Batut: Ðaci u školama treba da poštuju epidemiološke mere

Batut: Ðaci u školama treba da poštuju epidemiološke mere

Ðaci u školama treba da poštuju epidemiološke mere

BEOGRAD, 28. januara (Tanjug) – U periodu od 20. do 26. januara bilo je 5.480 zaražene dece školskog uzrasta, a s obzirom na to i na činjenicu da se omikron varijanta virusa brzo širi iz Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” poručuju da učenici i zaposleni u školama moraju da se pridržavaju opštih mera prevencije u borbi protiv kovida-19.

U saopštenju postavljenom na sajtu Instituta navedeno je da te mere podrazumevaju pravilno korišćenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, redovnu i pravilnu higijenu ruku, kao i redovno čišćenje i dezinfekciju prostora škole uz dobro provetravanje školskih prostorija.

Prostorije je neophodno provetravati na svakom školskom odmoru, kao i između smena, a kada vremenski uslovi dozvole, preporučuje se održavanje nastave uz otvorene prozore.

Takođe, veliki značaj imaju i izolacija potvrđenih slučajeva infekcije, testiranje, praćenje kontakata i karantin.

Iz Batuta upozoravaju da učenici ne treba da dolaze u škole ukoliko imaju bliske kontakte sa zaraženim članovima porodice, već treba da ostanu u kućnoj izolaciji pet dana od momenta kontakta.

Ukoliko se u tom periodu ne pojave simptomi bolesti karantin se prekida bez testiranja.

Kao jedan od specifičnih oblika prevencije izdvojena je vakcinacija.

Prema trenutno raspoloživim podacima dostupne vakcine obezbeđuju visok nivo zaštite, a posebno od razvoja težih oblika bolesti i smrtnog ishoda, navedeno je u saopštenju.

Autobuska stanica Opovo: Prodaja markica za februar

Autobuska stanica Opovo: Prodaja markica za februar

Prodaja markica za februar

OPOVO, 28. januar 2022 – Od 28. januara na šalteru Autobuske stanice Opovo mogu se kupti mesečne markice za februar.

SP LASTA:

28.01.2022.         06:00 – 20:00

29.01.2022.         06:00 – 12:30

31.01.2022.         06:00 – 20:00

01.02.2022.         06:00 – 20:00

02.02.2022.         06:00 – 20:00

03.02.2022.         06:00 – 20:00

GSP BEOGRAD:

28.01.2022.         11:00 – 16:30

31.01.2022.         11:00 – 16:30

01.02.2022.         11:00 – 16:30

02.02.2022.         11:00 – 16:30

Nacionalna službe za zapošljavanje:  Uključite se u besplatne onlajn obuke NSZ!

Nacionalna službe za zapošljavanje: Uključite se u besplatne onlajn obuke NSZ!

Uključite se u besplatne onlajn obuke NSZ!

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović danas je sa predstavnicima GIZ-a potpisao primopredaju digitalne platforme za besplatne onlajn obuke – „Aktivno traženje posla“ i „Put do uspešnog preduzetnika“.

Obe obuke, koje  NSZ sprovodi, a čija realizacija je omogućena uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ, svi zainteresovani mogu da pohađaju preko platforme za učenje na daljinu.

Obuka za aktivno traženje posla namenjena je nezaposlenim licima koja žele da ovladaju tehnikama traženja posla i pripreme se za tržište rada i razgovor sa poslodavcem, dok je obuka Put do uspešnog preduzetnika namenjena nezaposlenim licima koja žele da pokrenu sopstveni posao.

Obukama u onlajn formatu obuhvaćene su sve programske celine standardnih obuka za nezaposlene koje se redovno organizuju u filijalama Nacionalne službe, ali i niz novih tema kao što su: uloga društvenih mreža u traženju posla, digitalni marketing ili animacije sa primerima ponašanja na razgovoru sa poslodavcem.

Nove onlajn obuke NSZ zasnovane su na interaktivnim audiovizuelnim sadržajima i omogućavaju praćenje lekcija tempom primerenim svakom pojedincu, po želji i više puta. Posebnu novinu predstavljaju onlajn verzije ovih obuka na romskom jeziku, namenjene nezaposlenim licima romske nacionalnosti.

Korišćenje platforme je veoma jednostavno, a nezaposlena lica obuku mogu pohađati preko bilo kog uređaja (mobilni telefon, tablet, laptop, desktop računar), bez potrebe instaliranja bilo kakvog dodatnog softvera. Za sve dodatne informacije u vezi sa pohađanjem navedenih onlajn obuka, nezaposleni sugrađani mogu da se obrate svom savetniku za zapošljavanje u nadležnoj filijali NSZ.

Digitalizacija i modernizacija usluga Nacionalne službe za zapošljavanje u skladu je sa standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja koji se globalno primenjuju u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite i omladinske politike.

JP Mladost: Obaveštenje potrošačima Barande i Sakula

JP Mladost: Obaveštenje potrošačima Barande i Sakula

Obaveštenje potrošačima Barande i Sakula

Opovo, 28. januar 2022
Obaveštavaju se građani Sakula i Barande da će zbog pucanja  cevi na glavnom vodu ekipe JP „Mladost“ raditi na sanaciji ovog kvara od nedelje 30. januara u 22 časa, do ponedeljka do završetka radova. U ovom periodu će građani ova dva mesta biti bez snabdevanja vodom.

JP „Mladost“

Narodni muzej Pančevo: U petak koncert Gitarskog dua ALNO

Narodni muzej Pančevo: U petak koncert Gitarskog dua ALNO

U petak koncert Gitarskog dua ALNO

Pančevo, 28. januar 2022
U petak 28. januara u 19 časova, u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo nastupiće Gitarski duo ALNO

ALNO gitarski duo je nastao 2020. godine kao plod dugogodišnje saradnje gitarista Aleksandra Antića i Novaka Miljkovića. Njihovo zajedničko muziciranje počinje još od dana kada su pohađali OMŠ ,,Dr. Vojislav Vučković” i nastavlja se kroz srednju školu i kasnije Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Tokom školovanja, nastupali su kao solisti i članovi ansambala među kojima se ubraja i gitarski kvartet ,,Zejonoto”. Nakon završenih master studija, dvojac odlučuje da se fokusira na to da približi publici repertoar pisan za dve gitare, te da predstavi široku paletu muzičkih epoha od 18. veka, pa sve do modernijih i latinoameričkih kompozitora. Duo ALNO predstavlja klasičnu gitaru u svom punom sjaju, odevenu u ruho godina prijateljstva i zajedničkog muziciranja.