Stočarstvo: Zašto je sve više krava u Banatu

18/01/2022

Zašto je sve više krava u Banatu

Izvor:  RTS 

Najveća farma goveda rase hereford nalazi se u Ečki kod Zrenjanina. Odavde su potekli priplodni bikovi za farme ne samo širom Srbije već, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Posebno ohrabruje sve više mladih koji se odlučuju za tu proizvodnju.

Uzgoj goveda rase hereford Adam je počeo pre dvanaest godina. Za tu rasu se odlučio jer je izuzetno otporna na sve metereološke uslove, a daje i više mesa u odnosu na druga goveda. 

Farmeri ističu da je veća zarada kada se krave drže slobodno u prirodi, nego zatvorene u štalama. 

“Kada smo počeli imali smo devetnaest, a danas imamo dvestotine. Ni jednog trenutka se ne kajem što sam krenuo u ovu proizvodnju. Bilo je par teških godina. Danas mogu da kažem da ova proizvodnja jedino opravdana trenutno u Srbiji sa subvencijama koje dobijamo i još nekim pogodnostima prilikom dodele državne zemlje”, smatra Adam Bugar, farmer iz Ečke.

Dodaje da ne može da kaže da nije zadovoljan, te da je pokazatelj za to što njegova dva sina ostaju sa njim na imanju.

Najizraženiji problem kod naših farmera je nedostatak radne snage, ali porodica Bugar ovih problema nema.

“Radio sam u jednoj fabrici u Zrenjaninu, tri godine. Meni je tamo bilo lepo, ali bolje je biti svoj gazda nego tuđi rob. Ovde sam zadovoljan. Ne planiram da idem ikud, pogotovo ne u drugu državu. Zadovoljan sam ovom proizvodnjom koja će da se proširi. Imaćemo tov bikova da sami proizvodimo, a ne da prodajemo bikove dalje”, kaže David Bugar iz Ečke.

Samo pre pet godina u sistemu krava-tele na području pet opština Srednjeg Banata bilo je nekoliko stotina grla. Danas je taj broj desetostuko veći.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Baranda: Radionica „Učimo od prirode“

Baranda: Radionica „Učimo od prirode“

Radionica „Učimo od prirode“ BARANDA, 6. jun 2023 – Kroz igru i takmičenje učenici III-2 Izdvojenog odeljenja „Olga Petrov“ u Barandi, (Osnovna škola „Zoran Petrović“ Sakule), učestvovali su u radionici „Učimo od prirode“ koju u okviru svog edukativnog programa...

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce Srbija, 7. jun 2023 Izvor /RTS/ Danas počinje raspust i za osnovce i za srednjoškolce. Zbog tragedija koje su potresle društvo, Vlada je odlučila da se školska godina završi dve nedelje ranije.    Vrata škola ostaju...

Susreti generacija: Opovčani obeležili 30 godina male mature

Susreti generacija: Opovčani obeležili 30 godina male mature

Opovčani obeležili 30 godina male mature OPOVO, 6. jun 2023 – Opovačka generacija rođena 1978. godine, prošlog vikenda je obeležila i proslavila jubilej 30 godina male mature. Ova generacija je maturirala 1993. godine, a nakon prozivke na rezrednom času u OŠ „Dositej...

najnovije

najčitanije