Sportski vikend: Košarka, fudbal i atletika

Sportski vikend: Košarka, fudbal i atletika

OPOVO, 23. februar 2024 – Dve košarkaške utakmice nas očekuju tokom vikenda. Prvi tim Opova 99 gostuje u Kačarevu, dok mlađe pionirke Agros Basketa dočekuje ekipu Rasa.

U okviru pripremnih utakmica pred prolećnu fudbalsku sezonu, Borac je domaćin Siti Sport Klubu, dok Tempo gostuje u Farkaždinu.

Atletičari opovačkog Spartaka nastupiće tokom vikenda na Prvenstvu Srbije u dvorani za starije i mlađe pionire.

ATLETIKA: Prvenstvo Srbije u dvorani za starije pionire

Beograd, 24. februar (subota); AK SPARTAK – stariji pioniri

KOŠARKA: Druga međuregionalna KSV liga / grupa jug / 15. kolo

Kačarevo, 24. februar (subota) 19:00h; JEDINSTVO – OPOVO 99

KOŠARKA: Beogradska liga 2 / grupa 2 / 12. kolo / mlađe pionirke

Opovo, 24. februar (subota) 19:45h; AGROS BASKET – RAS 2

ATLETIKA: Prvenstvo Srbije u dvorani za starije pionire

Beograd, 25. februar (nedelja); AK SPARTAK – mlađi pioniri

FUDBAL: pripremne utakmice

Sakule, 25. februar (nedelja) 13:00h; BORAC – SITI SPORT KLUB (Beograd)

Farkaždin, 25. februar (nedelja) 15:00h; TAMIŠ – TEMPO (Sefkerin)

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu

BEOGRAD, 23. februar 2024
Obaveštavamo sve poljoprivredne proizvođače da je rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara po hektaru produžen do 1. aprila 2024. godine, a danas je počela i isplata te vrste subvencije.

Podsećamo poljoprivredne proizvođače da se podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje i za refakciju akcize odvija nezavisno od podnošenja zahteva za subvencije za nabavku sertifikovanog semena.

Neophodno je da pre podnošenja zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje u elektronskom Registru poljoprivrednih gazdinstava poljoprivrednici urede podatke o površinama i biljnim kulturama na parcelama i da izvrše obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva. Za podnošenje zahteva za subvencije za ovu meru nije potrebno posedovanje fiskalnih isečaka (računa).

Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun, a subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji.

Najava pozorišne predstave „Do guše u pelenama“

Najava pozorišne predstave „Do guše u pelenama“

OPOVO, 23. februar 2024 – Ovogodišnja pozorišna sezona Kulturnog centra Opovo biće otvorena 6. marta pozorišnom predstavom „Do guše u pelenama“. Podela kombinuje iskusne televizijske glumce poput Katarine Vićentijević koju publika pamti po čuvenim serijama Srećni ljudi i Porodično blago (Zaza, Duda Piroćanka), Milana Čučilovića stalnog člana Beogradskog dramskog pozorišta, kao i komičare koji imaju više predstava u pozorišnoj karijeri koje igraju ili su igrali u regionu i širom Srbije Peđu Damnjanovića, Stefana Uroša Tešića i Isidoru Milinović.

Ulaznice su u prodaji od ponedeljka, 26. februara.

Radnju predstave čine porodični odnosi i šta se dešava kada se najbliža familija umeša u život mladog bračnog para koji očekuje bebu. Kroz komične situacije naši junaci prolaze kroz razna pitanja, kako nazvati bebu, ko šta treba da radi kada beba stigne, da li bi muškarci mogli da izdrže porođaj?

„Čekamo bebu“ magično otvara vrata roditeljstva. Iza tih vrata je put, posut dilemama gotovo celog života. I sve počinje upravo tom prostom rečenicom, paradoksalno, jer upravo „čekamo bebu“ označava početak komplikacije odnosa sa svetom oko sebe, svetom koji bi vrlo rado da pomogne i poduči, da olakša i zabavi, svetom sa dobrim namerama (a kad ćemo više naučiti da je put do pakla posut baš njima). Ana i Viktor su sedam meseci izbegavali uticaje od spolja i prosto uživali u činjenici da čekaju bebu. A onda se umešala najbliža familija, – tačnije Viktorova sestra Irena. Ona pravi ”Gender reveal” žurku koja treba da otkrije pol deteta, nepromišljeno zanemarujući mogućnost da će jedna takva zabava otvoriti Pandorinu kutiju i pokrenuti pitanja imena deteta, lični odnos prema muškom/ženskom polu, njen odnos prema svom mužu Petru i životu koji joj je nametnut, a Anu dovesti u prvu ozbiljniju dilemu – treba li da svoju decu odgaja sa infantilnim Viktorom

Studenstkom „Sinergijom“ u novu likovnu sezonu (video)

Studenstkom „Sinergijom“ u novu likovnu sezonu (video)

Studenstkom „Sinergijom“ u novu likovnu sezonu

OPOVO, 22. februar 2024 – Izložbom sudenata Akademije tehničkih i struktovnih studija Beograd, odsek Beogradska politehnika, otvorena je ovogodišnja likovna sezona u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu.

U okviru postavke „Sinergija“ predstavljeni su radovi studenata ovog fakulteta, odnosno najuspešniji pojedinačni radovi u okviru projekta iz umetničkih predmeta koji se prate na pet studijskih programa Akademije strukovnih studija.

Izložbu su otvorili direktorka Galerije Katarina Nikolić Ralić, profesorka Gordana Kapunac autorka postavke i Žolt Kovač.

Profesorka umetničkih predmeta Akademije strukovnih studija Natalija Simeonović ističe likovnu bazu kao osnovu za bavljenje dizajnom.

„Mi inače na Akademiji tehničkih strukovnih studija vrlo često praktikujemo studentske izložbe, a ovo su radovi studenata različitih programa dizajnerskih smerova – grafički dizajn, modni dizajn, koncept i karakter dizajn, industrijski dizajn, UX i enterijer. Ovo je jedinstvena prilika da izložimo radove sa naših umetničkih predmeta jer mi imamo jednu jaku likovnu bazu i smatramo da je to jedna najzdravija osnova za buduće njihovo bavljenje dizajnom“, izjavila je Simeonović i posebno istakla prostor opovačke galerije u kojoj se održava izložba.

Koncepcija izložbe obuhvata sedam mentorskih celina sa pojedinačnim radovima studenata i projektima unutar njih/Glas Opova

„Galerija je zaista predivna, impresionirani smo prostorom i možemo da vidimo da su se i ovi studentski radovi lepo uklopili“.

Studenti izlagači su izrazili zadovoljstvo svojom školom i organizacijom izložbe u opovačkoj galeriji.

„Veoma sam zadovoljna školom koju sam upisala, prgram je veoma raznovrstan, ovo je moje prvo izlaganje u okviru ove škole. Izloženi su ispitni radovi i razne tehnike i poprilično sam zadovoljna i svojim i radovima mojih kolega, ima puno napretka, radimo mnogo na tehnikama, profesori nam pomažu da postepeno ali sigurno ostvarimo neki uspeh i napredak“, rekla je Vasilija Angelovski, studentkinja grafičkog dizajna.

Koncepcija izložbe obuhvata sedam mentorskih celina sa pojedinačnim radovima studenata i projektima unutar njih. Te celine vode profesori koji pokreću i organizuju teme i projekte. Studenti realizuju radove i projekte sledeći svoj impuls kreativnosti i odgovornosti na zadato.

Izložba je otvorena do 15. marta.

Akcija dobroboljnog davanja krvi  u ponedeljak 26. februara

Akcija dobroboljnog davanja krvi u ponedeljak 26. februara

Akcija dobroboljnog davanja krvi  u ponedeljak 26. februara

OPOVO, 23. februar 2024
Akcija dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji naše opštine održaće se u ponedeljak 26. februara i to u Opovu, u OŠ „Dositej Obradović“, u periodu između 12:30 i 14:30 časova i u Sefkerinu, u ambulanti, u periodu između 15:30 i 17:30 časova.
Podsećamo da krv mogu dati sve zdrave osobe starosti između 18 i 65 godina.