1

Republički Hidrometeorološki Zavod: PROMENLJIVO, OD ČETVRTKA STABILIZACIJA

PROMENLJIVO, OD ČETVRTKA STABILIZACIJA

Danas, od sredine dana povremeno sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima. Vetar umeren, zapadni i severozapadni. Najviša temperatura oko 18 °C.

Sutra, pretežno oblačno povremeno sa kišom i pljuskovima. Posle podne postepeni prestanak padavina. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura oko 10, najviša oko 18 stepeni.

U narednih sedam dana promenljivo oblačno povremeno sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom. U utorak i sredu duvaće umeren, povremeno i jak severozapadni vetar. Od četvrtka osetno toplije sa temperaturom iznad prosečnih vrednosti uglavnom u intervalu od 25 do 31 stepen. U ponedeljak novo naoblačenje sa severozapada sa kišom, pljuskovima sa grmljavinom i padom temperature.
TR Petar i Tina: DONACIJA ZA MAJKU HRABROST

DONACIJA ZA MAJKU HRABROST

Opovo, 31. maj 2020;

Vlasnica butika Petar i Tina Slavica Karajović pridružila se akciji produkcije „S Tamarom u akciji“ i nakon renoviranja kuće Snežane Sužnjev, posetila njen dom i uručila brojne poklone za Snežanu i njenu decu.

„Ne samo zato što smo komšije, Snežana je veoma hrabra majka i veliki borac, koja je u izuzetno teškim uslovima uspela da odgaji i iškoluje troje divne dece i zaslužuje svaku pažnju i pomoć. Ona je primer za sve nas da ne postoje prepreke koje se ne mogu prevazići“, izjavila je Slavica Karajović.
Infrastrukturni radovi u Sefkerinu: ASFALTIRANA PARTIZANSKA ULICA (VIDEO)

ASFALTIRANA PARTIZANSKA ULICA
Sefkerin, 30. maj 2020;

Nakon pripremnih radova na podlozi koji su startovali 25. maja, Partizanska ulica u Sefkerinu danas dobija asfaltiran kolovoz. Na ovaj način asfaltirane su sve glavne ulice u Sefkerinu i preostaje da se to uradi još samo u nekim manjim poprečnim ulicama i krakovima.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić je zajedno sa svojim saradnicima obišao radove i istakao da će ovim projektom u Sefkerinu biti asfaltirano preko 90 posto uličnih kolovoza i da su građani ovog mesta to davno zaslužili.

„Ovo je poslednja glavna ulica u Sefkerinu koja je ostala neasfaltirana u prethodnih 20 godina, a kao što smo i obećali pre četiri godine svoje obećanje ispunjavamo. Završetkom ovog projekta, odnosno asfaltiranja Partizanske ulice i delova Damjanov Milana i Radeta Ilkića završavamo više od 90 posto neasfaltiranih ulica u Sefkerinu što je i bilo naše predizborno obećanje pre četiri godine. Ono što nas čeka u Sefkerinu za naredni period jeste asfaltiranje nekoliko krakova i delova poprečnih ulica koje ćemo naravno uraditi u narednom mandatu, tako da će Sefkerin dobiti ono što je trebalo dobiti još pre mnogo godina, a to je asfalt i sve što zaslužuje jedan normalan čovek koji živi u 21. veku“, rekao je za Glas Opova Tasić.    

I stanovnici Partizanske ulice danas su bili veoma raspoloženi jer su konačno umesto kaldrme dobili asfalt. Predsednik opštine je izjavio za Glas Opova da se u Sefkerinu ali i u celoj opštini nastavlja sa novim projektima.

