Nedimović:U Srbiji 24.000 hektara pod organskom proizvodnjom

24/08/2021

U Srbiji 24.000 hektara pod organskom proizvodnjom

BEOGRAD, 23. avgusta (Tanjug) – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da se poslednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i istakao da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemlje.

Gostujući na TV Hepi, Nedimović je rekao da se na malim parcelama najveći profit može ostvariti ako se pređe u sistem organskog voća i dodao da je to danas isplativo jer se organska hrana traži ne samo na zapadu, već svuda.

“Sve iznad 200 metara nadmorske visine u Srbiji, zapadna Srbija pogotovo, ali isto tako i istocna, sve može vrlo lako da se konvertuje u organsku poljoprivrednu proizvodnju, da se napravi mnogo veći profit, jer tamo hemije nikad nije ni bilo”, rekao je Nedimović.

Objasnio je da je organska hrana ona koja se dobija bez korišćenja hemijskih sredstava, već isključivo od prirodnih sredstava za zaštitu bilja.

“To je kod nas krenulo da se razvija. Mi danas imamo negde oko 24.000 hektara pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom”, istakao je Nedimović.

Naveo je da su nedavno Slovenci prodali popularnu aplikaciju Kinezima i za taj novac u Banatu kupili više od 4.000 hektara zemlje.

“Oni na 3.800 hektara hoće da uspostave organsku poljoprivrednu proizvodnju. To će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje, ja sam potpuno ubeđen u čitavoj Evropi”, rekao je Nedimović.

Kaže da je u poslednje vreme upoznao dosta IT-evaca koji su uložili u poljoprivredu.

Govoreći o suši do koje je došlo ovog leta zbog visokih temperatura, Nedimović je rekao da će zbog suše biti manji prinos kukuruza nego što je očekivano.

“Očekivali smo da nadmašimo rekord iz 2020. godine. Mi ćemo imati jednu prosečnu godinu na globalu Srbije”, rekao je Nedimović i dodao da će u pojedinim mestima gde je bilo kiše pirnos biti bolji.

Objasnio je da od količine vode zavisi kakav će biti prinos kukuruza i zbog toga je, ističe, veoma važno što je država u poslednje dve, tri godine ulagala u sistem navodnjavanja.

“Trenutno radimo 30-ak projekata, više od 100.000 hektara ćemo staviti u funkciju sa sistema za navodnjavanje. I definitivno to je budućnost”, zaključio je Nedimović.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije