Ekologija i ekološki problemi: Građani će od sutra moći da prijave ekološke probleme preko aplikacije i SMS poruke

30/01/2022

Izvor: Tanjug
Građani Srbije od sutra moći da prijave ekološke probleme jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema.

“Građani će moći da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije gReact (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store, a omogućeno je i slanje SMS ili MMS poruka na 066/ 5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800/ 003-003, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova”, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ministarka  zaštite životne sredine Irena Vujović koja je prisustvovala finalnim pripremama za puštanje u rad tog sistema pozvala je građane da ukazuju na ekološke probleme na koje nailaze, a lokalne samouprave da tesno sarađuju, kako bi te probleme što pre i rešili.

“Ovo je važna vest za građane Srbije, jer danas testiramo sistem, putem kojeg će već od sutra moći da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi. Administratori će prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i pozivati nadležne službe da reaguju, pre svega inspekcije i druge službe u lokalnim samoupravama, kao i republičku inspekciju zaštite životne sredine”, rekla je ministarka Vujović.

Video – nadzor na divljim deponijama

Vujović je istakla da je sistem veoma značajan, jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji, što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene.

Prema njenim rečima, sistem predviđa i praćenje lokacija očišćenih divljih deponija na kojima su postavljene kamere.

“U Srbiji ima oko 3.500 divljih deponija, a mi smo tokom prošle godine očistili 500 lokacija. Narednih dana ćemo raspisati novi konkurs, kako bismo nastavili da čistimo i u ovoj godini, a izdvojili smo i sredstva za postavljanje kamera. Još jednom pozivam građane da nam ukazuju na ekološke probleme i da zajedničkim delovanjem podižemo svest i unapređujemo kvalitet životne sredine, da zajedno radimo za čistiju i zdraviju Srbiju i samim tim za bolji životni standard”, kazala je Vujović.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije