1

ONB Opovo_Mz Sefkerin: “Uroš Predić – u zbirci Gorana Nikolića  Neuzinskog”

“Uroš Predić – u zbirci Gorana Nikolića  Neuzinskog”
Sefkerin/Opovo, 4 avgust 2022
Povodom sefkerinske Slave “Mandaline” u svečanoj Sali MZ Sefkerin sinoć je otvorena izložba fotografija, spisa i razglednica “Uroš Predić – u zbirci Gorana Nikolića – Neuzinskog”. Interesantna izložba privukla je pažnju publike.

Foto/Nikola Konstantinov-Glas Opova

Izložbi su prisustvovali predsednik opštine Miloš Markov, pokrajinski poslanik Predrag Ginculj, zamenica predsednice opštine Anka Simin Damjanov sa saradnicima, a izložbu su otvorili, direktorka galerije “Jovan Popović” Katarina Nikolić Ralić koja je istakla značaj saradnje sa vlasnikom kolekcije Goranom Nikolićem koji je i ranijih godina poklanjao artefakte od značaja za opstinu Opovo i istoričar umetnosti i autor teksta u katalogu, Dimitrije Jovanov, koji čestitao Sefkerincima slavu i obrazložio odabir fotografija iz velike zbirke opovačkog kolekcionara.

Goran Nikolić – Neuzinski; Foto/Nikola Konstantinov-Glas Opova
Sa otvaranja izložbe u Sefkerinu; Foto/Nikola Konstantinov-Glas Opova

Prenosimo deo teksta iz kataloga:
Izloženim predmetima povezana su i mesta u kojima je Predić živeo, često ih pohodio ili su u njima živeli njegovi rođaci: Beograd, Orlovat, Opovo, Pančevo, Bečej. Među dokumentima iz domena privatne prepiske zastupljene su dve razglednice umetnikove sinovice,  Anđe Predić, upućene iz Opova. Obe nam, osim iskazivanja prisnog odnosa rođake, prikazuju znamenite objekte javne i privatno-ekonomske namene predratne Opave reprodukovane na aversu.

Da se podsetimo, Uroš Predić (1857-1952), korifej nacionalne umetnosti i kulture, rođen u Orlovatu u Banatu, bio je dugovečan i plodan autor u području crkvene umetnosti, portreta, kompozicija iz nacionalne istorije, žanr scena, ličnost vredna pomena i večnog spominjanja, ostaviviši nam vredno nasleđe. Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti

Izložba će biti otvorena do 3. Septembra 2022. godine