Na njivama u Pančevu i južnom Banatu povećan broj glodara

16/11/2023

PANČEVO/JUŽNI BANAT, 16. novembar 2023
Iz Poljoprivredno stručne službe Instituta Tamiš Pančevo upozoravaju da je na njivama u južnom Banatu primetan veliki broj glodara. Ono što je neophodno uraditi je njihovo suzbijanje i po nekoliko puta pre nego što nanesu veću štetu pšenici i ječmu.
Na pojedinim njivama u južnom Banatu, žale se poljoprivrednici, ima i do pet, šest rupa od poljskih glodara na metru kvadratnom. Tako je bilo i na pojedinim parcelama na oglednom polju Instituta Tamiš. Glodari su se pojavili u oktobru kada se sejala pšenica i već sada su na nekim parcelama vidljive oaze gde nema biljaka.

“ Poljski glodari se hrane prvo semenom koje je u zemlji ili koje je krenulo da niče. Zatim počinju da uvlače i celu izniklu biljku i na taj način možete videti da se na usevima stvaraju oaze gde nema biljaka. To je prvi signal prisustva glodara ali ono što je važno je da se ne sme zadržati na tome nego se baš moraju pregledati rupe“ objašnjava Maja Sudimac, rukovodilac Savetodavne službe Instituta Tamiš Pančevo
Zbog brojnosti glodara , stručnjaci, napominju da će suzbijanje morati da se obavlja u više navrata kako bi se sačuvala biljka.

„Ono što se ove godine desilo je da smo vrlo brzo prešli u treću kategoriju gde na većem broju parcela ima više od 50 rupa po hektaru i to je značilo da parcele moraju da se tretiraju rodenticidima nekoliko puta i da se mamci moraju ponovo postavljati. Nama je prinos jako važan a može biti ugrožen prisustvom glodara ukoliko se svi zajedno ne organizujemo. Ovo je poziv poljoprivrednicima i molba da se svi aktiviraju , da redovno obilaze I kontrolišu njive a nakon što se mamac sa otrovom ubaci u rupu da je zatrpaju kako ne bi ugrozili divljač i ptice“ kaže Maja Sudimac

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije