Dani srpskog jedinstva:  Sutra centralna proslava u Beogradu

Dani srpskog jedinstva: Sutra centralna proslava u Beogradu

Sutra centralna proslava u Beogradu

BEOGRAD, 14. septembra (Tanjug) – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra u 18:15 centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na Savskom trgu u Beogradu, najavila je predsednikova pres služba.

U okviru obeležavanja, prema informacijama Tanjuga, oko 17 sati sa Kalemegdana će se začuti počasna artiljerijska paljba, a zatim će od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuti defile ustanika, dok će ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa krenuti defile folklora.

Svi učesnici će zatim krenuti sa Trgu Slavija, dok će defile pukovskih zastava poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu. Defile zatim nastavlja ka Vladi Srbije.

Građani će se iz svih ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će biti održana centralna ceremonija, kod spommenika Stefanu Nemanji.

Na ceremoniji će se, pored Vučića, obratiti patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsendištva BiH Milorad Dodik.

Program će biti okončan izvođenjem pesme “Ovo je Srbija” i vatrometom iznad Beograda.

Praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta.

U cilju utemeljenja ovog praznika pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva, da tog dana, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.

Čarobni svet bajki: Otvorena manifestacija i izložba, prva projekcija u bioskopu

Čarobni svet bajki: Otvorena manifestacija i izložba, prva projekcija u bioskopu

OPOVO, 13. septembar 2021 – Od 14. do 17. septembra u Opovu se održava manifestacija Nedelja ruskog dečijeg filma „Čarobni svet bajki“.

Manifestacija je počela u Galeriji Jovan Popović gde je otvoriena foto izložba „Slovenske legende“, a koja će trajati do 30. septembra. Nakon toga, u Kulturnom centru Opovo održana je ceremonija svečanog otvaranja manifestacije. Prisutne je pozdravila direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, a zatim je ispred organizatora manifestacije Udruženja „Srbija u srcu, Rusija u duši“ Žana Knežević predstavila program i zahvalila se svima na podršci.

„Kao organizator ovog kulturnog događaja, uverena sam da će sve naše zamisli koje se ostvaruju zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Ruskom domu u Beogradu, doneti veliki doprinos kulturnom životu našim mladim sugrađanima, da se kroz projekcije filmova, kreativne i obrazovne radionice radi na poboljšanju kulture, obrazovanja i promovisanju pravih kulturnih vrednosti, kao i učvršćenje iskrenog prijateljstva među našim bratskim narodima“, rekla je Žana Knežević.

U programu ceremonije otvaranja učestvovala je pozorišna grupa šarenih leptirića „Veselo pozorištance“ iz Barande, a nakon programa otvaranja usledila je projekcija filma „Novogodišnje avanture Maše i Vitje“.

Sreda 15. septembar:

Kulturni centar opovo, 18:00h – projekcija filma „Dobrinja Nikitić i Zmaj Gorinić“.

Međunarodni onlajn likovni konkurs na temu „Čarobni svet bajke“. Konkurs je otvoren od 15. septembra do 15. novembra 2021. godine i namenjen je osnovcima uzrasta od 7 do 14 godina. Konkurs se raspisuje za dve kategorije učenika: od 7 do 10 godina i od 11 do 14 godina. Jedan autor može predstaviti nekoliko radova urađenih na papiru A4, A3 i A2, odabir likovne tehnike je po sopstvenom izboru. Kako učestvovati na konkursu? Fotografišite crtež u krupnom planu i crtež u ruci (autor + crtež) – po želji. Pošaljite radove u jpg formatu najkasnije do 15. novembra na e-mail: srbijausrcurusijaudusi@eunet.rs Uz rad treba priložiti sledeće podatke: ime i prezime autora, naziv države, grad, uzrast autora, naziv dela, tehniku izvođenja, imejl adresu jednog od roditelja autora crteža ili mentora.

Četvrtak 16. septembar:

Kulturni centar Opovo, mala sala, 12:15h – Kreativna radionica „Stvaramo sami animirani film“, majstorski kursevi nastavnika animacionog studija. Radionica je namenjena učenicima osnovnoškolskog uzrasta od 5. do 8. razreda.

Kulturni centar Opovo, 18:00h – projekcija filma „Bajka o caru Saltanu“.

Petak, 17. septembar:

Biblioteka OŠ „Dositej Obradović“ Opovo, 13:30h – stručna tribina „Vaspitni uticaj bajke na decu“. Tribinu će održati naša sugrađanka, master razredne nastave Nada Kljajić.

Kulturni centar Opovo, 18:00h – projekcija filma „Sadko“.

Sve projekcije su besplatne, ulaz je slobodan.

Uzmi račun i pobedi: U subotu prvo izvlačenje novog ciklusa

Uzmi račun i pobedi: U subotu prvo izvlačenje novog ciklusa

U subotu prvo izvlačenje novog ciklusa

BEOGRAD, 14. septembra (Tanjug) – Prvo izvlačenje u okviru jesenjeg ciklusa nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2021” biće održano u subotu, 18. septembra, kada će nove vlasnike, među odgovornim građanima koji učestvuju u borbi protiv sive ekonomije, dobiti pet automobila FIJAT 500L kao i stan u Beogradu, u naselju Zemunske kapije.

Izvlačenje će biti organizovano od 18 sati, uz direktan prenos na RTS.

Od početka nagradne igre do danas, stiglo je više od 7,3 miliona koverata sa fiskalnim računima i slipovima, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Čini se, dodaju, da su građani Srbije rešili da daju svoj doprinos borbi protiv sive ekonomije više nego ikada, imajući u vidu da je samo tokom jučerašnjeg dana stiglo blizu 200.000 koverata.

Sve koverte pristigle od 15. aprila ove godine učestvuju i u svim izvlačenjima jesenjeg ciklusa.

U nagradnoj igri koju organizuje Vlada Srbije, a podršku pruža NALED, pravo učešća imaju građani koji pošalju koverte sa 10 fiskalnih računa ili 10 slipova, ne starijih od 1. aprila 2021. godine sa minimalnim pojedinačnim iznosom od 100 dinara.

Fiskalne račune i slipove ne treba mešati u istoj koverti.

Na poleđini koverte neophodno je napisati ime i prezime, adresu iz ličnih dokumenata i kontakt telefon dok je na drugoj strani dovoljno napisati “Uzmi račun i pobedi 2021”.

Pravo učešća imaju svi punoletni građani Srbije.

Vlada Srbije podseća građane da je učešće u nagradnoj igri epidemiološki bezbedno i ne podrazumeva čekanje u redu niti uopšte ulazak u poslovnice pošte.

Apeluju na građane da koverte spakuju i adresiraju kod kuće, a kako bi one našle put do studija i bile u konkurenciji za vredne nagrade, dovoljno je da pravilno popunjene koverte samo ubace u najbliže poštansko sanduče.

Dodaju da se nagradna igra “Uzmi račun i pobedi” pokazala kao odličan put za suzbijanje sive ekonomije, pa u vladi i NALED-u veruju da će i ovaj ciklus nagradne igre, kao i svi prethodni, doprineti podizanju svesti građana o značaju uzimanja fiskalnih računa i dovesti do smanjenja stope sive ekonomije.

Centar za socijalni rad: Potrebni lični pratioci

Centar za socijalni rad: Potrebni lični pratioci

Potrebni lični pratioci

Opovo, 14. Septembar 2021
Centar za socijalni rad Opovo poziva zainteresovane osobe za  obavljanje poslova ličnog pratioca deteta na teritoriji opštine Opovo. Za sada je potrebno tri osobe Svi zainteresovani mogu da  da se jave Centru za socijalni rad 013682443, taster 1 i traže Magdalenu!

Sportski ribolov: 11. Kup jadransko podunavskih zemalja u mušičarenju

Sportski ribolov: 11. Kup jadransko podunavskih zemalja u mušičarenju

11. Kup jadransko podunavskih zemalja u mušičarenju

OPOVO, 14. septembar 2021 – U Nacionalnom parku Sutjeska, na Tjentištu u Bosni i Hercegovini, održan je 11. Kup jadransko podunavskih zemalja u mušičarenju, od 9. do 12. septembra ove godine.

U okviru mešovite ekipe ,,Mlava”-,,Nera”-,,Linjak”, takmičio se i naš sugrađan Srđan Savulov. Pored ove ekipe Srbiju su predstavljale još dve ekipe; ,,Smuđ” iz Požarevca i ,,Izvor” iz Novog Pazara. Ove tri ekipe su bile klupska reprezentacija Srbije. Ukupno je učestvovalo 19 ekipa iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Srbije.

Konkurencija je bila izuzetno jaka s obzirom na učešće Slovenaca i Crnogoraca koje su imale više uspeha na svetskim i evropskim prvenstvima. Takmičenje se odvijalo u tri sektora; dva su bili na reci Sutjesci a jedan na jezeru Donje Bare na Zelengori na nadmorskoj visini od 1470 m. Neravnomerno raspoređen riblji fond na reci i izuzetno teški uslovi na jezeru rezultirali su velikim iznenađenjima. Na primer; šampion sa prethodnog takmičenja završio je na poslednjem mestu. Prvo mesto osvojila je ekipa Slovenije, drugi su bili Crnogorci a treće mesto osvojila je ekipa domaćina, BiH. Malo je nedostajalo ekipi iz Požarevca da osvoji medalju ali su završili takmičenje na sjajnom četvrtom mestu.

Ekipa u kojoj se takmičio Srđan Savulov, zauzela je 15. mesto a naš takmičar je od ukupno 57 takmičara završio na 29. mestu. Iako je imao nepovoljan žreb u izboru mesta u sva tri sektora ostvario je plasman jer je u svakom sektoru uspeo da ulovi po nekoliko riba.