Uredba Vlade: Kućna izolacija sedam dana

Uredba Vlade: Kućna izolacija sedam dana

Kućna izolacija sedam dana
BEOGRAD, 18. januara (Tanjug) – Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 po kojoj su zaraženi korona virusom koji se leče kod kuće obavezni da budu u izolaciji sedam dana, a posle pregleda u kovid ambulanti izolacija se bez testiranja prekida.
Izmenom Uredbe, koja je objavljena u Službenom glasniku i stupila na snagu, precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.
Po ovoj uredbi, ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštitite.
Uredba predviđa i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.
U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja, navodi se u uredbi.
Vlada Srbije juče je usvojila i Zaključak o visini naknade za RT-PCR i antigensko testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na lični zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini.
Ovim Zaključkom cena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.
Nedavno je Krizni štab predložio da trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana, zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što pre vratili na posao.
Takođe, odlučeno je da se vreme između druge i treće doze vakcine smanji na tri meseca.

Stočarstvo: Zašto je sve više krava u Banatu

Stočarstvo: Zašto je sve više krava u Banatu

Zašto je sve više krava u Banatu

Izvor:  RTS 

Najveća farma goveda rase hereford nalazi se u Ečki kod Zrenjanina. Odavde su potekli priplodni bikovi za farme ne samo širom Srbije već, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Posebno ohrabruje sve više mladih koji se odlučuju za tu proizvodnju.

Uzgoj goveda rase hereford Adam je počeo pre dvanaest godina. Za tu rasu se odlučio jer je izuzetno otporna na sve metereološke uslove, a daje i više mesa u odnosu na druga goveda. 

Farmeri ističu da je veća zarada kada se krave drže slobodno u prirodi, nego zatvorene u štalama. 

“Kada smo počeli imali smo devetnaest, a danas imamo dvestotine. Ni jednog trenutka se ne kajem što sam krenuo u ovu proizvodnju. Bilo je par teških godina. Danas mogu da kažem da ova proizvodnja jedino opravdana trenutno u Srbiji sa subvencijama koje dobijamo i još nekim pogodnostima prilikom dodele državne zemlje”, smatra Adam Bugar, farmer iz Ečke.

Dodaje da ne može da kaže da nije zadovoljan, te da je pokazatelj za to što njegova dva sina ostaju sa njim na imanju.

Najizraženiji problem kod naših farmera je nedostatak radne snage, ali porodica Bugar ovih problema nema.

“Radio sam u jednoj fabrici u Zrenjaninu, tri godine. Meni je tamo bilo lepo, ali bolje je biti svoj gazda nego tuđi rob. Ovde sam zadovoljan. Ne planiram da idem ikud, pogotovo ne u drugu državu. Zadovoljan sam ovom proizvodnjom koja će da se proširi. Imaćemo tov bikova da sami proizvodimo, a ne da prodajemo bikove dalje”, kaže David Bugar iz Ečke.

Samo pre pet godina u sistemu krava-tele na području pet opština Srednjeg Banata bilo je nekoliko stotina grla. Danas je taj broj desetostuko veći.