Danas je Dan državnosti Republike Srbije

Danas je Dan državnosti Republike Srbije

SRBIJA, 15. Februar 2024
U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, ustanovljen 2022. godine, u znak sećanja na dva  istorijska datuma.
Prvi važan događaj odigrao se  15. februara 1804. godine, kada je pod vođstvom Đorđa Petrovića – Karađorđa, podignut Prvi srpski ustanak. On je započeo borbu srpskog naroda za slobodu, nakon vekova ropstva pod Turcima.
Borba za konačno oslobođenje trajala je više od jednog veka, a srpske zemlje i narod oslobođeni su 1912. godine, kada je i poslednji turski vojnik proteran sa naše teritorije.
Drugi važan događaj zbio se 1835. godine, kada je u Kragujevcu donešen Sretenjski ustav, prvi moderan ustav srpske države i u njegovo vreme jedan od najnaprednijih i liberalnijih u Evropi.
“Svaki Srbin ima pravo birati način življenja svog po svojoj volji, samo koji nije na opštenarodnu štetu” član 117 ustava, dao je stanovnicima široka prava.
Ono što Sretenjski ustav čini da bude „ispred svog vremena“ je član 118, koji se odnosi na robove i robovlasništvo – „Svaki rob koji stupi na srpsku zemlju automatski postaje slobodan čovek, da živi svoj život oslobođen okova“.
Time je Srbija među prvim državama sveta ukinula ropstvo, dok je poređenja radi, u SAD ropstvo ukinuto 1861. godine, izbijanjem Američkog građanskog rata. Konačno ropstvo je eksplicitno zabranjeno 1948. godine poveljom UN-a.

Sretenje nije samo državni, već i verski, pravoslavni praznik.
Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje Gospodnje, 40 dana od Božića, u znak sećanja na dan kada je Devica Marija donela Isusa Hrista kao bebu u jerusalimski hram.
Takođe za Sretenje su vezana mnoga narodna verovanja i predanja. Prema jednom, na Sretenje se susreću zima i leto, odnosno tada zima počinje da slabi i najavljuje proleće.
Da li je to samo puka slučajnost, ili su naši preci imali neka „viša znanja“, ipak sunce polovinom februara započinje svoj ciklus rasta. Tačnije, njegova toplota i energija na severnoj hemisveri počunju da rastu sve dok sunce ne dobije svoju punu snagu. Zanimljivo je da snaga sunca raste sve do druge polovine avgusta – još jednog pravoslavnog praznika, Preobraženja. Posle Priobraženja snaga i energija sunca počinju da opadaju.
Još jedno zanimljivo narodno predanje, govori nam da medvedi na Sretenje izlaze iz svojih jazbina. Ako medved ugleda svoju senku i uplaši se, on se vraća u jazbinu i zima će potrajati još šest nedelja. A ako ne, zimi je došao kraj.
Predanje kaže da se grmljavini na Sretenje treba radovati. Veruje sa da grmljavina na ovaj dan donosi rodnu godinu, kao i da će sve što se zasadi sigurno uspeti.
Grmljavina na Sretenje obrazlaže se time da Sveti Ilija tera đavole, kako bi sve do 6. avgusta bilo lepo vreme.

Gugl u bojama srpske zastave u čast Dana državnosti

BEOGRAD, 15. februara (Tanjug) – U Srbiji se obeležava Dan državnosti, a internet pretraživač “Gugl” je tim povodom svoju naslovnu stranu obojio bojama srpske zastave.
Klik na zastavu vodi na stranicu na kojoj piše da je danas Dan državnosti Srbije, a prikazan je vatromet u bojama zastave Srbije.
Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

 

 

Pojačana kontrola saobraćaja za praznike, šta će sve proveravati policija

Pojačana kontrola saobraćaja za praznike, šta će sve proveravati policija

Izvor: RTS
Tokom praznika Dana Državnosti u fokusu saobraćajne policije biće prekršaji prekoračenja brzine, vožnja pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i vožnja bez vezanog sigurnosnog pojasa, kaže Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćene policije. Od početka godine statistika pokazuje veći broj saobraćajnih nezgoda i poginulih u odnosu na isti period prethodne godine.
Za vreme Sretenja biće pojačana kontorla saobraćaja u Srbiji, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćene policije.
Fokus saobraćajne policije su, ističe, prekršaji koji najviše doprinose da se dogode saobraćajne nezgode.
“To su na prvom mestu prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, i ono što je bitno, a ne utiče na nastanak nezgoda ali utiče na težinu posledica, a to je nekorišćenje pojasa”, kaže Radenković.
Podseća da je prošle godine, u svega četiri dana, bilo 20.000 otkrivenih prekršaja u kontroli saobraćaja, a bilo je sedam poginulih u datom periodu.
“Bitno je da svaki učesnik u saobraćaju, dakle i vozači i pešaci, pođu od svog pozitivnog primera i svojim ponašanjima daju doprinos da imamo povoljno stanje bezbednosti saobraćaja”, apeluje Radenković.
Upoređeni podaci iz 2023. i 2024. godine
Radenković je saopštio podatke prikupljene od 1. januara do 12. februara i uporedio ih sa istim periodom prethodne godine.
“Imali smo 60 poginulih u saobraćaju i nezgodama što je za devet lica više nego što je to slučaj bio prošle godine“, rekao je Radenković.
Smatra da ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem bezbednosti saobraćaja, pogotovo zbog činjenice da više od jedne osobe pogine svakog dana.
“Kada je reč o broju povređenih, tu je oko 1.500, nešto manje nego što je bio slučaj prošle godine”, objašnjava sagovornik iz Uprave saobraćajne policije.
Radenković kaže da je relativno veliki broj prekršaja bio u januaru.
Objašnjava da prednjače prekršaji u prekoračenju brzine, a da je i veliki broj prekršaja nekorišćenja pojasa – više od 10.500 evidentiranih za svega 30 dana.
“Zabrinjava podatak da imamo povećanje broja prekršaja vožnjom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, navodi sagovornik u Jutarnjem programu.
Dan za nama miran
Noć je prošla mirno izuzev jedne nezgode koja se desila jutros u Lazarevcu, gde su tri mlade osobe, starosti 17, 18 i 20 godina, lakše povređene u nezgodi.
Za vreme praznika se očekuju relativno dobri vremenski uslovi, ali u nedelju i kiša, pa je neophodno i vožnju prilagoditi tome.
“U takvim vremenskim uslovima ono što je glavno je smanjiti brzinu kretanja vozila, držati veće odstojanje i jako je bitno napomenuti, pogotovo za zone koje idu ka turističkim centrima, a takvih će biti dosta ovih dana, obavezno koristiti zimsku opremu, zimske pneumatike na prvom mestu. Naravno, treba imati i lance u prtljažniku i postaviti ih po potrebi”, rekao je Radenković.