Zaštita životne sredine: Startovao ovogodišnji program čišćenja divljih deponija

Zaštita životne sredine: Startovao ovogodišnji program čišćenja divljih deponija

Startovao ovogodišnji program čišćenja divljih deponija

OPOVO, 11. april 2024 – U okviru programa čišćenja divljih deponija na teritoriji Opštine Opovo, startovali su radovi na deponiji Ugar Rupnjački u opovačkoma ataru. Tim povodom radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov i njegov pomoćnik Nebojša Kovačević.

„Kroz redovne programe i projekte sprovodimo čišćenja divljih deponija na teritoriji naše opštine. Ove godine startovali smo sa deponijom Ugar Rupnjački u Opovu, koja je inače predviđena za biorazgradiv otpad ali na kojoj se uporno odlaže i građevinski otpad, plastika, staklo… Radove ćemo nastaviti u ostalim mestima Opštine Opovo, a program se finansira sredstvima iz opštinskog budžeta“, izjavio je Markov.

Pantransport: Novi red vožnje

Pantransport: Novi red vožnje

Novi red vožnje

OPOVO, 11. april 2024 – Od ponedeljka 15.04.2024. zbog produženja linije Pančevo AS – Opovo As do Sakula, doći će do sledećih izmena:

POLASCI IZ PANČEVA:
Umesto u 4.50
saobraća u 04:20, svakodnevno.

Umesto u 11:00 radnim danima
saobraća 10:20,
vikendom i praznicima

u 11:00 Pančevo AS, povratak Opovo AS 11:50.

13:30 Pančevo AS – Sakule, svakodnevno.

20:20 Pančevo AS – Sakule, radnim danima.

POLASCI IZ SAKULA:

-05:15 /prolazno vreme-oko/  u Opovu na autobuskoj stanici 5:35, svakodnevno.

-11:30 u Opovu na autobuskoj stanici 11.50, radnim danima.

-14:40 u Opovu na autobuskoj stanici 14:55, svakodnevno.

-21:20,  Opovo AS 21:35, radnim danima, vikendom i praznicima Opovo AS – Pančevo AS 21:05

 

Od ove godine proširene kategorije osnovaca za besplatne udžbenike

Od ove godine proširene kategorije osnovaca za besplatne udžbenike

Beograd, 10. april 2024.

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da za učenike osnovnih škola i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su škole izabrale za školsku 2024/2025. godinu.

Od ove godine Ministarstvo je proširilo kategorije učenika osnovnih škola koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, tako da ih mogu dobiti i učenici koji boluju od retkih bolesti, koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat, navodi se u saopštenju Ministarstva

Kao i prethodnih godina, pravo na besplatne udžbenike za školsku 2024/2025. godinu ostvaruju i:

-Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći);

-Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2)

-Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP 3.

-Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu, a potrebni su im prilagođeni udžbenici, kao i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, a kojima je potrebno prilagođavanje (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format);

-Učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, s tim da navedeno pravo ostvaruje dete/deca koja su učenici osnovne škole. Ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobija dete/deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja;

-Učenici prvog i drugog razreda osnovne škole koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Prijava se vrši u školi do 20. aprila ove godine, a škole preko odeljenjskih starešina i učitelja blagovremeno obaveštavaju roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima.

Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo su:

-U prvom ciklusu (1- 4. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;

-U drugom ciklusu (5-8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

-Program besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima.

-Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Za ovaj program Ministarstvo je obezbedilo 792 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika.

 

Ispravke informacija o ostvarivanju prava na besplatne udžbenike

ŠKOLE imaju rok da NAJKASNIJE do 20.aprila unesu podatke o učenicima koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike na osnovu DOKUMENTACIJE koja im je PRETHODNO DOSTAVLjENA u skladu sa osnovom po kojem učenik ostvaruje  pravo na dodelu besplatnih udžbenika. 

U obaveštenju o ostvarivanju prava na besplatne udžbenike jasno je navedeno da će za buduće PRVAKE svaka škola uraditi PROCENU broja učenika prvog razreda koji ostvaruju ovo pravo NA OSNOVU BROJA PRIJAVLjENIH UČENIKA U OSTALIM RAZREDIMA.

