Položen kamen temeljac za izgradnju objekta Društvenog centra Opovo – (video)

Položen kamen temeljac za izgradnju objekta Društvenog centra Opovo – (video)

Položen kamen temeljac za izgradnju objekta Društvenog centra Opovo

 

OPOVO, 29. februar 2024 – Na svečanoj ceremoniji koja je održana na gradilištu u centru Opova, položen je kamen temeljac za izgradnju objekta Društvenog centra za podršku zajednici Opovo, čiji je investitor istoimena organizacija iz Opova, a uz podršku američke organizacije Internacionalni centar za osobe sa invaliditetom – Joni and Friends.

Na svečanosti su prisustvovali predstavnici organizacije Joni and Friends iz SAD-a, kao i ostalih donatora, predstavnici lokalne samouprave i nevladinih organizacija. Prisutnima se obratio direktor Društvenog centra Opovo Slađan Milenković koji se zahvalio donatorima i lokalnoj samoupravi uz želju da ovaj centar bude kvalitetna podrška osobama sa invaliditetom.

„Radujemo se da jedan ovakav projekat kao što je Društveni centar za podršku zajednici Opovo može biti ovde i kao sam naziv ovog centra kaže želimo da ovaj centar bude podrška, na prvom mestu lokalnoj zajednici, a takođe i svim ljudima kojima je potrebna pomoć, a centar će posebno biti namenjen osobama sa invaliditetom. Ideja jeste da oni mogu da dođu, dobiju pomoć i podršku ali takođe, da budu vidljivi lokalnoj zajednici“ izjavio je Milenković.

Planirani rok za završetak radova je februar 2025. godine/Glas Opova

Ispred Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Opovo, predsednik Sava Lazin je izrazio zadovoljstvo što će Opovo dobiti jedan ovakav centar gde će osobe sa invaliditetom iz Srbije imati prilike da razmene iskustva i dođu do novih saznanja.

„Ovaj centar će imati veliki značaj za nas osobe sa invaliditetom iz Srbije jer ćemo imati prilike da razmenimo iskustva i druženje u pogledu lečenja, u pogledu ortopedskih pomagala i pristupačnosti, jer mi znamo sad to što znamo ali ima dosta nas koji nismo bili na zapadu, u Evropskoj uniji, u zemljama Skandinavije gde su fantastični uslovi i nadam se da će dolaziti ljudi iz tih zemalja i preneti nam njihova iskustva tako da ćemo mi na kraju znati šta i da tražimo za naš bolji život“, poručio je Lazin.

Planirani rok za završetak radova je februar 2025. godine, a organizatori se nadaju da će već na proleće naredne godine vrata centra biti otvorena za korisnike.

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA JAVNOM NADMETANjU (LICITACIJI) ZA ZAKUP TEZGI NA PIJACI U OPOVU ZA 2024. GODINU

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA JAVNOM NADMETANjU (LICITACIJI) ZA ZAKUP TEZGI NA PIJACI U OPOVU ZA 2024. GODINU

(Obaveštenje o slobodnom pijačnom prostoru)

  1. Predmet zakupa:

Stalna pijačna mesta – pokrivene pijačne tezge  (od broja 1 do broja 18) i pokretne prodavnice – nepokrivena pijačne tezge (od broja 1 do broja 10).

Predmet zakupa se nalazi na pijaci u Opovu.

Pokretna imovina se daje u zakup u viđenom stanju, bez mogućnosti reklamacije.

Postupak za uzimanje učešća na javnom nadmetanju (licitaciji) i način zakupa dat je u okviru dokumentacije (obrazac/prijava) za javno nadmetanje.

  1. Obavezni uslovi prodaje:

Početna cena pokrivene pijačne tezge iz cenovnika za period: od 01.04.2024. do 31.12.2024. godine iznosi 5.250,00 dinara.

Početna cena nepokrivene pijačne tezge iz cenovnika za period: od 01.04.2024. do 31.12.2024. godine iznosi 3.000,00 dinara.

Depozit: nema depozita

  1. Pravo učešća na javnom nadmetanju (licitaciji):

Pravo učešća na javnom nadmetanju (licitaciji) ima domaće ili strano fizičko lice, preduzetnik ili pravno lice koje je:

  1. a) Podnelo prijavu za učešće na javnom nadmetanju
  2. Razgledanje predmeta zakupa:

Obilazak pijace sa konačnim rasporedom tezgi može se obaviti  dana  02.03.2024. godine  u vremenu od  8.00 časova do 11.00 časova.

  1. Podnošenje prijava:

Prijava se podnosi pismeno na adresu:

JP „Mladost“  Opovo, Ive Lole Ribara 1 J, 26204 Opovo

ili lično u prostorijama preduzeća od 01.03.2024. godine do 05.03.2024. godine,

radnim danima od 8.00 do 15.00 časova.

Prijave se podnose na obrascima koje možete dobiti u prostorijama preduzeća počev od  01.03.2024. godine radnim danima od 8.00 do 15.00 časova. Obrasci su besplatni.

  1. Održavanje javnog nadmetanja (licitacije):

Javno nadmetanje (licitacija) će se održati 07.03.2024.godine  sa početkom u 10.00                    časova u prostorijama Opštine Opovo, Borisa Kidriča br. 10 (Kulturni centar).

Način sprovođenja javnog nadmetanja (licitacije) i zaključivanja Ugovora o zakupu detaljno je objašnjen u Uputstvu za učesnike, koje je sastavni deo dokumentacije koje se dobija uz preuzimanje obrasca prijave.

Jedan zakupac može zakupiti najviše 2 (dve) tezge.

  1. Pitanja i dodatno objašnjenje:

Za sva dodatna pitanja u vezi sa ovim pozivom, zainteresovana lica mogu kontaktirati:

  • Ivan Civrić, 013/681544, radnim danima od 7.00 – 15.00 časova.

 

Obrazac prijave preuzmite: OVDE

Dom zdravlja Opovo: U nedelju preventivni pregledi štitne žlezde

Dom zdravlja Opovo: U nedelju preventivni pregledi štitne žlezde

U nedelju preventivni pregledi štitne žlezde
OPOVO, 29. februar 2024
S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije biće organizovani preventivni pregledi, a tako I u našem domu zdravlja u Opovu.
Za pregled nije potrebno zakazivanje, građani treba samo da dođu do zdravstvene ustanove u periodu od 8 do 16 časova. Ovog vikenda planirani su preventivni pregledi štitaste žlezde, i to ultrazvučni pregled, kao i određivanje nivoa hormona štitaste žlezde (TSH, FT4, antitereoglobulinska antitela).
Pregledi se organizuju za odrasle osobe koje ranije nisu imale detektovano oboljenje štitaste žlezde.
Prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

MUP oduzeo 11 vozila od vozača koji su počinili teže prekršaje u saobraćaju

MUP oduzeo 11 vozila od vozača koji su počinili teže prekršaje u saobraćaju

BEOGRAD, 29. februara (Tanjug) – Pripadnici saobraćajne policije oduzeli su 11 vozila od učinilaca težih prekršaja koji su, u najvećem broju slučaja, upravljali vozilom bez vozačke dozvole oduzete zbog kaznenih poena i vozača koji su upravljali vozilom za vreme trajanje mere zabrane upravljanja.
U saopštenju MUP-a su naveli da su za nedelju dana, od kada se primenjuje mera oduzimanja vozila, tri vozila oduzeta na teritoriji Policijske uprave u Šapcu, dva na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd i po jedno vozilo na teritoriji policijskih uprava u Valjevu, Vranju, Jagodini, Kraljevu, Leskovcu i Novom Pazaru.
Iz MUP-a su skrenuli pažnju da su četiri učinioca prekršaja od kojih je vozilo oduzeto bili mlađi od 22 godine, uključujući jednu maloletnu osobu.
Podsetili su da se vozilo privremeno oduzima od učinioca težeg prekršaja koji je u prethodne dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i da mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Književno veče u biblioteci: Horor u književnosti

Književno veče u biblioteci: Horor u književnosti

Horor u književnosti

OPOVO, 28. februar 2024 – U Opštinskoj narodnoj biblioteci u Opovu održano je književno veče na temu „Horor u književnosti“, na kojem su govorili pisac dr Boban Trifunović i prevodilac Mirko Bižić, dok je moderator bio urednik izdavačke kuće „Otvorena knjiga“ Petar Nikolić.

Prisutni ljubitelji književnosti su imali priliku da čuju veoma zanimljive i sadržajne opservacije horor žanra, njegov istorijat i evoluciju u književnosti, podžanrove, psihološku i kulturološku strukturu, književnu vrednost, kao i činjenicu da su mnoga dela ovog žanra sastavni deo svetske književnosti.

U okviru ovog književnog susreta predstavljena su i izdanja Otvorene knjige iz ovog žanra.

Pored svog obimnog prevodilačkog opusa, Mirko Bižić je priređivač zbirke „Najbolje horor priče“, a dr Boban Trifunović je autor zbirke priča „Srce lutke“ i romana Jaganjci, i kako književni kritičari ističu, njegova proza se svrstava u žanr etnohorora, odnosno etnofantastike, kafkijanske egzistencijalne jeze izazvane nemogućnošću dosezanja istine.