Pomoć države: Sutra isplata 50 evra na račune penzionera

Pomoć države: Sutra isplata 50 evra na račune penzionera

Sutra isplata 50 evra na račune penzionera

BEOGRAD, 21. septembra (Tanjug) – Novčana pomoć u iznosu od 50 evra, odnosno oko 5.900 dinara, sutra će biti isplaćena na račune penzionera i još nekoliko kategorija građana.

Pored penzionera, koji su to pravo ostvarili zaključno sa 13. septembrom ove godine, tu pomoć dobiće i korisnici prava na deljivu porodičnu penziju, invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, invalidnoj deci.

Uslov za sve je da su pravo ostvarili zaključno sa 13. septembrom 2021. godine.

Korisnicima kojima rešenja o priznavanju prava budu doneta nakon 13. septembra, isplata će biti izvršena jednokratno, nakon uspostavljanja isplate prava.

Ova pomoć isplaćuje se u okviru trećeg paketa mera pomoći države građanima i privredi.

U okviru tog paketa očekuje se i da u novembru svi građani dobiju po 30 evra, u decembru još po 20 evra, dok će pocetkom naredne godine penzionerima biti isplaćeno još 20.000 dinara.

Vodosnabdevanje: Havarija u Barandi, termini isključenja dok traju radovi

Vodosnabdevanje: Havarija u Barandi, termini isključenja dok traju radovi

Havarija u Barandi, termini isključenja dok traju radovi

BARANDA, 21. septembar 2021 – Zbog havarije na vodovodnim cevima u Barandi ulice Save Kovačevića i Mećavine biće povremeno isključenje sa vodosnabdevanja dok traju radovi.

Zbog velikog curenja vode iz cevi pomenute ulice biće isključene sa vodovoda u toku noći od 22:00 do 5:00 časova, voda će im biti priključena u jutarnjim časovima od 5:00 do 7:00 časova, a onda će se ponovo isključiti kako bi ekipe JP „Mladost“ Opovo sanirali kvar.

Turistička organizacija Vojvodine: Promocija turističke kampanje ,,Vojvođanski ručak“ na 88. Poljoprivrednom sajmu

Turistička organizacija Vojvodine: Promocija turističke kampanje ,,Vojvođanski ručak“ na 88. Poljoprivrednom sajmu

Promocija turističke kampanje ,,Vojvođanski ručak“ na 88. Poljoprivrednom sajmu

NOVI SAD, 20. septembar 2021 – U okviru izložbenog prostora Turističke organizacije Vojvodine, u hali 1 Novosadskog sajma, na ovogodišnjem 88. Poljoprivrednom sajmu, održana je ekskluzivna promocija kampanje pod nazivom „Vojvođanski ručak“, koja se sprovodi u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i Privrednom komorom Vojvodine.

Kampanja „Vojvođanski ručak“, koja predstavlja opsežno istraživanje Turističke organizacije Vojvodine i partnera, realizuje se u cilju brendiranja gastronomske ponude Vojvodine i povećavanja vidljivosti autentičnih gastronomskih proizvoda na širem regionalnom tržištu. Gastro-vodič, tačnije kuvar, obuhvata deo istraživanja Turističke organizacije Vojvodine koje podrazumeva najbolje što Vojvodina nudi, i sadrži recepte i lokalitete.

Upriličena je i konferencija za medije uoči same prezentacije na kojoj su se obratili pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, direktor Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović, kao jedan od nosilaca kampanje, i sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine Branislav Mamić.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Turistička organizacija Vojvodine upućeni su jedni na druge, te se iz intenzivne saradnje rađaju i zajednički projekti i kampanje, poput današnjeg „Vojvođanskog ručka“, gde, prema rečima pokrajinskog sekretara Ivaniševića, postoji prostor za zajedničke aktivnosti i u okviru projekta „Najbolje iz Vojvodine“.

„Danas počinjemo novo poglavlje. Vojvođanski ručak, sam po sebi, narodni je brend, koji ima gotovo kultni status među stanovnicima Vojvodine, i koji ćemo zasigurno razvijati i širiti po celom svetu. Cilj učešća u kampanji jeste stvaranje novih radnih mesta i da restorani što bolje rade, a ideja je da svi zajedno početkom naredne godine prezentujemo sve što Vojvodina ima na svetskoj izložbi u Dubaiju“, rekao je Ivanišević, dodavši da je potrebno predstaviti i ljude koji se bave turizmom, jer se „borba za svakog gosta vodi na svakom ćošku“.

„Vojvodina je raj za hedoniste, te smo se iz tog razloga svi potrudili da svako da svoj doprinos, sa aspekta privrede i promocije. Nadam se da će svi oni koji su se ovde našli i koji će se tek naći prepoznati svoj interes. Kroz segment gastronomije želimo da prikažemo hranu i ugostiteljski sektor, ali i sve što jedna regija ima da ponudi“, rekla je direktorka Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović.

Prema rečima predstavnika Privredne komore Vojvodine Branislava Mamića, Komora je veoma angažovana na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu, a u okviru ove kampanje akcenat se stavlja na primarne poljoprivredne proizvođače, vinare, pivare. Mamić je za 27. septembar, kada se obeležava Svetski dan turizma, najavio konferenciju u PKV-u, čiji će treći panel biti posvećen gastronomiji.

Na štandu Turističke organizacije Vojvodine predstavljena je sama kampanja, u okviru koje je promovisan i kuvar „Vojvođanski ručak“, a kroz njega i gastronomske osobenosti AP Vojvodine.

Najavljen je i veb-sajt posvećen kampanji „Vojvođanski ručak“, koji će uskoro biti dostupan javnosti, a na njemu će se naći i svi restorani koji pripremaju tipične vojvođanske specijalitete i tradicionalnu hranu ovog područja.

Jačanje mladih u poljoprivredi: Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU

Jačanje mladih u poljoprivredi: Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU

Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU

NOVI SAD, U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika, u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede, održana je tribina “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU”.

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić istakao je značaj promovisanja omladinskog preduzetništva u oblasti poljoprivrede u cilju povećanja broja mladih koji se bave ovom privrednom granom. On je tom prilikom rekao da se resorni sekretarijat zalaže za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, jačanje kulture udruživanja mladih poljoprivrednika i njihov zajednički nastup na domaćem i stranom tržištu.

“Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu se trudi da u kontinuiranim razgovorima sa mladim poljoprivrednicima pospeši programske mere, a samim tim i učestvuje u građenju jedne nove i moderne agrarne politike. Ove godine mladi poljoprivrednici su dobili mogućnost da započnu biznis u ovoj oblasti, a Pokrajinska vlada, preko resornog sekretarijata je izdvojila 200 miliona dinara subvencija koje su se odnosile isključivo na mlade poljoprivrednike“, rekao je Božić i poručio da će pored subvencija ovaj sekretarijat omogućiti mladim poljoprivrednicima i studijska putovanja koja će im koristiti za dalje unapređenje njihove proizvodnje.

Predsednik Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika Milan Borić naglasio je da ovo udruženje ima cilj da predstavlja i promoviše domaći agrar u zemljama članicama EU, kao i da preko Evropskog veća mladih poljoprivrednika – CEJA pokuša da utiče na odluke koje dolaze iz Brisela, a u korist srpske poljoprivrede.

„Ovo je jedan od načina da se u našoj zemlji stvori bolji ambijent, odnosno uslovi koji bi omogućili bolji život poljoprivrednicima i njihovim porodicama, ali i celokupnim ruralnim sredinama. Tribina “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU” je odlična prilika da mladi poljoprivrednici dobiju više informacija o konkursima i subvencijama državnih institucija, kao i da čuju sve ono što ih interesuje od nadležnih predstavnika Ministarstva poljoprivrede i resornog sekretarijata“, rekao je Borić.

Učesnici tribine bili su i Biljana Petrović, direktor Uprave za agrarna plaćanja i Ljiljana Petrović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.