„Pored realizacije projekta asfaltiranja ulica u Sefkerinu nastavićemo i sa uređenjem centralnog jezgra naselja i od prilike za ovu godinu ćemo time završiti sa velikim investicionim projektima, s tim da nas čeka jedan veliki i važan projekat, a to je izgradnja vrtića koji je kompleksan i skup projekat i verovatno će trajati nekoliko godina. Kao i svaka domaćinska kuća radićemo onoliko koliko budemo imali sredstava, a ja očekujem da ćemo ove godine uspeti da krenemo sa realizacijom ovog projekta i da će za par godina i ovaj projekat biti realizovan. Pored Sefkerina, naravno permanentno radimo i u drugim mestima, Opovu, Sakulama i Barandi, tako da ono što jeste bio naš cilj pre četiri godine, to je ravnomerno raspoređivanje budžetskih sredstava i mislim da su ljudi imali prilike da to vide u prethodne četiri godine“, poručio je Tasić.

Nakon Partizanske ulice izvođač radova nastavlja asfaltiranje delova ulica Radeta Ilkića i Damjanov Milana.  
Republički hidrometeorološki zavod Srbije: PROMENLJIVO, MOGUĆA KIŠA

PROMENLJIVO, MOGUĆA KIŠA

Danas promenljivo oblačno sa kišom, sredinom dana i posle podne sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura 11°C, maksimalna dnevna 18°C.

Narednih dana biće promenljivo oblačno i dalje sveže i promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom sredinom dana i posle podne. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura oko 20°C. U nedelju pre podne suvo i uglavnom sunčano.  

. U Srbiji narednih dana promenljivo oblačno i dalje sveže i promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom sredinom dana i posle podne. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura u većini predela biće oko 20°C. U nedelju u severnim i centralnim predelima pre podne suvo.  
Vodoprivredno društvo Tamiš-Dunav: NAJAVA RADOVA NA KANALU GLAVNI GLOGONJSKI

NAJAVA RADOVA NA KANALU GLAVNI GLOGONJSKI

Opovo, 30. maj 2020;

Od 1. juna Vodoprivredno društvo Tamiš-Dunav vršiće radove na sanaciji pločastih propusta na kanalu Glavni Glogonjski i to u planiranoj dinamici:

U periodu od 1. do 8. juna na pločastom propustu km 8+146 kanala Glavni Glogonjski K.O. Opovo (na atarskom putu od rizle jugoistočno od naselja Opovo).

U periodu od 8. do 15. juna na pločastom propustu km 5+145 kanala Glavni Glogonjski K.O. Sefkerin (na atarskom putu istočno od naselja Sefkerin).

U navedenom periodu biće onemogućeno kretanje poljoprivredne mehanizacije preko pomenutih prelaza što će biti i obeleženo.
Nema mesta panici: MAMUTSKE OSE UOBIČAJENE ZA OVO DOBA GODINE

MAMUTSKE OSE UOBIČAJENE ZA OVO DOBA GODINE
Opovo, 29.maj 2020.
Unazad nekoliko godina u periodu od polovine maja do polovine juna primećena je česta pojava insekata koji liče na stršljenove i izazivaju paniku kod naših sugrađana. Insekti se uvek nalaze u blizini trulih panjeva. Prilikom danas izvršenog inspekcijskog nadzora u Barandi u blizini škole, napravljene su fotografije na osnovu kojih je mr Nataša Pil, stručni saradnik za entomologiju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, insekte identifikovala kao mamutske ose (Megascolia maculata maculata). Iako ima zvucno ime i prilicno je velika vrsta, ove ose u principu ne napadaju ljude. Zenke su veće (oko 6 cm) i imaju zutu glavu, dok su muzjaci nesto manji sa crnom glavom. Karakterišu ih zute mrlje na leđnoj strani trbuha (abdomena). Ova vrsta parazitira na larvama tvrdokrilaca, tj. zenka polozi jaje u zivu larvu tvrdokrilaca . Veca brojnost insekata ove vrste ukazuje na prenamnozenje nekih velikih tvrdokrilaca i predstavlja biološku prirodnu meru borbe odnosno regulacije brojnosti tvrdokrilaca, od kojih su neke i stetocine. Odrasli se hrane nektarom, tako da su značajni oprašivači.
Dakle u pitanju su korisni insekti koji ne bi trebalo da napadaju ljude, pa nema mesta panici. Kako se radi o isektima koji nisu pod zaštitom, ako je baš neophodno, mogu se uništavati odgovarajućim insekticidima.
Preporuka za sve je uklanjanje starih, trulih, panjeva čime će se izbeći pojava mamutske ose.

