Kultura: Počeo “Kovačički oktobar”

October 13, 2021

Počeo “Kovačički oktobar”

Kovačica, 13. Oktobar
U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici otvoren je 70. salon umetnosti „Kovačički oktobar“. Nova dela, nastala u toku prethodnih godinu dana, izložilo je 26 slikara.

Iako i ova godina protiče u znaku korone, umetnici koji se bave naivnim slikarstvom i članovi su kovačičke Galerije – bili su nadahnuti i voljni za rad.

Njihove nove slike su izložene i posetioci mogu da uživaju u idiličnim seoskim pejzažima, jarkim bojama, prizorima iz prošlosti, mašte i snova.

„Puno sam radio, puno slikao. Jednostavno, hteo sam svojim slikama i sebi i publici da donesem jednu veselost, radost, za promenu od ovih nesrećnih vremena i bolesti što su nas zadesile”, rekao je slikar Štefan Varga.

Iako mnogi od ovih umetnika imaju izložbe i van granica Srbije, „Kovačički oktobar” za njih predstavlja jedan od najvažnijih godišnjih događaja.

„Javnost Srbije, Evrope i sveta zna šta je to što stvara kovačička galerija naivne umetnosti, ali ovaj dan je poseban, nosi sa sobom jednu težinu. S obzirom na činjenicu da svake godine u ovo vreme pokažemo zašto smo sedeli sa kičicomza štafelajom i šta smo to radili”, izjavio je slikar Drago Terzić.

Mlađi slikari pokušavaju da slede stope starijih, koji su i proslavili slovačku naivu. Ove godine prvi put je predstavljeno jedno zaboravljeno i oštećeno delo Martina Jonaša.

„Ono što je novina jeste da smo izložili sliku Kovačički proces Martina Jonaša, koja je bila na restauraciji, iz 1957. godine“, izjavila je Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

Galerija u Kovačici postoji od 1955. godine i u svom fondu poseduje više od 1.300 slika.

Pripremila Danica Jovanović  

Prilog RTS-a pogledajte OVDE

pročitajte još i

Pozorište: Svlačenje – komedija naših naravi (video)

Pozorište: Svlačenje – komedija naših naravi (video)

Svlačenje – komedija naših naravi https://youtu.be/S8jnuR3K0VU OPOVO, 1. oktobar 2022 – Sjajna atmosfera u sali Kulturnog centra Opovo pratila je pozorišnu predstavu „Svlačenje“ po tekstu i u režiji Mirjane Bobić Mojsilović gde su glavne role nosile Jelica Sretenović...

Eko kadar Opovo: Uručene nagrade za najbolje radove (video)

Eko kadar Opovo: Uručene nagrade za najbolje radove (video)

Uručene nagrade za najbolje radove https://youtu.be/FxtpvaPUDfQ OPOVO, 30. septembar 2022 - Povodom drugog po redu foto konkursa Eko kadar Opovo, u maloj sali Kulturnog centra Opovo održana je svečanost na kojoj su uručene nagrade pobednicima i izloženo 15 radova koji...

Kulturni centar Opovo: Sklad i saglasje hora HarmoniUm

Kulturni centar Opovo: Sklad i saglasje hora HarmoniUm

Sklad i saglasje hora HarmoniUm OPOVO, 28. septembar 2022 – Simboličnog naziva HarmoniUm (harmonija – sklad, lepota, saglasje; um – razumevanje, umeće) počeo je da radi hor Kulturnog centra Opovo pod vođstvom mastera solo pevanja, profesorke Ivane Josić. Kako ističe...

najnovije

najčitanije