Plivanje za Časni krst u Opovu: Ivana Kostić ponela Bogojavljanski plašt (video)

Plivanje za Časni krst u Opovu: Ivana Kostić ponela Bogojavljanski plašt (video)

Ivana Kostić ponela Bogojavljanski plašt

OPOVO, 19. januar 2022 – Na Prvom Bogojavljanskom plivanju za Časni krst u Opovu Bogojavljanski plašt ponela je jedna dama, Ivana Kostić. Da li je bilo džentlmenskog sporazuma među muškim plivačima ili ne, nije bitno, jer, kako je sveštenik Željko Milovanov danas rekao, svi učesnici su pobednici.

Nakon liturgije u opovačkoj crkvi krenula je litija prema Tamišu, gde je plivače dočekao izuzetno veliki broj građana. U litiji su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, kao i najuspešniji sportisti naše opštine.

Uz prisustvo i činodejstvovanje sveštenstva osvećen je Časni krst, a 17 učesnika plivanja dobilo je blagoslov.

Plivanje je bilo uzbudljivo, sve je proteklo u najboljem redu, a plivači su ovacijama pozdravljeni od strane okupljenog građanstva. Na kraju programa plivačima i svima koji su podržali manifestaciju dodeljene su Bogojavljanske povelje.

Pobednica Ivana Kostić ističe zadovoljstvo svojim učešćem.

„Lepo je bilo, sledeće godine ću ponovo plivati, zaista me je privuklo jer to nikada nije bilo kod nas, tako da lep je osećaj“, izjavila je Ivana Kostić za Glas Opova.

Podršku u organizaciji pružila je lokalna samouprava, pripremu za plivanje i nakon plivanja dao je Hotel „Stari Banat“, a po završetku programa na Tamišu, litija se vratila u portu hrama gde su Aktiv žena Opovo i Pekara M&N pripremili posluženje.

Zavod za javno zdravlje Pančevo: Redovna kontrola najbolja prevencija karcinoma grlića materice

Zavod za javno zdravlje Pančevo: Redovna kontrola najbolja prevencija karcinoma grlića materice

Redovna kontrola najbolja prevencija karcinoma grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 17. do 23. januara 2022. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već šesnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „BOLjE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE” je slogan 16. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2019. godine registrovano je 1.044 novoobolelih žena, a 438 žena je umrlo od ove maligne lokalizacije.

Na osnovu najnovijih procena za 2020. godinu, Evropskog informacionog sistema, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 23,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka grlića materice je 8,8 na 100.000 žena.

Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice se u Južnobanatskom okrugu nalazi na četvrtom mestu u obolevanju i petom mestu u umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu u proseku 40-50 žena oboli i 15-20 umre od ove bolesti.

Tokom 2019. godine prijavljeno je nešto više obolelih (56) i umrlih (22) nego što je petogodišnji prosek. U 2020.godini registrovano je 40 obolelih i 20 umrlih od raka grlića materice.

Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, najviše obolelih od raka grlića materice u Južnobanatskom okrugu je u uzrastu 55-65. godine, dok se bolest registruje već u uzrastu od 30-34. godine života. Najviše umrlih je u uzrastu 65-69 godina, dok se smrtni ishodi registruju već u uzrastu 35-39. godine života.

Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se postigla eliminacija ove bolesti. To podrazumeva sveobuhvatni pristup ovoj bolesti: skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.


JBO
PančevoVršacKovinKovačicaBela CrkvaOpovoAlibunar
prosek 2015-2019. oboleli43.222.863.622.41.42.8
prosek 2015-2019. umrli177.43.210.220.40.6
2019. oboleli5632722303
2019. umrli2211241
2020. oboleli4015838212
2020. umrli209324002
Infostud: Sve više radnih mesta, a sve manje kandidata

Infostud: Sve više radnih mesta, a sve manje kandidata

Sve više radnih mesta, a sve manje kandidata

BEOGRAD, 19. januara (Tanjug) – Preko portala za zapošljavanje Infostud prošle godine je oglašeno za 61 odsto više slobodnih radnih mesta nego 2020. godine, što prema saopštenju Infostuda, pokazuje da se privreda lane u velikoj meri oporavila od pandemije i doživela porast.

“U godini za nama, oni koji su u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem su imali priliku da konkurišu na 67.284 oglasa za poslove koji su raspisali poslodavci. Zabeležen je i rast od šest odsto kada je reč o broju kandidata koji su konkurisali na oglase iz ponude našeg sajta, pa ih je lane bilo 241.636”, navode iz Infostuda.

Najveća potražnja za radnicima bila je u oblastima trgovine, IT-ija, mašinstva, administracije, transporta a i najviše radnika je tražilo posao u pomenutim sektorima.

Iz Infostuda ističu da se iz godine u godinu sve više govori o deficitu kadrova na tržištu rada u našoj zemlji koji je u porastu i navode da se osim u IT-ju, manjak radnika oseća među zanatlijama.

Tako je sve manje ugostitelja, pa se najviše tragalo za kuvarima, konobarima, pomoćnim radnicima u kuhinji.

Deficitarni su i frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari a i magacionera i vožača je manje od broja oglašenih slobodnih radnih mesta za njih.

Vremenske prilike: U Srbiji danas pretežno sunčano, do osam stepeni

Vremenske prilike: U Srbiji danas pretežno sunčano, do osam stepeni

U Srbiji danas pretežno sunčano, do osam stepeni

BEOGRAD, 19. januara (Tanjug) – U Srbiji će danas tokom dana biti pretežno sunčano, s najvišom dnevnom temperaturom do 8 stepeni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najniža temperatura biće od minus 5 do 0, najviša dnevna od 4 do 8 stepeni Celzijusa.

Ujutru se očekuje slab mraz, po kotlinama i dolinama reka jugozapadne i južne Srbije mestimično magla, a tokom dana biće pretežno sunčano. Duvaće slab do umeren zapadni vetar, posle podne u skretanju na juzni i jugoistocni.

I u Beogradu ujutru slab mraz, a tokom dana pretežno sunčano, Najniža temperatura od -4 do -2, najviša dnevna oko 5 stepeni.

Vetar slab do umeren zapadni, posle podne u skretanju na južni i jugoistočni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 26. januara,

naoblacenje koje ce u cetvrtak pre podne zahvatiti severne, posle podne prosirice se i na ostale predele uslovljavajuci kisu, u brdsko-planinskim predelima sneg.

Uvece u nizim predelima uz osetan pad temperature kisa ce preci u susnezicu i sneg, uz istovremeni prestanak padavina u Vojvodini.

Zatim umereno do potpuno oblacno, vetrovito i hladno, ponegde sa snegom.