Pomoć države:Rok za prijavu za 100 evra ističe sutra

Pomoć države:Rok za prijavu za 100 evra ističe sutra

Rok za prijavu za 100 evra ističe sutra

BEOGRAD, 29. januara (Tanjug) – Upravo smo prešli broj od milion prijavljenih mladih za novčanu pomoć od 100 evra, objavio je danas po podne ministar finansija Siniša Mali.

“Prijave traju do 30. januara na adresi idp.trezor.gov.rs. Isplata počinje u utorak, 1. februara”, naveo je ministar Siniša Mali.

Saobraćaj i bezbednost: U Srbiji od sinoć četiri žrtve u tri teška udesa

Saobraćaj i bezbednost: U Srbiji od sinoć četiri žrtve u tri teška udesa

BEOGRAD, 29. januara (Tanjug) – U Srbiji su se od sinoć dogodile tri teške saobraćajne nesreće, u kojima su stradale četiri osobe, a za jednom se još traga u Južnoh Moravi, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

Jutros oko 6.25, na putu Aleksinac-Kruševac, kod mesta Lukavac, poginule su dve osobe, a tri su povređene u udesu putničkog i teretnog vozila.

Oko 4.00 sata u opštini Vladičin Han, kod tunela Manajle, vozilo u kojem su bile četiri ženske osobe sletelo je u Južnu Moravu.

Telo jedne osobe je pronađeno oko 500 metara ispod mesta gde je došlo do udesa, a za telom još jedne devojke se traga.

Dve osobe su isplivale i one su spasene.

U petak oko 22 sata, na putu Smederevska Palanka – Mladenovac, kod mesta Kusadak, u sudaru dva vozila stradao je mladić (20), a povređeno je dvoje dece i jedna devojka.

Deca su prebačena u Beograd radi utvrđivanja stepena povreda.

Do sudara je došlo kada je jedno vozilo prešlo u suprotnu traku.

Vozač tog vozila je uhapšen.

Tržište nekretnina: Gde su u Srbiji najeftiniji, a gde najskuplji stanovi?

Tržište nekretnina: Gde su u Srbiji najeftiniji, a gde najskuplji stanovi?

Gde su u Srbiji najeftiniji, a gde najskuplji stanovi?

Izvor: RTS
U poslednje dve godine cene nekretnina skočile su za oko trideset odsto. Poskupljenje je uslovljeno prvenstveno povećanjem tražnje, i to najpre u velikim gradovima, a zatim se ta situacija preslikala i na manje sredine.

Primer manjeg mesta gde je tražnja za nekretninama naglo porasla je Pirot, pa je novi stambeni kompleks koji Piroćanci žargonski zovu Pirot na vodi unapred rasprodat.

“Pre sedam osam meseci cena je bila 900 evra. Kažem pre sedam meseci jer sad i nemamo slobodnih stanova, a sad kad bi se prodavalo bilo bi sigurno 1000 evra najniža moguća cena”, kaže Boban Mijalković, investitor.

U Subotici se stambeni objekti trenutno grade na 40 lokacija, a cena od oko 1200 evra kvadrata u izgradnji garantovana je samo kad se plati unapred. Traže se i kuće, uglavnom manje kvadrature u centru grada i na Paliću.

“Sad je ulaganje u nekretnine investicija kad ljudi nemaju gde da ulože novac u neke druge aktivnosti. Kupe pa onda rentaju, neki čekaju da cena opet skoči pa da prodaju”, navodi Đuro Gavrić, vlasnik agencije za nekretnine “Top-Tip” Subotica.

Veće interesovanje za kupovinu, ali i izgradnju stambenih objekata beleži se i u Užicu gde je prošle godine izdato 200 građevinskih dozvola, za trideset više nego u 2020-oj, a interesovanje za gradnju je veće za vangradske sredine.

Predrag Milutinović, načelnik gradske uprave za urbanizam u Užicu objašnjava i zašto: “Veće je interesovanje za druge sredine zbog specifične epidemijske situacije, sad se više gradi u katastarskim opštinama Mokra gora, tu je interesovanje veće.