Inspektorka za zaštitu životne sredine,
dr vet. med. Marina Mitrović
Večeras (petak 29. maj) u 21:00 sat: SA TAMAROM U AKCIJI“ U OPOVU

SA TAMAROM U AKCIJI“ U OPOVU
Opovo, 29. maj 2020;
Večeras u 21:00 sat, na RTS1 emituje se sedma epizoda, devete sezone humanitarnog projekta „Sa Tamarom u akciji“. U večerašnjoj emisiji Tamara i njena ekipa su u Opovu gde su renovirali kuću Snežane Sužnjev, a u okviru emisije raznim prilozima biće predstavljena i naša opština.
E Uprava: PREKO E-UPRAVE ZA JEDAN DAN 15.000 RODITELJA PRIJAVILO PRVAKE

PREKO E-UPRAVE ZA JEDAN DAN 15.000 RODITELJA PRIJAVILO PRVAKE

BEOGRAD, 29. maja (Tanjug) – Preko sistema e-uprave za jedan dan 15.000 roditelja budućih đaka prvaka zakazalo je termine za dolazak u škole, rekao je danas za TV Prva direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.            

Nova usluga e-uprave funkcioniše posle registracije preko dva klika preko kojih roditelji zakazuju termin za posetu željenoj školi za svoje dete, razgovor i testiranje.

“Usluga je nova i omogućuje da roditelji prvi put ne moraju da nose nijedan dokument sa sobom u školu jer su umrežene skole, domovi zdravlja i više ministarstava”, rekao je Jovanović.

Svake godine je oko 65.000 prvaka, a termini se zakazuju do 10. jula.

Testiranja su do 20. jula, pa Jovanović ocenjuje da će svi moći da zakažu termin i upišu dete u osnovu školu uz samo jedan odlazak.

Za one koji ne koriste internet, alternativa je zakazivanje posete školi preko školskih telefona.
Agro TV Srbija: BRANISLAV CUKIĆ U EMISIJI „BIRAM SELO“

BRANISLAV CUKIĆ U EMISIJI „BIRAM SELO“

Opovo, 29. maj 2020;

U novoj epizodi emisije “Biram selo” Agro TV Srbija posetio je Barandu i predstavio mladog domaćina Branislava Cukića, koji privodi kraju studije na Poljoprivrednom fakultetu. Uporedo sa tim, Branislav, uz oca Stevu, obrađuje 70 hektara pod usevima kukuruza, pšenice i suncokreta. Prilog možete pogledati ovde:
Hotel „Stari Banat“ Opovo: DEČIJA IGRAONICA „ANOLAND“ PONOVO RADI

DEČIJA IGRAONICA „ANOLAND“ PONOVO RADI

Dečija igraonica „ANOLAND“ je ponovo otvorila vrata za svoje najmlađe prijatelje i njihove roditelje. Radno vreme igraonice je od 12 do 20 časova , pa izvolite, dođite da se igramo i družimo.

Na 200 kvadrata prostora, dečija igraonica ANOLAND pruža vrhunske uslove za organizovanje dečijih rođendana, kao i dnevnu igraonicu za razne vrste aktivnosti vaše dece, pojedinačno ili grupno. Glas Opova
Igraonica se nalazi u sklopu Hotela „Stari Banat“ u Opovu, ima zaseban ulaz sa ulice, kao i ulaz iz samog hotela.