Koronavirus: Treća doza od sutra, građanima SMS i mejl sa instrukcijama

Koronavirus: Treća doza od sutra, građanima SMS i mejl sa instrukcijama

Treća doza od sutra, građanima SMS i mejl sa instrukcijama

BEOGRAD, 16. avgusta (Tanjug) – Dopunska, treća (buster) doza vakcine protiv kovida 19 počeće da se daje u Srbiji od sutra, a pozivanje građana će se obaviti SMS i i-mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu.

Na portalu eUprave će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine.

Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave.

Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani.

Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu.

Iz Vlade Srbije podsećaju da u zemlji postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinofarm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača “Fajzer Biontek” i AstraZeneka. Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

– osobe sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,

– osobe starije od 70 godina,

– osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,

– zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,

– putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma.

Spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.

Iz Vlade Srbije još jednom apeluju na sve građane da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih u svom okruženju i vakcinišu se.

Ukazuju i da nakon što je prošlo više od šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani.

“Nadamo se da će činjenice poput ovih, kao i toga da je prošlo dovoljno vremena i da su svi vakcinisani građani prošli bez velikih tegoba i reakcija nakon vakcine i revakcine, ohrabriti one koji se još uvek nisu vakcinisali da to i urade. Vakcinacija je i danas, nakon mnogo vremena od izbijanja globalne pandemije korona virusa, jedini put da se zarazna bolest konačno pobedi”, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

Pomoć države: Isplaćen drugi minimalac pomoći za turizam i ugostiteljstvo

Pomoć države: Isplaćen drugi minimalac pomoći za turizam i ugostiteljstvo

Isplaćen drugi minimalac pomoći za turizam i ugostiteljstvo

BEOGRAD, 16. avgusta (Tanjug) – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je izvršena druga isplata subvencija u 2021. godini za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom korona virusa.

“Isplatom minimalca u julu i avgustu nastojali smo da zadržimo zaposlene u turizmu, čije nam je znanje i iskustvo preko potrebno u narednom periodu oporavka ovog sektora”, navela je Matić u pisanoj izjavi.

Za meru podrške ugostiteljsko-turističkom sektoru, danas je isplaćeno oko 2,045 milijarde dinara za 12.153 privredna subjekta, koji zapošljavaju 65.759 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca.

Sredstva u okviru ove mere pomoći dodeljena su u periodu od dva uzastopna meseca (jul i avgust), za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara.

Privredni subjekt isplaćena sredstva može iskoristi do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Srbije.

Matić je istakla i da su podaci o oporavku turizma u Srbiji ohrabrujući – sa 4,6 miliona noćenja u Srbiji zaključno sa julom, što je skoro 50 odsto noćenja od svih ostvarenih noćenja u rekordnoj 2019. godini.

Takođe, zabeležen je i porast dolaska stranih turista za 270 procentra u protekla dva meseca.

Vremenske prilike: Danas veoma toplo, sutra promena vremena

Vremenske prilike: Danas veoma toplo, sutra promena vremena

Danas veoma toplo, sutra promena vremena

BEOGRAD, 16. avgusta (Tanjug) – Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na području Srbije biti veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom od 35 do 38 stepeni Celzijusa.

U istočnoj i jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je crveni meteo alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

Za ostale delove Srbije upaljen je narandžasti meteo alarm, sasto znači da je vreme opasno.

Sutra će se veoma toplo vreme zadržati samo na jugu, jugoistoku i istoku zemlje, gde će najviša temperatura biti oko 36 stepeni.

Zahlađenje za osam do 10 stepeni, uz promenljivu oblačnost, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će ujutro i pre podne zahvatiti severne i zapadne krajeve, do kraja dana proširiće se na veći deo zemlje.

Od srede do kraja sedmice dnevna temperatura biće u granicama proseka, u većini mesta od 26 do 29 stepeni Celzijusa.