Dan Sakula: Polaganje venaca na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i etno bazar (video)

Dan Sakula: Polaganje venaca na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i etno bazar (video)

Polaganje venaca na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i etno bazar (video)

Sakule 9. septembar 2021 – Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i prigodnim kulturno umetničkim programom koji su izveli učenici Osnovne škole izdvojenog odeljenja „Zoran Petrović“, obeležen je Dan Sakula.

Praznik Sakula ustanovljen je u znak sećanja na datum kada je velika grupa mladih ljudi, među kojima su bile i tri devojke, pridružila partizanskom pokretu i to je bilo jedno od namasovnijih priključenja u srednjem i južnom Banatu. Tokom Drugog svetskog rata 32 Sakuljana dalo je život za slobodu.

Na svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Skupštine opštine Opovo, Opštinskog veća Opštine Opovo i saveta mesne zajednice Sakule. Venac je položio predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin.

Predsednik opštine Miloš Markov čestitao je Sakuljanima praznik, podsetio na urađene infrastrukturne projekte ove godine kao što su uređenje parka, izgradnja behaton staza i dečijih igrališta i najavio realizaciju novih projekata, a građane pozvao da aktivno učestvuju u praksi otvorenih vrata.

PROČITAJTE JOŠ:Put Opovo – Debeljača: U toku je izgradnja priključka na državni put Opovo – Baranda


„Pre svega želeo bih da Sakuljanima poželim srećan praznik Dan Sakula. Imao sam ovde priliku da u kratkom obraćanju okupljenim građanima predstavim neke projekte lokalne samouprave koji su realizovani u prethodnom periodu kao i da najavim krucijalne projekte za nardeni period. To su pre svega uređenje atarskih puteva koji se iz objektivnih razloga nisu mogli do sada realizovati, tako da će se realizovati u poslednjem kvartalu ove godine. Takođe, planirano je asfaltiranje ulica u Sakulama koje nisu asfaltirane i to ćemo uraditi ulicu po ulicu u skladu sa našim mogućnostima i na taj način u bliskoj budućnosti rešimo ovaj problem. Mi smo za „prvu pomoć“ zemljane ulice nasuli grebanim asfaltom kako bi bile uslovne za saobraćaj. Ono što nam je takođe u prioritetu za naredni period to je rekonstrukcija vodovodne mreže jer je Sakule mesto koje ima stoprocentnu pokrivenost starom vodovodnom mrežom i planiramo u najskorijem vremenskom periodu projektovanje vodovodnih mreža za celokupno naseljeno mesto, a nakon toga radićemo zamenu vodovodne mreže deo po deo sela ili ulicu po ulicu“, najavio je Markov.

Od 15:00 do 18:00 časova održan je etno bazar u organizaciji Udruženja žena „Zlatne ruke“, a pored sakulskog udruženja učestvovali Aktiv žena Opovo, Udruženja žena „Kreativa“ Sefkerin, Vidovdan i Crepajke iz Crepaje. Svako od ovih udruženja predstavilo se sa svojim radovima i kulinarskim poslasticama na štandovima postavljenim ispred doma kulture.

Šah: U Kovačici održano ekipno južnobanatsko prvenstvo za penzionere

Šah: U Kovačici održano ekipno južnobanatsko prvenstvo za penzionere

U Kovačici održano ekipno južnobanatsko prvenstvo za penzionere

OPOVO, 9. septembar 2021 –  U Kovačici je održano ekipno južnobanatsko prvenstvo u šahu za penzionere. Učestvovalo je sedam ekipa iz isto toliko južnobanatskih opština. Za svaku od ekipa nastupala su po četvorica šahista, a odigrano je sedam kola po jednostrukom Bergerovom sistemu žrebanja.

Prvo mesto osvojilo je Plandište, za koje su nastupili Dušan Petrović, Radovan Janićijevski, Radivoj Milunić i Radovan Veličkovski. Drugu poziciju zauzela je Kovačica, treću Vršac, četvrtu Pančevo, petu Kovin, šestu Alibunar, a sedmu Opovo.

