Dodeljeni ugovori za obnovu verskih objekata u AP Vojvodini

Dodeljeni ugovori za obnovu verskih objekata u AP Vojvodini

NOVI SAD, 3. oktobar 2023 – „Pokrajinska vlada, nakon elementarnih nepogoda, koje su u julu zadesile sever Srbije, veoma je brzo reagovala kada su u pitanju sve verske zajednice na teritoriji AP Vojvodine, da bismo danas bili u prilici da uručimo ugovore o sanaciji štete za 69 opštećenih verskih objekata u ukupnom iznosu od 101,7 miliona dinara“, rekla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Dodelom sredstava u iznosu biće sanirana oštećenja na verskim objektima u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Rumi, Somboru, Staroj Pazovi, Šidu, Sremskoj Mitrovici, Opovu, Odžacima, Pančevu, Kovačici, Zrenjaninu, Sečnju, Vršcu, Irigu, Beočinu i Kuli.

Sekretarijat je bio u stalnom kontaktu sa predstavnicima svih verskih zajednica, kako bi u što kraćem vremenskom periodu dobio informacije o proceni štete i nedostajućim sredstvima.

„Brojne su opštine i hramovi kojima su dodeljena sredstva više nego neophodna, jer su lokalni budžeti, kao i pomoć stanovništva, nedovoljni i zato je naše trajno opredeljenje da zaštitimo sve verske objekte“, naglasila je Miloševićeva.

Na osnovu pristiglih zahteva, dodeljena sredstva će biti usmerena za sanaciju krovova, oluka, prozora, zvonika, apsida, gromobrana i druge građevinske radove i popravke.

 

Ekumenska humanitarna organizacija: Podrška zapošljavanju marginalizovanih grupa

Ekumenska humanitarna organizacija: Podrška zapošljavanju marginalizovanih grupa

Podrška zapošljavanju marginalizovanih grupa

Pozivaju se svi zainteresovani, pripadnici marginalizovanih grupa iz vojvođanskih opština, koji planiraju da registruju svoju delatnost, da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje na mejl prijava@ehons.org ili pozivom na broj: 069/707-960. Poziv je otvoren do 13.10.2023. godine.

Bespovratna sredstva biće dodeljena za nabavku novih mašina/alata/opreme, u iznosu do 3000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, potrebne za započinjanje ili unapređenje sopstvenog posla.

Osim toga, korisnicima će biti obezbeđena podrška oko registracije firme i plaćanja knjigovodstvenih usluga u trajanju od 6 meseci kao i podrška konsultanta tokom celog trajanja projekta.

Da biste konkurisali za navedenu podršku potrebno je da pripadate marginalizovanim grupama, da imate prebivalište/boravište na teritoriji vojvođanskih opština, da ste nezaposleno lice, da imate niske prihode porodice, da do sada niste bili podržani sličnim projektima, da imate dobru i održivu poslovnu ideju i iskustvo u obavljanju planiranog posla.

Jedan od preduslova je i prisustvo treninzima sa ciljem jačanja kapaciteta i povećanja preduzetničke svesti koji će biti organizovani u EHO centru u Novom Sadu, u sredu 18.10.2023. godine.

Rangiranje kandidata će se izvršiti na osnovu ispunjenosti navedenih kriterijuma i ocene uspešnosti poslovne ideje.

Trogodišnji projekat “Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje marginalizovanih grupa” Ekumenska humanitarna organizacija sprovodi uz podršku Brot für die Welt i Diakonie Württemberg/Hoffnung für Osteuropa iz Nemačke.

 

Kulturni centar Opovo: Najava koncerta „Odjeci harfe kroz istoriju“

Kulturni centar Opovo: Najava koncerta „Odjeci harfe kroz istoriju“

Najava koncerta „Odjeci harfe kroz istoriju“

OPOVO, 3. oktobar 2023 – Koncert Odjeci harfe kroz istoriju u izvođenju Beogradskog kvarteta harfi – Dijane Sretenović, Marije Đurđević, Milice Milivojević i Sofije Sibinović biće organizovan 07. oktobra 2023. godine u 20 časova na sceni Kulturnog centra Opovo. Koncert je finansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a ulaz je besplatan.

Beogradski kvartet harfi osnovan je 1987. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod rukovodstvom doajena harfe i tadašnje redovne profesorke Milice Barić. Ansambl se svih ovih godina održao zahvaljujući entuzijazmu 14 profesionalnih beogradskih harfistkinja. Osnivanje ovog jedinstvenog ansambla, izraslog iz viševekovne tradicije negovanja vrhunske estetike u zvučnoj i vizuelnoj prezentaciji, imalo je cilj: transparentnija afirmacija umetničke muzike za harfu, kroz intenzivne promocije postojećeg repertoara, kao i njegovog obogaćivanja.

Kvartet je naročito podsticao kompozitore na stvaralačku kreativnost u polju harfe i time ostvario značajno nasleđe za buduće generacije izvođača i publike. Sarađivao sa mnogim značajnim srpskim kompozitorima. Beogradski kvartet harfi je predstavljao Srbiju na Svetskom kongresu harfe u Ženevi, Švajcarskoj i Kanadi. Takođe, kvartet je nastupao i na festivalima harfe u zemlji i inostranstvu, kao i na raznim manifestacijama.

Kvartet i danas nastupa na različitim kulturnim događajima, promofišući umetnost i ljubav prema muzici.

Projektno – tehnička dokumentacija za rekonstrukciju i sanaciju objekta Doma kulture u Sefkerinu

Projektno – tehnička dokumentacija za rekonstrukciju i sanaciju objekta Doma kulture u Sefkerinu

NOVI SAD, 3. oktobar 2023 – Zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški uručio je u Pokrajinskoj vladi, ugovore o izradi projektno-tehničke dokumentacije, u vrednosti od 60 miliona dinara za 12 projekata u deset lokalnih samouprava u AP Vojvodini.

„Izrada projektno-tehničke dokumentacije prvi je korak u jačanju kapaciteta lokalnih samouprava i preduslov za realizaciju infrastrukturnih projekata od opšteg značaja u opštinama i gradovima AP Vojvodine”, istakao je Paroški. On je podsetio na to da su kriterijumi za ocenu projekata njihov značaj za razvoj i unapređivanje lokalne sredine u obavljanju poslova i efikasnost u pružanju usluga građanima, kao i podsticanje novih investicija koje doprinose razvoju jedinica lokalne samouprave.

Ugovor namenjen izradi „Projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju objekta Doma kulture u Sefkerinu, potpisao je predsednik Opštine Opovo Miloš Markov, koji je istakao značaj ove investicije koja će omogućiti nastavak projekata rekonstrukcije i sanacije objekata kulture na teritoriji naše opštine.

Najava dobrovoljnog davanja krvi za ponedeljak

Najava dobrovoljnog davanja krvi za ponedeljak

OPOVO, 4. oktobar 2023
Akcija dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji naše opštine održaće se u ponedeljak  09.oktobra u prostorijama  osnovne škole u Opovu, od 11 do 13:30 i u ambulanti u Sefkerinu u periodu od 14:30 do 17 časova. Podsećamo da krv mogu dati sve zdrave osobe starosti između 18 i 65 godina.