Parohijski dom Sakule: Završeni radovi na novoj fasadi i kapiji (video)

Parohijski dom Sakule: Završeni radovi na novoj fasadi i kapiji (video)

Završeni radovi na novoj fasadi i kapiji

SAKULE, 22. septembar 2021 – U okviru projekta koje lokalna samouprava finansira preko konkursa za verske zajednice, kao poslednji u nizu završen je projekat izgradnje nove fasade i kapije na parohijskom domu u Sakulama.

Parohijski dom u Sakulama obišli su predsednik opštine Miloš Markov, njegova zamenica Anka Simin Damjanov i predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin, a projekat su im predstavili sveštenik Dušan Suknović i članovi crkvenog odbora.

Suknović ističe značaj renoviranja parohijskog doma, ali i potrebu da se u narednim projektima renovira kupolu sakulske crkve.

„Uz pomoć lokalne samouprave i konkursa za verske zajednice naša crkvena opština je proletos dobila 300.000 dinara. Planirali smo da uradimo fasadu na parohijskom domu i to smo hvala Bogu i ostvarili. Hteo bih ovom prilikom da se zahvalim predsedniku opštine i njegovim saradnicima, kao i članovima našeg mesne zajednice koji nam uvek pomažu i izlaze u susret. Verujem da će i u budućnosti ta saradnja biti uspešna i plodotvorna i da ćemo nastaviti da radimo sledeće projekte. Što se tiče novih projekata u planu nam je pre svega da obnovimo crkvenu kupolu na našem hramu, da izvršimo sanaciju jer je u lošem stanju“, rekao je Suknović.

Predsednik opštine Miloš Markov je zadovoljan rezultatima programa finansiranja verskih zajednica na teritoriji Opštine Opovo i najavljuje nastavak već početkom naredne godine.

„Sakule je poslednja u nizu crkvena opština koju smo podržali kroz program. Imali smo priliku da vidimo šta su oni odredili kao prioritet i šta su uradili. U pitanju su radovi na parohijskom domu i sada kada sublimiramo celu ovu godinu smatram da je ovaj program izuzetno koristan jer je svaka crkvena opština uradila nešto za sebe, a imali smo i podršku lokalne zajednice, tako da smo imali situaciju da u nekim mestima, osim naših inicijalnih sredstava, investicije bile značajno veće jer je i selo podržalo ovakvu akciju. Smatram da je program opravdan i to je bio pilot program da vidimo kakvi će biti efekti, tako da ćemo nastaviti da realizujemo ovaj program kako bi u saradnji sa crkvenim opštinama i lokalnim zajednicama nastavili sa uređenjem naših kulturno verskih objekata“, poručio je Markov.

Enterijer parohijskog doma u Sakulama renoviran je pre dve godine, a sa realizacijom renoviranja eksterijera, građevinski aspekt renoviranja ovog objekta je zaokružen.

Ekologija: Opovački eko volonteri u emisiji Veslom kroz Vojvodinu

Ekologija: Opovački eko volonteri u emisiji Veslom kroz Vojvodinu

Opovački eko volonteri u emisiji Veslom kroz Vojvodinu

OPOVO, 22. septembar 2021 – Opovački eko volonteri su u subotu, 18. septembra organizovali još jednu akciju čišćenja obale Tamiša kod sportsko rekreativnog centra. Učestvovalo je tridesetak volontera, a od toga je bilo dvadesetak dece iz AK „Spartak“ i KK „Agros Basket“, koja su dala veliki doprinos rezultatima ove akcije.

Sakupljeno je oko 20 džakova smeća, Javno preduzeće „Mladost“ Opovo je organizovalo odnošenje smeća na deponiju, a postavljeno je i šest drvenih tabli sa porukama koje bi trebalo da motivišu izletnike i šetače, kao i sve one koji borave u prirodi, da povedu više računa o zaštiti životne sredine.

