Svečana akademija povodom Dana škole OŠ „Zoran Petrović“ iz Sakula

Svečana akademija povodom Dana škole OŠ „Zoran Petrović“ iz Sakula

SAKULE, 8. april 2024 – U Sakulama je održana svečana akademija povodom Dana škole OŠ „Zoran Petrović“. Prisutne goste, predsednika opštine Miloša Markova i njegove saradnike iz lokalne samouprave, predstavnike javnih ustanova, građane Sakula, roditelje i učenike, pozdravila je direktorka škole Danijela Stanković.

U Sakulama je održana svečana akademija povodom Dana škole OŠ „Zoran Petrović“/Glas Opova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U programu koji je usledio, koji su pripremili učenici i nastavnici, kroz dramske komade i igrokaze, predstavljen je lik i delo poznatog sakulskog slikara, vajara i pisca Zorana Petrovića, čitani su odlomci iz njegovih dela, a u okviru programa nastupio je školski hor, kao i Kulturno umetničko društvo „Sveti Nikola“ iz Sakula.

Humanitarna pomoć za izbegla i interno raseljena lica

Humanitarna pomoć za izbegla i interno raseljena lica

OPOVO, 8. april 2024 – Lokalna samouprava u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, realizovala je humanitarnu dodelu paketa hrane za izbegla i interno raseljena lica koja žive na teritorije Opštine Opovo.

Pakete je dobilo 40 porodica izbeglih i interno raseljenih lica u vrednosti od 6.000,00 dinara, ukupna vrednost projekta je bila 240.000,00 dinara.

Opština Opovo će nataviti saradnju sa Komesarijatom za izbegla i migracije Republike Srbije u daljim akcijama podrške ekonomskog osnažavanja porodicama izbelgih i internoraseljenih lica.

Lokalna samouprava: U Opovu obeležen Svetski dan Roma

Lokalna samouprava: U Opovu obeležen Svetski dan Roma

U Opovu obeležen Svetski dan Roma

OPOVO, 8. april 2024 – Podizanjem romske zastave na opštinski jarbol, predstavnici lokalne samouprave i romske zajednice obeležili su Svetski dan Roma.

„Svim našim sugrađanima romske nacionalnosti čestitamo praznik koji promoviše romski jezik, kulturu i tradiciju. U okviru realizacije više evropskih projekata lokalna samouprava je u saradnji sa nevladinim sektorom pružila značajnu podršku lokalnoj romskoj zajednici u poboljšanju uslova stanovanja i obrazovanja, kao i integraciju i ravnopravnost u svim društvenim oblastima. Posebna pažnja države i lokalnih samouprava u budućnosti biće posvećena osnaživanju romskih devojčica i žena u cilju obezbeđivanja jednakih mogućnosti za njihovo usavršavanje i zapošljavanje“, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika opštine.

Svetski dan Roma je službeno proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Česfildu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao)  i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Ne zna se tačan broj Roma u svetu, ali se smatra da ih ima oko 20 miliona. Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole.

Romkinje su u težoj poziciji od ostalih građana. Njihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji.

Fudbal: Na zapadu ništa novo, pobede Borca i Tempa

Fudbal: Na zapadu ništa novo, pobede Borca i Tempa

Na zapadu ništa novo, pobede Borca i Tempa

SAKULE / SEFKERIN, 8. april 2024 – I u treći krug prvenstva Druge južnobanatske lige zapad, Borac i Tempo ulaze sa istog mesta i na istom rastojanju. Oba naša kluba imali su teške mečeve ali su trijumfovali identičnim rezultatima.

TEMPO (Sefkerin) – STARI TAMIŠ 2:1 (1:1); Bili su Sefkerinci bolja ekipa, stvorili su veliki broj prilika ali se istakao golman Starog Tamiša. Poveli su gosti i tako najavili neizvesnu utakmicu. Ipak, sa dva pogotka Zvonka Jakovljevića (42’ i 66’) Tempo je osvojio sva tri boda.

BORAC (Sakule) – PROLETER (Mramorak) 2:1 (1:0); Još veća drama odigravala se u Sakulama. Borac je pogotkom Milana Petrovića vodio na poluvremenu i sve se odvijalo po planu. Međutim gosti iz Mramorka u nastavku meča poravnavaju rezultat, a Sakuljani ne uspevaju ponovo da dođu do prednosti. I kada se već mislilo da će biti podele bodova, Igor Marjanski postiže pogodak u 90. minutu za veliku radost fudbalera i navijača iz Sakula.

Rezultati 18. kola: Voja Gačić – Jugoslavija 2:1; BSK Bavanište – Omladinac 1:2; Mladost – Partizan 4:1; Borac – Proleter 2:1; Tempo – Stari Tamiš 2:1

Tabela: 1. Borac (48); 2. Tempo (47); 3. Jugoslavija (27); 4. Voja Gačić (26); 5. Omladinac (24); 6. Partizan (22); 7. Stari Tamiš (17); 8. BSK Bavanište (16); 9. Proleter (16); 10. Mladost (15)

Zbog toplog vremena, apel MUP-a da se ne pali vatra na otvorenom i u šumi

Zbog toplog vremena, apel MUP-a da se ne pali vatra na otvorenom i u šumi

SRBIJA, 8. April 2024
Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom prostoru koji predstavljaju opasnost za živote i zdravlje građana i mogu prouzrokovati velike materijalne štete, apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara, kao i da ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

„Podsećamo naše građane da je Zakon o zaštiti od požara jasan i precizan i zabranjuje spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća. Istim zakonom zabranjeno je i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udaljenosti 200 metara od ruba šume“ izjavio je Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije.

„Pravna lica koja spaljuju strne useve, biljne ostatke i smeće na otvorenom prostoru kazniće se u iznosu od 300.000 do milion dinara, a fizička lica koja ne poštuju iste odredbe ovog zakona kazniće se u iznosu od 10.000 dinara. Takođe, fizička lica koja ne poštuju odredbe zabrane spaljivanja u okviru šumskog kompleksa i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, kazniće se u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara“, precizirao je Milenković.

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim pripadnicima MUP, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.