Groznica zapadnog Nila: Dva smrtna slučaja groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Groznica zapadnog Nila: Dva smrtna slučaja groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Dva smrtna slučaja groznice Zapadnog Nila u Srbiji

BEOGRAD, 8. avgusta (Tanjug) – Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je da su na teritoriji Srbije do 6. avgusta ove godine registrovana prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koja su se završila smrtnim ishodom.

Groznica Zapadnog Nila registrovana je kod osoba muškog i ženskog pola od 63 i 50 godina koje već imaju hronična obolenja, a žive u Južnobačkom i Sremskom okrugu, objavljeno je na sajtu Batuta.

Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 27. jula, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa šest lokacija na teritoriji Pančeva i dve lokacije na teritoriji grada Beograda.

Do 30. jula i u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji prijavljeno je oboljevanje od groznice Zapadnog Nila, u Italiji.

Vremenske prilike: Još jedan toplotni talas

Vremenske prilike: Još jedan toplotni talas

Još jedan toplotni talas

Danas sunčano i veoma toplo. Vetar slab i umeren jugoistočni, tokom noći u skretanju na severozapadni. Najviša temperatura oko 36 °C.

I sutra sunčano i toplo. Vetar slab i umeren severozapadni, severni. Jutarnja temperatura od 18 do 22 °C, najviša 33 °C.

U narednih sedam dana se očekuje pretežno sunčano i toplo sa temperaturom iznad prosečnih vrednosti, od 31 do 33 stepena.