Lokalni krizni centar opštine Opovo: OPŠTINA  OPOVO I DALJE ZARAŽENO PODRUČJE OD ZARAZNE BOLESTI AFRIČKE KUGE SVINJA I OBAVEZNA PRIMENA PROPISANIH MERA

Lokalni krizni centar opštine Opovo: OPŠTINA OPOVO I DALJE ZARAŽENO PODRUČJE OD ZARAZNE BOLESTI AFRIČKE KUGE SVINJA I OBAVEZNA PRIMENA PROPISANIH MERA

OPŠTINA  OPOVO I DALJE ZARAŽENO PODRUČJE OD ZARAZNE BOLESTI AFRIČKE KUGE SVINJA I OBAVEZNA PRIMENA PROPISANIH MERA

 OPOVO 03.oktobar 2023.

Posle jednomesečnog zatišja, identifikovano je novozaražano gazdinstvo u Barandi  na kome su juče sprovedene propisane mere od strane Veterinarskog specijalističkog instituta Pančevo i Opštinske uprave Opovo pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Lokalni krizni centar opštine Opovo obaveštava uzgajivače svinja da je i dalje na snazi rešenje Uprave za veterinu o proglašenju svih naseljenih mesta opštine Opovo zaraženim područjem od  zarazne bolesti Afričke kuge svinja kod domaćih svinja i obavezna je primena svih naloženih mera:

– Prijavljivanje bolesnih i uginulih svinja;

– Zabrana premeštanja i prevoz svinja;

– Klanje samo potvrđeno zdravih  svinja za sopstvene potrebe;

– Zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i zabrana rada stočnih pijaca;

-Zabrana ponovnog naseljavanja svinja u periodu trajanja mera na području koje je  proglašeno zaraženim od  Afričke kuge svinja i drugih mera.

Za dodatne informacije kao i sva pitanja u vezi isplate nadoknade za uginule ili eutanazirane svinje na zaraženim gazdinstvima, držaoci svinja se mogu obratiti nadležnoj Republičkoj veterinarskoj inspekciji –  Južnobanatski upravni okrug, ulica Novoseljanski put 33, Pančevo.

 

Dr vet.med. Marina Mitrović

 

Zahtevi za subvencionisane ramove za traktore do 8. decembra

Zahtevi za subvencionisane ramove za traktore do 8. decembra

BEOGRAD, 3. oktobra (Tanjug) – Zahtevi za subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova za traktore podnose se Agenciji za bezbednost saobraćaja do 8. decembra, a pozivom za subvencije su obuhvaćeni IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549, saopštila je Agencija.

Ugradnja zaštitnih ramova jedna je od glavnih mera za smanjenje broja stradanja i povreda vozača, zbog čega je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo 125 miliona dinara za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama, kako bi što više traktora bilo pokriveno zaštitnim ramovima, a vozači traktora zaštićeni, naveli su iz Agencije. Javni poziv sa pratećim formularima za podnošenje zahteva se nalazi na sajtu Agencije www.abs.gov.rs, a među neophodnim dokumentima je i potvrda o plaćenom porezu na imovinu i dokaz o plaćenoj taksi od 1.040 dinara. Izmenom Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitinih ramova za upotrebljavani traktor, koju je Vlada Srbije usvojila 28. septembra, rok za prijavljivanje je produžen do 8. decembra.