Da sve protekne u najboljem redu pobrinuo se međunarodni sudija Goran Vlajković iz Opova.

Dom zdravlja Opovo: Nabavljen novi ultrazvučni dopler (video)

Dom zdravlja Opovo: Nabavljen novi ultrazvučni dopler (video)

Nabavljen novi ultrazvučni dopler

OPOVO, 8. septembar 2021 – U opovački Dom zdravlja stigao je novi moderni aparat za ultra zvuk ginekoloških pregleda, kao i pregleda beba. U pitanju je ultrazvučni dopler aparat sa 4d sondom, konveksnom, linearnom i trensvaginalnom sondom, koji omogućava praćenje trudnoće na ultrazvučnom aparatu visoke kategorije.   

Dom zdravlja Opovo je obišao predsednik opštine Miloš Markov zajedno sa svojim saradnicima, zamenicom predsednika opštine Ankom Simin Damjanov, opštinskim većnikom Goranom Divljačkim i predsednikom Skupštine opštine Opovo Nenadom Josićem, gde su ih diretorka zdravstvene ustanove Sofija Popović i glavna sestra doma zdravlja Danijela Janković upuznali sa tehničkim svojstvima novog medicinskog aparata.

„Vrlo smo zadovoljni pogotovo što su u jednom dužem vremenskom periodu Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i lokalna samouprava prepoznali značaj opremanja ove zdravstvene ustanove. Samim tim dižemo i nivo zdrvastvene zaštite ulaganjem u tehničku opremljenost i približavamo pacijentu usluge koje su ostvarivali u drugim ustanovama i privatno. Na ovaj način na vreme otkrivamo i dijagnostikujemo bolesti što ne bi smo mogli kada ne bi imali ovu aparaturu. Veoma je značajno što smo dobili ovaj ultrazvučni aparat, prvenstveno za rad u ginekologiji, a samim tim smo i ginekologiju odvojili od radiologije, jer pacijentkinje, trudnice, zahtevaju jedan sasvim drugačiji pristup. Ovim aparatom smo postigli da trudnice mogu pratiti celokupan tok svoje trudnoće i ne moraju više odlaziti u privatne ordinacije, raditi ultrazvučne preglede koji su vrlo skupi, a ovim aparatom smo dobili praćenje celokupne trudnoće, što znači da se beba prati sve vreme do porođaja. To nam je značajno da nam pacijentkenje u ovakvom stanju i u vreme kovida ne odlaze u Pančevo ili Beograd, a za nas je isto tako značajno da sada u dve smene imamo dva ginekologa, tako da je celokupan radni dan pokriven što se tiče ginekološke dijagnostike i rada u ginekologiji“, poručila je direktorka Doma zdravlja Opovo Sofija Popović.  

PROČITAJTE JOŠ:


Izgradnja vrtića u Sefkerinu: Potpisan ugovor sa izvođačem radova


4d slika omogućava visoko kvalitetno vođenje trudnoće, a usluga će biti besplatna. Na aparatu usluge će pružati dva ginekologa Doma zdravlja Opovo i pedijatar koji će obavljati ultrazvuk kukova kod beba.

„Danas smo posetili naš dom zdravlja koji je postao bogatiji za još jedan aparat. Smatram da je to veoma značajno, s obzirom da se radi o najnovijem aparatu koji je od interesa za jednu osetljivu grupu kao što su naše trudnice. Ovde smo u razgovoru sa ljudima iz doma zdravlja da im nedostaje CTG aparat kako bi usluga bila kompletna kao što mogu dobiti u privatnim klinikama gde moraju da plate, tako da smo se mi danas dogovorili da ćemo iz sredstava lokalne samouprave prvim rebalansom budžeta obezbediti sredstva kako bi nabavili CTG aparat i kompletirali uslugu u našem domu zdravlja“, izjavio je predsednik opštine Miloš Markov.

Nakon sastanka i konsultacija predstavnika lokalne samouprave i Doma zdravlja Opovo, predsednik opštine je najvio nabavku dodatne opreme kako bi se ova apartura kompletirala i pružila punu podršku pacijentkinjama.


Istražujemo: Ove dve stvari su karakteristične za ovogodišnji suncokret

Istražujemo: Ove dve stvari su karakteristične za ovogodišnji suncokret

Ove dve stvari su karakteristične za ovogodišnji suncokret

Izvor: AGROmedia

Dobro je poznato da je suncokret kultura koja je tolerantnija na sušu i visoke temperature od ostalih. Međutim istražujemo da li su vremenske prilike koje su bile zastupljene ove godine ipak uticale na tu uljaricu i pčelinju pašu u razgovoru sa dr Vladimirom Mikličem sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Kako kaže naš sagovornik, vremenske prilike tokom cele vegetacije uticale su na stanje suncokreta kao i na sve druge biljne vrste. Dve stvari su ove godine karakteristične za parcele pod suncokretom.

„Možemo reći da je sad karakteristično za ovaj period to da je došlo do kašnjenja u žetvi, ne samo zbog ovih zadnjih kiša već jednostavno i zbog drugih vremenskih uslova u drugom delu vegetacije, odnosno u vreme nalivanja zrna. Žetva jeste počela ali uglavnom ne još uvek intenzivno. Nekada smo u ovo vreme imali veće požnjevene površine. Ovi prvi prinosi ne mogu da budu pokazatelj prinosa koji ćemo mi ove godine u Srbiji imati kada je u pitanju suncokret“, rekao je Miklič za AGROmedia portal.

On ističe da su prve žetve u nekom proseku uvek sa nižim prinosima, i to je slučaj i sada.

Postoji još jedna stvar koja je karakteristična za suncokret u ovoj 2021. godini.

„Pored tog kašnjenja određenog u žetvi, suncokret je nešto niži nego što je to uobičajeno zbog vremenskih uslova ali to što je on niži ne bi trebalo da utiče generalno na prinos nešto mnogo, može da ima uticaja naravno ali ne preteranog. S druge strane ovo što je žetva malo kasnija i to što se sad period nalivanja zrna malo produžio to može da bude pozitivno jer govori o tome da se produžilo vreme nalivanja zrna i da će verovatno samim tim prinos biti nešto bolji nego što bi to bio slučaj da je bila neka baš prerana žetva i da je presečeno to nalivanje“, objašnjava stanje na terenu naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, rano je da se daju procene jer je godina vrlo neobična, ali ističe da kada su gledali njima je delovalo da je oplodnja bila dobra prilikom obilaska i ogleda i merkantilne proizvodnje.

„Tek ćemo znati šta će biti kada se zaista krene sa žetvom. Evo sad su kiše stale i verovatno će se krenuti u narednih dan, dva mnogo intenzivnije sa žetvom, a pogotovo sledeće nedelje očekujemo intenzivniju žetvu suncokreta svuda u Srbiji“, rekao je Vladimir Miklič.

„Pre svega zbog toga što suncokret ima te anatomsko – morfološke osobine, mislim pre svega na dosta dubok koren koji je sposoban da usvaja vodu iz dubljih slojeva, tamo gde su manje oscilacije sadržaja i prisustva vlage i tamo gde ta vlaga i nije dostupna većini ratarskih jarih kultura. Upravo zato on može lakše da amortizuje te neke kritične periode, sušne koji se sve češće javljaju i zato njegov prinos iz godine u godinu najmanje varira, možemo reći, u odnosu na druge glavne ratarske kulture proletnje koje se gaje u Srbiji, a to će biti slučaj i ove godine“, naglasio je on.

Za kraj on ističe da sigurno ovo nisu preduslovi za rekordnu godinu, ali on ne očekuje da će prinosi biti ispod proseka, pretpostavljaju da će biti ispod 3 tone, sad koliko ispod to će se tek videti. Neće biti jedna od najboljih godina, to su procene, ali da će biti nekog velikog pada – ni to se ne očekuje, zaključuje Miklič. Očekuje se da bude nešto, može se reći, prosečno ili malo ispod proseka u odnosu na poslednjih nekoliko godina.