Vlada Republike Srbije: OD 4. MAJA POČINJE MEĐUGRADSKI AUTOBUSKI I ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

30/04/2020

OD 4. MAJA POČINJE MEĐUGRADSKI AUTOBUSKI I ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Beograd, 30. april 2020;

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ponovila je danas da se od 4. maja otvara međugradski autobuski i železnički putnički saobraćaj, dok od 8. maja kreće gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji Prva, istakla da se mere u Srbiji postepeno relaksiraju, te da će u saobraćaju biti obavezno poštovanje svih mera bezbednosti.

Mere bezbednosti u cilju očuvanja našeg i zdravlja drugih ljudi su najvažnije i neće moći da se uđe u autobus ili voz bez maske i rukavica. Autobuski saobraćaj kreće u punom kapacitetu, dok su procene da je za železnički u ovom trenutku dovoljno 30 odsto vozova, ukazala je ona.

Potpredsednica Vlade je ponovo apelovala na građane da pokažu ličnu odgovornost i ponašaju se u skladu sa činjenicom da epidemija još nije završena.

Važno je da znamo da i dalje nismo pobedili koronu i da opasnost još postoji, sve dok ne bude pronađena vakcina. Moramo da naučimo da živimo sa virusom, da se ponašamo odgovorno i na taj način sačuvamo i sebe i druge, poručila je Mihajlović.

Mihajlović je potvrdila da je naša zemlja spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to dogoditi u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da za sada nigde nema putničkih letova.

Naši avioni, posada i aerodromi su spremni da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu između 15. i 18. maja, precizirala je ona.

Aerodrom „Nikola Tesla“, kako je podsetila, nijednog trenutka nije bio zatvoren, tako da je kompanija „Er Srbija“ bila u mogućnosti da doveze 15.000 naših građana iz različitih delova sveta i dopremi 2.500 tona humanitarne pomoći.

Potpredsednica Vlade je naglasila da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa preporukama lekara, ističući da će svi koji budu želeli da putuju morati da imaju test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju.

Ona je apelovala na građane da budu oprezni i ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu to da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

Da bi bilo koji avion poleteo ili sleteo na naš aerodrom potrebno je rešenje Ministarstva i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti, objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, avio-saobraćaj svuda u svetu trpi štetu, koja se u Evropi procenjuje na 160 milijardi evra, dok u Srbiji šteta do sada iznosi približno 30 miliona evra.

U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vreme pre krize povećala i prihode i broj putnika, naglasila je ona i ukazala na to da „Er Srbija“ obavlja veoma važan posao u vreme epidemije, te da je sada na redu država da ovoj kompaniji omogući uslove za rad i da joj pomogne da što lakše izađe iz krize.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije