumce poput Katarine Vićentijević koju publika pamti po čuvenim serijama Srećni...

najnovije

najčitanije