Konkurs za projekte udruženja građana: Raspodeljeno 1,7 miliona dinara za 15 projekata (video)

Konkurs za projekte udruženja građana: Raspodeljeno 1,7 miliona dinara za 15 projekata (video)

Raspodeljeno 1,7 miliona dinara za 15 projekata

OPOVO, 23. avgust 2021 – U maloj sali kulturnog centra zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov i načelnica Opštinske uprave Opovo Ankica Jožika uručile su ugovore za 15 udruženja građana sa teritorije Opštine Opovo.

U pitanju je drugi ovogodišnji konkurs za projekte udruženja građana na kome je lokalna samouprava raspodelila 1.700.000 dinara.

Načelnica Opštinske uprave Opovo Ankica Jožika ističe raznovsnost i kvalitet projekata koji su na ovom konkursu dobili sredstva.

„Ove godine drugi put smo sproveli konkurs namenjen udruženjima građana sa teritorije naše opštine, a 15 udruženja je dobilo sredstva. Programske aktivnosti su različite što je nama u lokalnoj samoupravi jako drago jer imamo kako oblast omladine, tako imamo i programe koji su namenjeni starijim sugrađanima, naravno i programe koji su namenjeni socijalnoj politici, odnosno ranjivim kategorijama stanovništva, kao i programi koji se odnose na organizaciju tradicionalnih manifestacija i sportsko rekreativnih sadržaja. Smatramo da je podrška udruženjima građana bitna, sa udruženjima građana na kvalitetan način sarađujemo, a da će oni kroz svoje projekte osnažiti svoj rad, a samim tim i doprineti i Opštini Opovo, odnosno široj zajednici da bi se na najbolji mogući način razvijala u pravcima koji su obuhvaćeni radom samih udruženja“, rekla je Jožika.

Na ovogodišnjem konkursu svih 15 udruženja koja su aplicirala dobila su sredstva za realizaciju projekata.   


Veterinarska ambulanta Opovo:  Sve češće trovanje životinja

Veterinarska ambulanta Opovo: Sve češće trovanje životinja

Sve češće trovanje životinja

OPOVO, 23. Avgust 2021 – Nekoliko slučajeva otrovanih životinja, pasa i mačaka, dovedenih u Vetrinarsku ambulantu Opovo ovih dana, alarm je za sve nas. U pitanju su životinje koje su trovane nepoznatim otrovom, po kliničkoj slici verovatno kreozanom čija je je upotreba i stavljanje u promet zabranjeno. Kod životinja se zapaža veoma ubrzano disanje, rad srca, često i pojačano lučenje pljuvačke, perakutnog je toka i životinja uginjava za nekoliko sati.

Takođe, imali smo slučaj kobile otrovane cink fosfidom, tzv. crnim otrov za pacove, koga vlasnik nije čuvao na bezbedom  mestu, trovanje je prijavio tek posle nekoliko sati i suočili smo se, pre svega, sa velikim emotivnim gubitkom zbog njenog uginuća.

Bilo da je došlo do nehotimičnog trovanja ili je neko to učinio sa namerom, i veterinar i vlasnik dovedeni su u najtežu situaciju kada ste uglavnom nemoćni da pomognete životinji.

Neovlašćeno korišćenje otrova može dovesti do uginuća velikog broja životinja, a pored toga može imati ozbiljne posledice po ljude, naročito decu, koja takođe mogu doći u kontakt sa otrovom kao i po životnu sredinu.

Ubistvo životinja u Republici Srbiji je krivično delo, a ukoliko raspolažete informacijom u vezi sa tim, možete prijaviti policiji ili tužilaštvu.

Ubistvo i zlostavljanje životinja otvara mnogo širu temu destruktivnog ponašanja ljudi u našem neposrednom okruženju  u  našem društvu uopšte.

Vremenske prilike: Danas toplo,na jugu i istoku do 35, od utorka osetno svežije

Vremenske prilike: Danas toplo,na jugu i istoku do 35, od utorka osetno svežije

Danas toplo,na jugu i istoku do 35, od utorka osetno svežije

Srbija, 23. Avgust 2021
Na jugu i istoku Srbije danas će biti veoma toplo sa najvišom temperaturom oko 35 stepeni, saopštio je Republički hidrometerološki zavod.
U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo, na jugu i istoku i veoma toplo. Posle podne, uveče i tokom noći na severu i zapadnu naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.
Vetar slab i umeren, pre podne jugoistočni, na jugu Banata i jak, posle podne u skretanju na severozapadni, koji će u Vojvodini biti povremeno i jak. Jutarnja temperatura od 11 do 20, najvisa dnevna od 29 na severozapadu do 35 stepeni na jugoistoku.
U Beogradu pretežno sunčano i toplo. Vetar slab i umeren, pre podne jugoistočni, posle podne u skretanju na severozapadni, koji će biti povremeno i jak.
Jutarnja temperatura oko 20, najvisa dnevna 33 stepenas, a u toku noći naoblačenje.
U narednih sedam dana, do 30. avgusta, osetno svežije, osim na jugoistoku gde će doći do pada temperature, ali će se i dalje zadržati toplo vreme.
Tokom dana promenljivo oblačno, mestimicno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, veća kolicina padavina očekuje se u sredu na jugozapadu i zapadu zemlje.