Dan Sakula: Polaganje venaca na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i etno bazar (video)

09/09/2021

Polaganje venaca na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i etno bazar (video)

Sakule 9. septembar 2021 – Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i prigodnim kulturno umetničkim programom koji su izveli učenici Osnovne škole izdvojenog odeljenja „Zoran Petrović“, obeležen je Dan Sakula.

Praznik Sakula ustanovljen je u znak sećanja na datum kada je velika grupa mladih ljudi, među kojima su bile i tri devojke, pridružila partizanskom pokretu i to je bilo jedno od namasovnijih priključenja u srednjem i južnom Banatu. Tokom Drugog svetskog rata 32 Sakuljana dalo je život za slobodu.

Na svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Skupštine opštine Opovo, Opštinskog veća Opštine Opovo i saveta mesne zajednice Sakule. Venac je položio predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin.

Predsednik opštine Miloš Markov čestitao je Sakuljanima praznik, podsetio na urađene infrastrukturne projekte ove godine kao što su uređenje parka, izgradnja behaton staza i dečijih igrališta i najavio realizaciju novih projekata, a građane pozvao da aktivno učestvuju u praksi otvorenih vrata.

PROČITAJTE JOŠ:Put Opovo – Debeljača: U toku je izgradnja priključka na državni put Opovo – Baranda


„Pre svega želeo bih da Sakuljanima poželim srećan praznik Dan Sakula. Imao sam ovde priliku da u kratkom obraćanju okupljenim građanima predstavim neke projekte lokalne samouprave koji su realizovani u prethodnom periodu kao i da najavim krucijalne projekte za nardeni period. To su pre svega uređenje atarskih puteva koji se iz objektivnih razloga nisu mogli do sada realizovati, tako da će se realizovati u poslednjem kvartalu ove godine. Takođe, planirano je asfaltiranje ulica u Sakulama koje nisu asfaltirane i to ćemo uraditi ulicu po ulicu u skladu sa našim mogućnostima i na taj način u bliskoj budućnosti rešimo ovaj problem. Mi smo za „prvu pomoć“ zemljane ulice nasuli grebanim asfaltom kako bi bile uslovne za saobraćaj. Ono što nam je takođe u prioritetu za naredni period to je rekonstrukcija vodovodne mreže jer je Sakule mesto koje ima stoprocentnu pokrivenost starom vodovodnom mrežom i planiramo u najskorijem vremenskom periodu projektovanje vodovodnih mreža za celokupno naseljeno mesto, a nakon toga radićemo zamenu vodovodne mreže deo po deo sela ili ulicu po ulicu“, najavio je Markov.

Od 15:00 do 18:00 časova održan je etno bazar u organizaciji Udruženja žena „Zlatne ruke“, a pored sakulskog udruženja učestvovali Aktiv žena Opovo, Udruženja žena „Kreativa“ Sefkerin, Vidovdan i Crepajke iz Crepaje. Svako od ovih udruženja predstavilo se sa svojim radovima i kulinarskim poslasticama na štandovima postavljenim ispred doma kulture.

pročitajte još i

Susret veterana folklora Srbije: Čigra po sedmi put u Žitištu

Susret veterana folklora Srbije: Čigra po sedmi put u Žitištu

Susret veterana folklora Srbije: Čigra po sedmi put u Žitištu OPOVO, 28. mart 2023 -  U Žitištu se od 11. marta do 8. aprila održava jedna od najstarijih etno manifestacija u ovom delu Srbije pod nazivom Susret veterana folklora Srbije „Spomenar“. Ove godine se...

Društvo: Održana Osnivačka skupština Udruženja preduzetnika

Društvo: Održana Osnivačka skupština Udruženja preduzetnika

Održana Osnivačka skupština Udruženja preduzetnika OPOVO, 27. mart 2023 – U opovu je 23. marta održana Osnivačka skupština novoformiranog Udruženja preduzetnika Opštine Opovo. Na osnivačkoj sednici su izabrani članovi Upravnog odbora – Zlatka Ugrinov, Dragan Knežević,...

najnovije

najčitanije