Krizni štab: Nastava 1.septembra, časovi 45 minuta, u opciji tri modela

Krizni štab: Nastava 1.septembra, časovi 45 minuta, u opciji tri modela

Nastava 1.septembra, časovi 45 minuta, u opciji tri modela

BEOGRAD, 24. avgusta (Tanjug) – Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je danas da će učenici u škole krentui 1.septembra, a da će časovi trajati 45 minuta.

Intencija je da 1. septembra u svim lokalnim samouprava školska godina počinje regurlano, a tim za škole, koji čine predstavnici ”Batuta” i Ministarstva, pratiće primenu mera i situacije, i ukoliko u nekoj sredini dođe do pogoršanja, biće predložen jedan od tri modela, precizirao je Ružić.

On je pojasnio da postoji pet mera u školama, a prvi model pripadaće slobodnom okruženju, za sve učenike, da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovorajau, da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara.

Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava, dok u srednjim školama to znači smenu kombinovanog modela na dnevnom nivou, a ne sedmičnom nivou.

Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 ucenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno i osetno svežije

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno i osetno svežije

Danas promenljivo oblačno i osetno svežije

Srbija, 24. Avgust
Vreme promenljivo oblačno i osetno svežije, povremeno s kišom i pljuskovima, uz mogućnost grmljavine. Vetar će biti slab i umeren, severni i severozapadni.
Najniža temperatura oko 17, najviša oko 23 stepena.
Narednih dana i dalje promenljivo oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom i osetno svežije, osim na jugoistoku i istoku, gde će doći do pada temperature, ali će se i dalje zadržati toplo vreme, samo na severu u četvrtak uglavnom suvo.

Koronavirus: Danas sednica Kriznog štaba, hoće li biti novih mera?

Koronavirus: Danas sednica Kriznog štaba, hoće li biti novih mera?

Danas sednica Kriznog štaba, hoće li biti novih mera?

BEOGRAD, 24. avgusta (Tanjug) – Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana epidemiološka situacija, biće održana danas u 16 časova, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za Tanjug da će se na osnovu broja zarazenih i epidemiološke situacije odlučivati o eventualnim novim merama.

Tiodorović je istakao da je trenutna epidemioloska slika nepovoljna i da broj zarazenih raste, a da je karakteristicno da u ovom talasu najviše obolevaju mlađe osobe.

Što se tiče epidemioloških mera, Tiodorović kaže da će se na Sednici razgovarati o tome kako pooštriti postojeće mere i nada se da do zatvaranje i obustave rada neće biti.

Nada se da će se uz pomoć pojačane kontrole od strane inspekcijskih i komunalnih službi epidemiološki nivo koji je postojao u Srbiji pre odmora vratiti.

Očekuje se da će na sutrašnjoj sednici štaba biti doneta i oduka o modelu nastave na početku nove školske godine.

“Svi će poći normalno u školu, ali u mestima gde je 20 do 30 odsto vakcinisanih lokalna samouprava i prosvetni radnici imaju veću odgovornost, jer moraju da procenjuju situaciju na osnovu povećanja broja zaraženih, kada će morati da se pređe na kombinovani ili onlajn sistem nastave”, objasnio je Tiodorović.

On je rekao i da se posledice onlajn nastave osećaju pogotovu na upisima u srednje škole i fakultete, te je uputio apel roditeljima i prosvetnim radnicima da se vakcinišu radi veće bezbednosti učenika i omogućavanja održavanja normalne nastave.

“U proteklom periodu epidemiološka situacija je bila nesigurana, dok sada ulazimo u period kada je situacija nepovoljna, a to znači da raste broj zarazenih, hospitalizovanih i onih sa fatalnim završecima, što će verovarno potrajati ceo ovaj mesec”, rekao je Tiodorović.

Stabilizovanja situacije očekuje se, naveo je on, krajem ili u najboljem slučaju polovinom septembra, kada će se broj smanjiti, ali neće dostići period kada smo imali od 20 do 70 zarazenih dnevno.

Visok je broj zaraženih, a 50 do 60 odsto zarazenih su mladi u kategoriji od 18 do 30 godina i oni u kategoriji od 30 do 45 godina, navodi Tiodorović i objašnjava da je to posledica toga što je veliki broj starijih građana, čak preko 75 odsto u pojedinim opštinama, vakcinisan.

“Nedovoljan je broj mladih koji su vakcinisani, samo 17, 2 odsto onih od 18 do 30 godina, a radno aktivna populacija je vakcinisana 32 do 33 odsto”, rekao je on.

Tiodorović kaže da je najveći broj zaraženih u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i Mionici, a to su mesta gde je najmanji broj ljudi pristao na imunizaciju.

“Klinička slika kod pacijenata jeste lakša, ali virus ne bira i svako može biti zaražen. Fatalan ishod za sada je još vezan za stare i hronične bolesnike koji su čak u 20 odsto slučajeva vakcinisani”, istakao je Tiodorović, dodajući da se zbog toga preporučuje treća doza vakcine.

Vučić: Pre kraja godine krećemo u gradnju auto-puta Beograd – Zrenjanin

Vučić: Pre kraja godine krećemo u gradnju auto-puta Beograd – Zrenjanin

Pre kraja godine krećemo u gradnju auto-puta Beograd – Zrenjanin

BEOGRAD, 24. avgusta (Tanjug) – Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će pre kraja godine početi izgradnja autoputa od Beograda do Zrenjanina, što je samo jedan od brojnih infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Srbiji.

“Radimo sedam autoputeva i brzih saobraćajnica, biće ih 10 do kraja godine, a ukupno 15. To znači da je Srbija potpuno ispresecana novim arterijama i venama”, rekao je Vučić za TV Hepi.

Ponovio je da su u toku radovi na deonici autoputa Kuzmin-Sremska Rača, od 19,5 kilometara, gde se uveliko radi Most na Savi, a Srbija će, kaže, raditi i deonicu do Bijeljine, kao pomoć RS.

“Radimo Fruškogorski koridor, Novi Sad – Ruma, uskoro će krenuti sa postavljanjem šipova pred Iriški tunel. Gradi se i Ruma- Šabac, a počinje za meces-dva i gradnja brze saobraćajnice od Loznice ka Šapcu”, rekao je Vučić.

Radi se obilaznica oko Beograda, put Valjevo-Lajkovac, Preljina-Požega, Moravski koridor dug 107 kilometara.

Radiće se brza saobraćajnica ka Požarevcu, obnavlja se kompletna Dunavska magistarala do Kladova.

Radi se, dodao je, projekat za put Požega – Kotroman, a veruje da će do kraja godine biti potpisan ugovor za deonicu autoputa do Duge poljane i crnogorske granice, od 107 kilometara.

“Rade se obilaznice oko Užica, Požege, Gornjeg Milanovca.. kopamo tunel ispod Kadinjače. Radimo projekat ”severne horizontale” od Bačkog brega, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srborbana, Beceja do Kikinde. Radiće se ”Vožd Karađorđe”, za mesec dana počinjemo da gradimo autoput Niš-Pločnik”, nabrojao je predsednik.

Dodao je da je u prethodnih pet godina, od 2016. do 2020. Godine urađeno 5.000 kilometara puteva, lokalnih, regionalnih i državnih.

“Uradili smo 1.200 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica. Žuri nam se da nadoknadimo sve što smo propustili, zbog vremena sankcija, ali i posle vremena lopovluka I zavtaranja fabrika od 2000-ih godina”, rekao je Vučić.

Nedimović:U Srbiji 24.000 hektara pod organskom proizvodnjom

Nedimović:U Srbiji 24.000 hektara pod organskom proizvodnjom

U Srbiji 24.000 hektara pod organskom proizvodnjom

BEOGRAD, 23. avgusta (Tanjug) – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da se poslednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i istakao da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemlje.

Gostujući na TV Hepi, Nedimović je rekao da se na malim parcelama najveći profit može ostvariti ako se pređe u sistem organskog voća i dodao da je to danas isplativo jer se organska hrana traži ne samo na zapadu, već svuda.

“Sve iznad 200 metara nadmorske visine u Srbiji, zapadna Srbija pogotovo, ali isto tako i istocna, sve može vrlo lako da se konvertuje u organsku poljoprivrednu proizvodnju, da se napravi mnogo veći profit, jer tamo hemije nikad nije ni bilo”, rekao je Nedimović.

Objasnio je da je organska hrana ona koja se dobija bez korišćenja hemijskih sredstava, već isključivo od prirodnih sredstava za zaštitu bilja.

“To je kod nas krenulo da se razvija. Mi danas imamo negde oko 24.000 hektara pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom”, istakao je Nedimović.

Naveo je da su nedavno Slovenci prodali popularnu aplikaciju Kinezima i za taj novac u Banatu kupili više od 4.000 hektara zemlje.

“Oni na 3.800 hektara hoće da uspostave organsku poljoprivrednu proizvodnju. To će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje, ja sam potpuno ubeđen u čitavoj Evropi”, rekao je Nedimović.

Kaže da je u poslednje vreme upoznao dosta IT-evaca koji su uložili u poljoprivredu.

Govoreći o suši do koje je došlo ovog leta zbog visokih temperatura, Nedimović je rekao da će zbog suše biti manji prinos kukuruza nego što je očekivano.

“Očekivali smo da nadmašimo rekord iz 2020. godine. Mi ćemo imati jednu prosečnu godinu na globalu Srbije”, rekao je Nedimović i dodao da će u pojedinim mestima gde je bilo kiše pirnos biti bolji.

Objasnio je da od količine vode zavisi kakav će biti prinos kukuruza i zbog toga je, ističe, veoma važno što je država u poslednje dve, tri godine ulagala u sistem navodnjavanja.

“Trenutno radimo 30-ak projekata, više od 100.000 hektara ćemo staviti u funkciju sa sistema za navodnjavanje. I definitivno to je budućnost”, zaključio je Nedimović.