Ova akcija će biti i deo nove emisije „Veslom kroz Vojvodinu“ čiji je autor Tamara Grujić (dobro poznata po emisiji U akciji sa Tamarom), a voditelj je poznati glumac Viktor Savić.

„Cilj ove akcije je da se skrene pažnja javnosti da je priroda zagađena i da moramo svi zajedno da se trudimo, ne samo da očistimo sve što možemo, već i da prenosimo svima poruku o značaju očuvanja životne sredine, a naročito mlađim generacijama kojima to ostavljamo u nasleđe“ izjavila je koordinatorka akcije Dragana Avramović.

Učesnici akcije poručuju da ova akcija neće biti ove godine poslednja i da imaju nameru da ovu praksu nastave dokle god bude bilo potrebe.

Udruženje žena Zlatne ruke: Sakuljanke na Danu jabuke u Crepaji

Udruženje žena Zlatne ruke: Sakuljanke na Danu jabuke u Crepaji

Sakuljanke na Danu jabuke u Crepaji

SAKULE, 22. septembar 2021 – Svake godine početkom jeseni Udruženje žena Vidovdan iz Crepaje organizuje manifestaciju Dan jabuke.

Manifestacija je gastronomskog tipa i udruženja žena koja učestvuju priređuju različite specijalitete od ovog voća.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je sakulsko udruženje žena „Zlatne ruke“, a njihov štand je posetila načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Marina Toman.

Konkurs: Dodela bespovratnih sredstava privrednim društvima za kupovinu nove opreme

Konkurs: Dodela bespovratnih sredstava privrednim društvima za kupovinu nove opreme

Dodela bespovratnih sredstava privrednim društvima za kupovinu nove opreme

OPOVO, 22. septembar 2021 – Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu sampupravu raspisao je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava privrednim društvima za kupovinu nove opreme u 2021. godini.

Predmet konkursa je kupovina nove opreme neophodne za realizaciju investicionog projekta, odnosno za početak, unapređenje ili povećanje obima proizvodnje čija neto nabavna vrednost ne može biti niža od 4.000.000,00 dinara bez uračunatog PDV-a, zavisnih troškova nabavke, troškova montaže, puštanja u rad, troškova obuke za korišćenje, troškova carinjenja i drugih zavisnih troškova.

Cilj ovog konkursa je dodela bespovratnih sredstava za kupovinu nove opreme privrednim društvima čije se sedište nalazi na teritoriji jedinice lokalne samouprave iz AP Vojvodine i koja realizuju investicioni projekat na teritoriji jedinice lokalne samouprave iz AP Vojvodine.

Oprema jesu mašine, odnosno sredstva za proizvodnju i obradu, namenjena za profesionalnu upotrebu i u skladu sa prirodom delatnosti privrednog društva neophodna za realizaciju investicionog projekta. Opremom se smatra i proizvodna linija koju čine više funkcionalno nedeljivih mašina, kao i specijalizovani alati i delovi specijalizovanih mašina. Opremom se ne smatraju transportna sredstva. Oprema za čiju kupovinu se bespovratna sredstva odobravaju mora da bude nova.

Detaljnije o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji: http://region.vojvodina.gov.rs/javni-konkurs-za-dodelu-bespovratnih-2/  

Poziv na eko akciju: Lokalna samouprava i građani zajedno za čistije parkove

Poziv na eko akciju: Lokalna samouprava i građani zajedno za čistije parkove

Lokalna samouprava i građani zajedno za čistije parkove

OPOVO, 22. septembar 2021 – Kroz konsultacije sa građanima tokom prakse „Otvorenih vrata“, na inicijativu predsednika opštine, u petak, 24. septembra od 10 časova organizovaće se volonterska eko akcije čišćenja parkova i javnih zelenih površina u sve četiri mesne zajednice.

U akciji će učestvovati volonteri iz Opštinske uprave Opovo i saveta mesnih zajednica, javnih ustanova i preduzeća, a takođe se pozivaju i svi zainteresovani građani i udruženja da se priključe akciji.