Školska slava: SVETOSAVSKA AKADEMIJA I ANTIČKO POZORIŠTE

27/01/2017

SVETOSAVSKA AKADEMIJA I ANTIČKO POZORIŠTE
Opovo / Sefkerin, 27. januar 2017;
[vsw id=”THqFafB4cmw” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
U čast prvog srpskog arhiepiskopa i Svetitelja Save danas su u sve četiri škole naše opštine, povodom školske slave održane svečane akademije i priredbe. Novinarska ekipa našeg portala obišla je priredbe u Opovu i Sefkerinu.

Centralna manifestacija organizovana je u svečanoj sali opovačke škole „Dositej Obradović“ gde je održana Svetosavska akademija u prisustvu učenika, nastavnika, građana i predstavnika lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova.

Akademija je otvorena intoniranjem Svetosavske himne u izvođenju školskog hora, pozdravnom reči direktorke škole Milice Cuce, a zatim je rezan slavski kolač.

Ovogodišnji program bitno se razlikovao od prethodnih pre svega u pristupu i režiji. Kreator predstave nastavnik srpskog jezika i književnosti Dragomir Burnać kaže da su ovog puta želeli da izmaknu zamku standardne priredbe i predstavu koncipirali po uzoru na antička pozorišta stare Grčke, gde hor u pozadini prekida naratore i govori delove stihova najpoznatijih pesama o Svetom Savi ili izvodi etno pesme. Na taj način je život Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Save, ispričan na jedan novi i nesvakidašnji način.

U vezi pripreme i režije predstave, Burnać ističe saradnju sa učiteljicama Ljiljanom Markov i Jasminom Kostić Josić, kao i nastavnicu biologije Jasnu Jovanov, koja je doprinela u kreaciji kostima i scenografije.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić prisustvovao je na priredbama u Opovu i Sefkerinu i tom prilikom je poslao zajedničku poruku svim školskim odeljenjima u opštini.

Svim učenicima i nastavnicima u Opovu, Barandi, Sakulama i Sefkerinu želim da čestitam školsku slavu i poželim puno uspeha i dobrih ocena, kao i da uputim poruku da će od lokalne samouprave uvek imati punu podršku, poručio je predsednik opštine.

Za sefkerinsko izdvojeno odeljenje 27. januar ima posebno značenje. Pored školske slave, oni obeležavaju i dan škole. Priredba je održana u fiskulturnoj sali škole, koju su kao i u Opovu ispunili učenici, nastavnici, građani i predstavnici lokalnih institucija, javnih preduzeća i ustanova.

Rezan je slavski kolač, učenici sedmog razreda su preuzeli čast domaćinstva za narednu godinu, a program priredbe čiji su sadržaj činili kratki pozorišni komadi, recitali, hor i igra, zajedničkim snagama pripremili su nastavnici i učenici sefkerinske škole.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije