Podrška obolelima od plućne hipertenzije: OPOVAČKI ULTRAMARATONAC U TRCI NADE (VIDEO)

06/05/2020

u SPORT

OPOVAČKI ULTRAMARATONAC U TRCI NADE

Opovo, 5. maj 2020;

Povodom Svetskog dana plućne hipretenzije, poznati opovački ultramaratonac i član Atletskog kluba „Spartak“ Opovo Aleksandar Mitić istrčao je maraton na sportsko rekreativnom centru u Opovu. Svetski dan plućne hipertenzije obeležava se svake godine 5. maja kada se u više od 80 zemalja sveta na različite načine i različitim aktivnostima skreće pažnja na plućnu hipertenziju.

Zbog pandemije koronavirusa i zabrane javnih okupljanja, umesto planirane „Trke nade“, danas su se održavale individualne (pojedinačne) vanredne trke pod nazivom „Ostani bez daha za plućnu hipertenziju, a učesnici su trebali da istrče dužinu od najmanje pet kilometara. Aleksandar Mitić je istrčao maraton i na taj način podržao napore u lečenju ove bolesti.

„Danas je svetski dan borbe protiv plućne hipertenzije i cilj je da se istrči najmanje pet kilometra, odnosno koliko ko može. Poenta je da trčim dok ne ostanem bez daha. Ja planiram da istrčim maraton, pa ćemo videti, trebaće mi verovatno četiri i po sata. Ovim gestom želim da skrenem pažnju na obolele od plućne hipertenzije i svojim učešćem doprinesem ovoj akciji“, poručio je Mitić.

Mitićev današnji sportsko-humanitarni nastup podržao je Sportski savez Opštine Opovo i lokalna samouprava, koji su mu pored ostalog, zbog obaveza na radnom mestu i nemogućnosti da trči preko dana, obezbedili mogućnost da to uradi u vreme zabrane kretanja.

„Juče sam dobio poziv od Aleksandrovih kolega s posla sa pitanjem da li Aleksandar može danas da trči nakon posla. Mi smo mu izašli u susret i ja u ime Sportskog saveza Opštine Opovo, lokalne samouprave i predsednika opštine dr Zorana Tasića, želim da mu poručim danas da ispuni svoj zadatak, da mu se zahvalim na ovako divnom gestu, a svi mi znamo koliki je on humanitarac i koliko se trudi da bude skroman. Najmanje što smo mogli da učinimo jeste da mu obezbedimo da trči tokom zabrane kretanja ovde na sportskom terenu i tako pomogne ovu divnu akciju“, izjavio je predsednik Sportskog saveza Opštine Opovo Igor Vujić.

Plućna hipertenzija je retka i izuzetno teška progresivna i smtronosna bolest ako se ne koristi adekvatna terapija. Ova bolest pogađa uglavnom mlađe osobe i u Srbiji ima oko 500 obolelih od plućne hipertenzije. 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sportski vikend: U Sakulama se igra derbi prvenstva

Sportski vikend: U Sakulama se igra derbi prvenstva

U Sakulama se igra derbi prvenstva OPOVO, 19. april 2024 – Ovog vikenda, preciznije u nedelju, najveća pažnja biće usmerena na veliki derbi Druge južnobanatske lige – zapad koji se igra u Sakulama između domaćeg Borca i sefkerinskog Tempa. Utakmica koja će...

Atletika: Kup Srbije u bacačkim disciplinama

Atletika: Kup Srbije u bacačkim disciplinama

Kup Srbije u bacačkim disciplinama OPOVO, 18. april 2024 - Dok su se Spartakovi trkači u Crvenki, takmičili na Prvenstvi Vojvodine u krosu, Spartakovi bacači su 14. aprila u Sremskoj Mitrovici učestvovali na Kupu Srbije u bacačkim disciplinama u kategoriji starijih...

Košarka: Opovački košarkaši šesti na kraju prvenstva

Košarka: Opovački košarkaši šesti na kraju prvenstva

OPOVO, 16. april 2024 – Odigravanjem 22. kola tokom proteklog vikenda, završeno je prvenstvo Druge međuregionalne KSV lige – jug. Sa skorom od 10 pobeda i 10 poraza, košarkaši Opova 99 zauzeli su šestu poziciju. Nešto slabiji uspeh od prošle sezone kada su bili peti...

najnovije

najčitanije