Ekologija i ekološki problemi: Građani će od sutra moći da prijave ekološke probleme preko aplikacije i SMS poruke

Ekologija i ekološki problemi: Građani će od sutra moći da prijave ekološke probleme preko aplikacije i SMS poruke

Izvor: Tanjug
Građani Srbije od sutra moći da prijave ekološke probleme jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema.

“Građani će moći da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije gReact (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store, a omogućeno je i slanje SMS ili MMS poruka na 066/ 5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800/ 003-003, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova”, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ministarka  zaštite životne sredine Irena Vujović koja je prisustvovala finalnim pripremama za puštanje u rad tog sistema pozvala je građane da ukazuju na ekološke probleme na koje nailaze, a lokalne samouprave da tesno sarađuju, kako bi te probleme što pre i rešili.

“Ovo je važna vest za građane Srbije, jer danas testiramo sistem, putem kojeg će već od sutra moći da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi. Administratori će prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i pozivati nadležne službe da reaguju, pre svega inspekcije i druge službe u lokalnim samoupravama, kao i republičku inspekciju zaštite životne sredine”, rekla je ministarka Vujović.

Video – nadzor na divljim deponijama

Vujović je istakla da je sistem veoma značajan, jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji, što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene.

Prema njenim rečima, sistem predviđa i praćenje lokacija očišćenih divljih deponija na kojima su postavljene kamere.

“U Srbiji ima oko 3.500 divljih deponija, a mi smo tokom prošle godine očistili 500 lokacija. Narednih dana ćemo raspisati novi konkurs, kako bismo nastavili da čistimo i u ovoj godini, a izdvojili smo i sredstva za postavljanje kamera. Još jednom pozivam građane da nam ukazuju na ekološke probleme i da zajedničkim delovanjem podižemo svest i unapređujemo kvalitet životne sredine, da zajedno radimo za čistiju i zdraviju Srbiju i samim tim za bolji životni standard”, kazala je Vujović.

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura i do 13 C

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura i do 13 C

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura i do 13 C

Srbija, 30. Januara, 2022
U Srbiji danas promenljivo oblačno i toplije, mestimično sa slabim kratkotrajnim padavinama, u nizim predelima s kišom, a na planinama sa snegom.

Ujutru će duvati slab i umeren jugozapadni vetar koji će tokom prepodneva najpre na severu biti u skretanju na severozapadni i pojačanju, pa će posle podne u Vojvodini i istočnoj Srbiji dostizati i olujne udare.

Minimalna temperatura od -7 na jugu do 1 na severu, najviša dnevna od 6 do 13 stdepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu posle oblačnog jutra, tokom dana promenljivo oblačno i toplije, sredinom dana sa slabom kratkotrajnom kišom. Ujutru će duvati slab i umeren jugozapadni vetar koji će tokom prepodneva biti u skretanju na severozapadni i pojačanju na umeren i jak.

Minimalna temperatura oko 1, najvisa dnevna oko 10 stepeni.

U Srbiji u ponedeljak ujutro i pre podne pretežno sunčano i toplo, posle podne naoblačenje, uveče kiša, na planinama sneg. Tokom noći ka utorku sa padom temperature kisa će preći u sneg i u nižim predelima. Zatim oblacno i hladnije.

U utorak, sredu i četvrtak mestimično sa snegom uz stvaranje ili povehcanje visine snežnog pokrivača, naročito u utorak na jugozapadu i jugu zemlje. Na severu se očekuju mešovite padavine, kiša, susunežica i sneg.

Zatim do subote suvo, a u nedelju se očekuje novo naoblačenje sa kišom.