Među gradovima gde je najpre zabeleženo poskupljenje je Niš gde je sada cena kvadrata, zavisno od lokacije, od 1200 evra za staru gradnju do čak 2000 evra za stanove u izgradnji.

Uporedo sa rastom kupoprodajnih cena poskupeli su i stanovi koji se uzimaju u zakup. Nešto povoljnije može da se prođe sa stanovima koji su u privatnim kućama dok recimo za garsonjeru u centru grada treba izdvojiti najmanje dvesta evra mesečno.

Razlog za ovakva kretanja na tržištu nekretnina, kažu stručnjaci, je što se mnogi odlučuju za takozvanu štednju u kvadratima. Takođe povoljniji su stambeni krediti, a cenu diktira i viša cena repromaterijala i radne snage. Prognoze su da će se tokom godine cene stabilizovati.

“To drugim rečima znači da ne bi trebalo da dođe do ozbiljnijeg drastičnijeg skoka cena, a taj ozbiljniji skok može da bude isključivo rezultat nekih eksternih šokova, ne rezultat naših unutrašnjih ekonomskih i političkih dešavanja”, kaže prof.dr Igor Mladenović, sa Ekonomskog fakulteta Niš. I dodaje: “Dok sa druge strane što se tiče smanjenja cena nekretnina u Srbiji naravno da nažalost za sad ne možemo da očekujemo u ovoj fiskalnoj godini”.

Do stana je trenutno najlakše doći u Majdanpeku, za oko 300 evra po kvadratu. Izuzimajući prestonicu, stanovi su najskuplji u Novom sadu – od 1500 do 3000 evra za kvadrat stare gradnje.

Prava potrošača: Kada korisnici mobilne mreže imaju pravo na umanjenje računa?

Prava potrošača: Kada korisnici mobilne mreže imaju pravo na umanjenje računa?

Izvor: Biznis.rs
Korisnici A1 mobilne mreže u utorak su masovno putem društvenih mreža prijavljivali kvar. Naime, oni su ostali bez signala, mreža nije funkcionisala, a nisu mogli da dobiju ni korisnički servis A1 operatora.

Takođe, od pojedinih korisnika moglo se čuti kako ovo nije prvi put da se ovakav problem dešava i da se slična situacija već dogodila u decembru, zbog čega su mnogi negodovali i pitali da li će im zbog navedenih problema sa mrežom biti umanjeni mesečni računi.

“Usled neočekivanih tehničkih poteškoća koje su bile uzrokovane radovima na unapređenju mreže, deo korisnika je imao ograničen pristup našim uslugama, zbog čega se izvinjavamo. Kolege iz tehničke službe su odmah reagovale i uklonile ih u najbržem mogućem roku. Svesni smo važnosti koje naše usluge imaju za korisnike, zbog čega se održavanje A1 mreže odvija 24 sata, sedam dana nedeljno”, navode u ovoj kompaniji za Biznis.rs.

Kako ističu, zahvaljujući tome, i velikim unapređenjima koja su sproveli posebno tokom 2021. godine, poteškoće ovog tipa dešavaju se u retkim slučajevima.

“A1 Srbija nastavlja sa proširenjem mrežnih kapaciteta i unapređenjem data servisa širom Srbije za 2,5 miliona korisnika”, kazali su za naš portal.

Na pitanje da li će zbog navedenih problema korisnicima biti umanjeni računi, u A1 Srbija navode da je prema važećem pravilniku regulatornog tela – Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) umanjenje mesečne pretplate predviđeno u slučajevima kada operatori ne uspeju da otklone kvarove ili smetnje u roku od 48 sati od trenutka njihovog nastanka.

Kako bismo utvrdili o čemu je reč i proverili ove navode, kontaktirali smo i RATEL, koji je od strane operatora A1 obavešten o neočekivanim tehničkim poteškoćama sa mrežom, uzrokovanim radovima na njenom unapređenju, koje su zabeležene 25. januara u periodu od 18 do 22 sata.