Unapred zahvalna,
Jelena Janković Rulić

 

Počela prijava penzionera za solidarnu pomoć preko penzionerskih organizacija

Počela prijava penzionera za solidarnu pomoć preko penzionerskih organizacija

BEOGRAD, 11. april 2024
Tanjug/ Počela je prijava penzionera za dodelu paketa solidarne pomoći preko Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”, koji su preko svojih opštinskih udruženja i odbora korisnika penzija, objavili javni poziv za prijavu penzionera za ovaj vid društvenog standarda, za koji sredstva obezbeđuje Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO). Kako je naveo Fond PIO, prijave se mogu podneti zaključno sa 29. aprilom, a rang-liste će biti objavljene na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija i filijala Fonda 30. aprila. Osnovni kriterijum za dodelu solidarne pomoći je visina penzije, čiji iznos ne može prelaziti 24.987,67 dinara.

Prilikom podnošenja prijave, potrebno je da korisnici ponesu poslednji penzijski ček, izveštaj iz banke, kao dokaz o visini penzije. Ukoliko korisnik prima i penziju iz inostranstva, njenu visinu dokumentuje izvodom banke, iznosi penzija u zbiru ne mogu biti veći od pomenutih 24.987,67 dinara. Udruženja i odbori korisnika penzija formirali su komisije sa zadatkom da objave poziv za dodelu solidarne pomoći, da primaju prijave, utvrđuju i overavaju rang-listu i objavljuju je na oglasnoj tabli udruženja i odbora korisnika. Komisije se staraju o tome da svi penzioneri, pod istim uslovima, bez obzira na članstvo u penzionerskoj organizaciji, ostvare ovo pravo. Prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost imaju samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kojima je penzija jedini izvor prihoda a prioritet imaju i stariji penzioneri. Korisnici penzija imaju pravo prigovora na rang-listu u roku od osam dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli. Za odlučivanje po prigovorima na rang-listu, Savez penzionera i Udruženje penzionera „Nezavisnost” formiraju drugostepenu komisiju, koja počinje da radi 10. maja.

Rešavanjem uloženih prigovora, utvrđuju se konačne rang-liste, najkasnije do 17. maja, a 20. maja počinje se sa podelom paketa. Paketi solidarne pomoći ove godine će biti dodeljeni ranije nego prethodnih godina, a razlog za to su izmene pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija, koje je usvojio Upravni odbor Republičkog fonda PIO, na sednici održanoj 29. marta ove godine. Izmene se odnose na solidarnu pomoć za korisnike penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, a urađene su kako bi se obezbedilo da korisnici sa najnižim primanjima dobijaju jednake pakete i kako bi se podelio što veći broj paketa za opredeljeni iznos sredstava. Izmenama pravilnika predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje korisnicima penzija u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa, putem sprovođenja jedinstvene javne nabavke. Poslovi sprovođenja jedinstvene nabavke paketa za solidarnu pomoć korisnicima penzija poveravaju se Savezu penzionera Srbije, koji sprovodi nabavku i distribuciju paketa udruženjima i odborima korisnika penzija, koji će dalje distribuirati pakete do samih korisnika. Tako će se, ističu iz Fonda PIO, doći do bolje cene pojedinačnih paketa i njihove standardizacije, pa će svaki korisnik dobiti paket istog sastava. Za pakete solidarne pomoći ove godine je izdvojeno čak 111 miliona dinara, a prošle godine za ove namene utrošen je 51 milion dinara. U skladu sa izmenama pravilnika, a imajući u vidu i značajno veća sredstva koja se ove godine izdvajaju za društveni standard korisnika penzija, očekuje se da će pakete solidarne pomoći tokom ove godine dobiti znatno veći broj korisnika u odnosu na prethodne godine.

Jp Mladost: Deo Opova bez vode zbog priključenja korisnika

Jp Mladost: Deo Opova bez vode zbog priključenja korisnika

Deo Opova bez vode zbog priključenja korisnika

OPOVO, 11. april 2024

Zbog priključenja korisnika na vodovodnu mrežu bez vode će ostati stanovnici Opova u ulici Ive Lole Ribara od Bratstva Jedinstva do Stanka Tomića i stanovnici ulice Stanka Tomića od Borisa Kidriča do Ive Lole Ribara. Okvirno vreme za završetak radova je 2 do 3 sata.