Kultura: Počeo “Kovačički oktobar”

13/10/2021

Počeo “Kovačički oktobar”

Kovačica, 13. Oktobar
U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici otvoren je 70. salon umetnosti „Kovačički oktobar“. Nova dela, nastala u toku prethodnih godinu dana, izložilo je 26 slikara.

Iako i ova godina protiče u znaku korone, umetnici koji se bave naivnim slikarstvom i članovi su kovačičke Galerije – bili su nadahnuti i voljni za rad.

Njihove nove slike su izložene i posetioci mogu da uživaju u idiličnim seoskim pejzažima, jarkim bojama, prizorima iz prošlosti, mašte i snova.

„Puno sam radio, puno slikao. Jednostavno, hteo sam svojim slikama i sebi i publici da donesem jednu veselost, radost, za promenu od ovih nesrećnih vremena i bolesti što su nas zadesile”, rekao je slikar Štefan Varga.

Iako mnogi od ovih umetnika imaju izložbe i van granica Srbije, „Kovačički oktobar” za njih predstavlja jedan od najvažnijih godišnjih događaja.

„Javnost Srbije, Evrope i sveta zna šta je to što stvara kovačička galerija naivne umetnosti, ali ovaj dan je poseban, nosi sa sobom jednu težinu. S obzirom na činjenicu da svake godine u ovo vreme pokažemo zašto smo sedeli sa kičicomza štafelajom i šta smo to radili”, izjavio je slikar Drago Terzić.

Mlađi slikari pokušavaju da slede stope starijih, koji su i proslavili slovačku naivu. Ove godine prvi put je predstavljeno jedno zaboravljeno i oštećeno delo Martina Jonaša.

„Ono što je novina jeste da smo izložili sliku Kovačički proces Martina Jonaša, koja je bila na restauraciji, iz 1957. godine“, izjavila je Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

Galerija u Kovačici postoji od 1955. godine i u svom fondu poseduje više od 1.300 slika.

Pripremila Danica Jovanović  

Prilog RTS-a pogledajte OVDE

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije