Istražujemo: Ove dve stvari su karakteristične za ovogodišnji suncokret

09/09/2021

Ove dve stvari su karakteristične za ovogodišnji suncokret

Izvor: AGROmedia

Dobro je poznato da je suncokret kultura koja je tolerantnija na sušu i visoke temperature od ostalih. Međutim istražujemo da li su vremenske prilike koje su bile zastupljene ove godine ipak uticale na tu uljaricu i pčelinju pašu u razgovoru sa dr Vladimirom Mikličem sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Kako kaže naš sagovornik, vremenske prilike tokom cele vegetacije uticale su na stanje suncokreta kao i na sve druge biljne vrste. Dve stvari su ove godine karakteristične za parcele pod suncokretom.

„Možemo reći da je sad karakteristično za ovaj period to da je došlo do kašnjenja u žetvi, ne samo zbog ovih zadnjih kiša već jednostavno i zbog drugih vremenskih uslova u drugom delu vegetacije, odnosno u vreme nalivanja zrna. Žetva jeste počela ali uglavnom ne još uvek intenzivno. Nekada smo u ovo vreme imali veće požnjevene površine. Ovi prvi prinosi ne mogu da budu pokazatelj prinosa koji ćemo mi ove godine u Srbiji imati kada je u pitanju suncokret“, rekao je Miklič za AGROmedia portal.

On ističe da su prve žetve u nekom proseku uvek sa nižim prinosima, i to je slučaj i sada.

Postoji još jedna stvar koja je karakteristična za suncokret u ovoj 2021. godini.

„Pored tog kašnjenja određenog u žetvi, suncokret je nešto niži nego što je to uobičajeno zbog vremenskih uslova ali to što je on niži ne bi trebalo da utiče generalno na prinos nešto mnogo, može da ima uticaja naravno ali ne preteranog. S druge strane ovo što je žetva malo kasnija i to što se sad period nalivanja zrna malo produžio to može da bude pozitivno jer govori o tome da se produžilo vreme nalivanja zrna i da će verovatno samim tim prinos biti nešto bolji nego što bi to bio slučaj da je bila neka baš prerana žetva i da je presečeno to nalivanje“, objašnjava stanje na terenu naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, rano je da se daju procene jer je godina vrlo neobična, ali ističe da kada su gledali njima je delovalo da je oplodnja bila dobra prilikom obilaska i ogleda i merkantilne proizvodnje.

„Tek ćemo znati šta će biti kada se zaista krene sa žetvom. Evo sad su kiše stale i verovatno će se krenuti u narednih dan, dva mnogo intenzivnije sa žetvom, a pogotovo sledeće nedelje očekujemo intenzivniju žetvu suncokreta svuda u Srbiji“, rekao je Vladimir Miklič.

„Pre svega zbog toga što suncokret ima te anatomsko – morfološke osobine, mislim pre svega na dosta dubok koren koji je sposoban da usvaja vodu iz dubljih slojeva, tamo gde su manje oscilacije sadržaja i prisustva vlage i tamo gde ta vlaga i nije dostupna većini ratarskih jarih kultura. Upravo zato on može lakše da amortizuje te neke kritične periode, sušne koji se sve češće javljaju i zato njegov prinos iz godine u godinu najmanje varira, možemo reći, u odnosu na druge glavne ratarske kulture proletnje koje se gaje u Srbiji, a to će biti slučaj i ove godine“, naglasio je on.

Za kraj on ističe da sigurno ovo nisu preduslovi za rekordnu godinu, ali on ne očekuje da će prinosi biti ispod proseka, pretpostavljaju da će biti ispod 3 tone, sad koliko ispod to će se tek videti. Neće biti jedna od najboljih godina, to su procene, ali da će biti nekog velikog pada – ni to se ne očekuje, zaključuje Miklič. Očekuje se da bude nešto, može se reći, prosečno ili malo ispod proseka u odnosu na poslednjih nekoliko godina.

pročitajte još i

Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Manifestacija održana pod kišobranima https://youtu.be/hvox67T-iQE SAKULE, 1. april 2023 – Nakon 27 godina morao je doći i taj kišni dan. Nažalost, ovu manifestaciju koju je skoro tri decenije pratilo lepo vreme, ove godine vreme nije poslužilo. Kiša koja je ceo dan...

Saobraćaj: Od subote više nisu obavezne zimske gume

Saobraćaj: Od subote više nisu obavezne zimske gume

Od subote više nisu obavezne zimske gume Srbija, 31. mart 2023 Vozači u Srbiji od 1. aprila više nisu obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka, ako na kolovozu ima snega, leda i poledice, i koriste drugu zimsku opremu, a vulkanizeri zbog lepog vremena već...

najnovije

najčitanije