Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti

OPOVO, 15. april 2024 – Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog otpada koji se baca na sve strane i zagađuje vodene tokove, javne površine, poljoprivredno zemljište.

Iako su Opštinskom odlukom utvrđene lokacije za odlaganje inertnog građevinskog otpada i otpada od rušenja i građani su o tim lokacijama obavešteni, iako je strogo zabranjeno bacanje bilo koje druge vrste otpada zato što „Brantner otpadana privreda“ vrši redovno i organizovano sakupljanje komunalnog otpada, PET ambalaže i kabastog otpada, na već poznatim divljim deponijama i smetlištima  koji se na teritoriji opštine Opovo čiste dva puta godišnje, nesavesni građani  ponovo bacaju otpad  i  njegova količina je svaki sledeći put još veća. Osim toga, formiraju se nove deponije na potpuno novim lokacijama i „Sizifov posao“ se nastavlja.

Programom koršćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Opštine Opovo za 2024. godinu opredeljeno je 3.600.000,00 dinara za programsku aktivnost čišćenja i uklanjanja divljih deponija. Posle sprovedenih javnih nabavki i potpisivanja ugovora, izvođači su 11.aprila započeli radove koji se privode kraju.

Uklanjanje otpada izvodi se na tri divlje deponije u Sefkerinu, tri u Opovu , dve u Barandi dok će otpad sa dve divlje deponije u Sakulama biti uklonjen u okviru Projekta Ministarstva zaštite životne sredine, sufinansiran od strane Opštine Opovo.

Posle uklanjanja otpada, izvršiće se ravnanje terena i nasipanje zemljom u skladu sa specifičnostima terena  očišćene lokacije, pošumljavanje, postavljanje kamera, redovni inspekcijski nadzor i kaznene mere za prekršioce.

Nadležne službe Opštine Opovo ne odustaju i  nastavljaju se aktivnosti za zdraviju životnu sredinu. Zato podsećamo građane na ekološku svest i ljusku odgovornost svakog od nas, navodi se u saopštenju Inspekcije za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo.

 

Fudbal: Radnički bez bodova na domaćem terenu

Fudbal: Radnički bez bodova na domaćem terenu

Radnički bez bodova na domaćem terenu

BARANDA, 15. april 2024 – Radnički je nastavio niz loših rezultata i u poslednja tri meča i od mogućih devet bodova osvojio je samo jedan. Ovog puta Baranđani su na domaćem terenu izgubili od Sloge iz Banatskog Novog Sela rezultatom 0:2 (0:1).

Mada se nalaze oko sredine tabele situacija nije ni najmanje naivna jer je razlika između sredine tabele i zone ispadanja samo 7-9 bodova, tako da će Baranđani morati da povedu računa i nastavak prvenstva odigraju mnogo ozbiljnije.

Rezultati 22. kola: Budućnost (BB) – Ševac 2:1; Spartak 1911 – Crvena Zvezda 1:3; Radnički – Sloga (BNS) 0:2; Vulturul – Unirea 3:1; Jedinstvo Stević – Budućnost (A) 3:0; Hajdučica – Glogonj 5:3; Dolovo – Potporanj 3:2; Dolina – Sloga (P) 8:0

Tabela: 1. Dolina (49); 2. Dolovo (48); 3. Glogonj (45); 4. Crvena Zvezda (44); 5. Sloga (BNS) (38); 6. Potporanj (33); 7. Unirea (31); 8. Vulturul (31); 9. Radnički (29); 10. Budućnost (BB) (28); 11. Spartak 1911 (27); 12. Ševac (27); 13. Sloga (P) (27); 14. Hajdučica (23); 15. Jedinstvo Stević (22); 16. Budućnost (A) (5)

Fudbal: Tempo preuzeo lidersku poziciju u drugoligaškom karavanu

Fudbal: Tempo preuzeo lidersku poziciju u drugoligaškom karavanu

Tempo preuzeo lidersku poziciju u drugoligaškom karavanu

SEFKERIN / SAKULE, 15. april 2024 – Sefkerinci su iskoristili kiks Borca i preuzeli lidersku poziciju Druge južnobanatske lige zapad.

TEMPO (Sefkerin) – BSK Bavanište 1:0 (0:0); Minimalnom pobedom Sefkerinci su došli do zlata vredna tri boda. Odbrana obe ekipe je danas bila na visokom nivou, ali prodor po desnoj strani Jakovljevića i centaršut koji udara protivničkog igrača u ruku obezbeđuje penal za Tempo, a Jakovljević, naravno, siguran sa bele tačke što je bio i konačan rezultat meča.

BORAC (Sakule) – MLADOST (Vojlovica) 1:1 (0:1); Mada im je nedostajalo nekoliko igrača iz prve postave od Borca se očekivalo mnogo više u susretu sa ekipom koja se bori za opstanak. Gosti su vodili na poluvremenu, a Sakuljani su u nastavku meča uspeli samo da izjednače.

Rezultati 19. kola: Borac – Mladost 1:1; Tempo – BSK Bavanište 1:0; Jugoslavija – Proleter 1:1; Voja Gačić – Stari Tamiš 5:3; Omladinac – Partizan 3:2

Tabela: 1. Tempo (50); 2. Borac (49); 3. Voja Gačić (29); 4. Jugoslavija (28); 5. Omladinac (27); 6. Partizan (22); 7. Proleter (17); 8. Stari Tamiš (17); 9. BSK Bavanište (16); 10. Mladost (16)

Slobodna zona u Opovu: Večeras projekcija filma „Sokolovo jezero“

Slobodna zona u Opovu: Večeras projekcija filma „Sokolovo jezero“

Večeras projekcija filma „Sokolovo jezero“

OPOVO, 15. april 2024 – U okviru Filmskog festivala „Slobodna zona u Opovu“, večeras, 15. aprila na programu je projekcija filma „Sokolovo jezero“.

Projekcija će biti u maloj sali Kulturnog centra Opovo u 19:00 časova.

Bastijen i Kloi provode letnji raspust sa svojim porodicama na jezeru u Kvebeku. Stidljivi trinaestogodišnji Bastijen i njegova porodica odsedaju u kućici na jezeru, gde Bastijen upoznaje odvažnu šesnaestogodišnju Kloi. Ona je ljubiteljka folklora i lokalnih legendi i govori Bastijenu da duh opseda obližnje jezero. Uprkos jazu u godinama, dvoje tinejdžera stvaraju čvrstu vezu. Kako je spreman da prevaziđe svoje najgore strahove da bi zaslužio mesto u Kloinom srcu, raspust postaje buran ključni trenutak za mladog dečaka.

Režija: Charlotte Le Bon, Francuska, Kanada, 100 minuta.

Sakulski strelci na drugom Kupu Srbije

Sakulski strelci na drugom Kupu Srbije

SAKULE, 15. april 2024 – Na novoizgrađenom strelištu “Strelac” Gajdobra, koje po projektu obećava da će postati najbolje u Evropi, 13. i 14. aprila takmičilo se 95 najboljih strelaca pojedinaca, odnosno 21 ekipa. Pored velikog broja profi strelaca i ekipa ostvaren je dobar rezultat 14. mesto ekipno i visoke pozicije pojedinaca – Adrijana Nađa, Aleksandra Anovića i Nenada Vesića.