Produktna berza: Promet na berzi veći za 10,64 odsto, najviše se trgovalo pšenicom

25/11/2023

NOVI SAD, 25. novembra (Tanjug) – Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 3.650,00 tona robe, što predstavlja rast za 10,64 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, a najviše se trgovalo pšenicom, navodi se u izveštaju ove berze i dodaje da je finansijska vrednost prometa iznosila 79,11 miliona dinara. Cena najtrgovanije kulture – pšenice – porasla je, dok je kukuruz blago pojeftinio u odnosu na pre nedelju dana. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,50 do 16,80 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin, a za razliku od protekle tri nedelje, kada se kukuruzom najviše trgovalo, on je ove sedmice u ukupnom prometu učestvovao sa 26 odsto.

Primarna kultura u trgovanju ove nedelje bila je pšenica, sa 67odsto udela u ukupnom trgovanju. Ponuda je bila slabija od tražnje, a tražena je bila pšenica sa različitim parametrima kvaliteta, uključujući i stočnu pšenicu. Pšenicom se trgovalo u cenovnom opsegu od 19,80 do 21,00 dinar po kilogramu bez PDV-a, zavisno od parametara kvaliteta i pariteta prodaje. Zaključen je jedan berzanski ugovor za soju po ceni od 54,00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Nakon dve nedelje mirovanja, ove sedmice je na tržištu stočnog ječma povećana aktivnost i zaključivani su berzanski ugovori.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu

BEOGRAD, 23. februar 2024 Obaveštavamo sve poljoprivredne proizvođače da je rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara po hektaru produžen do 1. aprila 2024. godine, a danas je počela i isplata te vrste...

najnovije

najčitanije