Podrška obolelima od plućne hipertenzije: OPOVAČKI ULTRAMARATONAC U TRCI NADE (VIDEO)

06/05/2020

u SPORT

OPOVAČKI ULTRAMARATONAC U TRCI NADE

Opovo, 5. maj 2020;

Povodom Svetskog dana plućne hipretenzije, poznati opovački ultramaratonac i član Atletskog kluba „Spartak“ Opovo Aleksandar Mitić istrčao je maraton na sportsko rekreativnom centru u Opovu. Svetski dan plućne hipertenzije obeležava se svake godine 5. maja kada se u više od 80 zemalja sveta na različite načine i različitim aktivnostima skreće pažnja na plućnu hipertenziju.

Zbog pandemije koronavirusa i zabrane javnih okupljanja, umesto planirane „Trke nade“, danas su se održavale individualne (pojedinačne) vanredne trke pod nazivom „Ostani bez daha za plućnu hipertenziju, a učesnici su trebali da istrče dužinu od najmanje pet kilometara. Aleksandar Mitić je istrčao maraton i na taj način podržao napore u lečenju ove bolesti.

„Danas je svetski dan borbe protiv plućne hipertenzije i cilj je da se istrči najmanje pet kilometra, odnosno koliko ko može. Poenta je da trčim dok ne ostanem bez daha. Ja planiram da istrčim maraton, pa ćemo videti, trebaće mi verovatno četiri i po sata. Ovim gestom želim da skrenem pažnju na obolele od plućne hipertenzije i svojim učešćem doprinesem ovoj akciji“, poručio je Mitić.

Mitićev današnji sportsko-humanitarni nastup podržao je Sportski savez Opštine Opovo i lokalna samouprava, koji su mu pored ostalog, zbog obaveza na radnom mestu i nemogućnosti da trči preko dana, obezbedili mogućnost da to uradi u vreme zabrane kretanja.

„Juče sam dobio poziv od Aleksandrovih kolega s posla sa pitanjem da li Aleksandar može danas da trči nakon posla. Mi smo mu izašli u susret i ja u ime Sportskog saveza Opštine Opovo, lokalne samouprave i predsednika opštine dr Zorana Tasića, želim da mu poručim danas da ispuni svoj zadatak, da mu se zahvalim na ovako divnom gestu, a svi mi znamo koliki je on humanitarac i koliko se trudi da bude skroman. Najmanje što smo mogli da učinimo jeste da mu obezbedimo da trči tokom zabrane kretanja ovde na sportskom terenu i tako pomogne ovu divnu akciju“, izjavio je predsednik Sportskog saveza Opštine Opovo Igor Vujić.

Plućna hipertenzija je retka i izuzetno teška progresivna i smtronosna bolest ako se ne koristi adekvatna terapija. Ova bolest pogađa uglavnom mlađe osobe i u Srbiji ima oko 500 obolelih od plućne hipertenzije. 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sportski vikend: Borac na „popravnom“ u baražu

Sportski vikend: Borac na „popravnom“ u baražu

OPOVO, 14. jun 2024 – Fudbalska prvenstva su završena osim za sakulski Borac koji će u nedelju i sredu igrati baraž za ulazak u viši rang. Kao drugoplasirana ekipa Druge južnobanatske lige – zapad, Sakuljani će igrati dvomeč sa ekipom Karaš iz Kuštilja,...

Fudbal: Rivalstvo za pamćenje, prvak odlučen u foto finišu

Fudbal: Rivalstvo za pamćenje, prvak odlučen u foto finišu

OPOVO, 11. jun 2024 – Bukvalno u foto finišu, odlučen je prvak Druge južnobanatske lige – zapad i novi član PFL Pančevo. Ne pamti se ovakvo rivalstvo i neizvesnost u nižim južnobanatskim ligama koje je trajalo od prvog do poslednjeg kola. A ono što je zanimljivo,...

Fudbal: Sefkerinci u viši rang, Sakuljanima baraž

Fudbal: Sefkerinci u viši rang, Sakuljanima baraž

SEFKERIN / SAKULE, 10. jun 2024 – Uz novi preokret, poslednje kolo je odlučilo prvaka Druge južnobanatske lige – zapad. Sefkerinci idu u viši rang, a Sakuljanima preostaje baraž, dok se u niži rang seli Stari Tamiš. PROLETER (Mramorak) – TEMPO (Sefkerin) 2:3 (1:2);...

najnovije

najčitanije