ED Pančevo: Sutra isključenje struje u Sefkerinu zbog radova

ED Pančevo: Sutra isključenje struje u Sefkerinu zbog radova

Sutra isključenje struje u Sefkerinu zbog radova

OPOVO, 17. oktobar 2023 –  Zbog planiranih radova Elektrodistribucije Pančevo  na VN mreži u Sefkerinu, u vremenskom intervalu od 9:00 do 13:30 časova, bez struje će biti ulice Stojanov Milana (od Partizanske do Narodnog fronta), Parkovska (cela) i Oslobođenja (od Narodnog fronta do JNA).
ED Pančevo zadržava pravo odlaganjua radova zbog eventualnih vremenskih prilika

 

Uprava saobraćajne policije: Razultati akcije “Fokus na putu”

Uprava saobraćajne policije: Razultati akcije “Fokus na putu”

BEOGRAD, 17. oktobar 2023
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 9. do 15. oktobra sproveli su akciju „Fokus na putu“ u organizaciji Roadpola i kontrolisanjem 58.056 vozača, otkrili i procesuirali 15.832 prekršaja, od kojih je 3.830 vozača sankcionisano zbog nepropisne upotrebe mobilnog telefona, 94 vozača zbog nepropisne upotrebe audio-uređaja i 624 pešaka zbog korišćenja slušalica u oba uha.
Ističemo da je nepropisna upotreba mobilnog telefona, u široj međunarodnoj zajednici, prepoznata kao jedan od glavnih uzroka odvlačenja pažnje od elemenata bezbednosti u saobraćaju, kao i da smanjena pažnja kod učesnika u saobraćaju povećava rizik od saobraćajne nezgode od 4 do 20 puta.
Takođe, prema istraživanju Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5 odsto vozača koristi mobilni telefon na nepropisan način, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su nastojali da ovom akcijom, kroz brojne apele i najavljivanje akcije u medijima, preventivno utiču na sve učesnike u saobraćaju i upozore ih na opasnost od odsutnosti pažnje kada za vreme vožnje ili prelaska kolovoza nepropisno koriste mobilni telefon ili audio-uređaje.
Inače, od početka godine pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a sankcionisali su više od 40.000 vozača zbog nepropisne upotrebe telefona i više od 3.000 pešaka zbog nepropisne upotrebe telefona ili audio-uređaja.

Ćurčić: Teško je objasniti mladima da treba da paze u saobraćaju
Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja izjavio je da je jako teško mladima objasniti koliko je važno paziti u saobraćaju i da su oni veoma ugroženi u saobraćaju. “Godišnje oko 100 mladih izgubi život u saobraćajnim nesrećama, a njih oko 6.100 bude povređeno. To nam govori da svaki četvrti dan jedno mlado lice izgubi život, a svaki dan 17 mladih lica biva povređeno u saobraćajnim nezgodama. Poražavajući podatak je da četvrtina poginulih nema vozačku dozvolu”, rekao je Ćurčić za Tanjug. Istakao je da je kod mladih učesnika u saobraćaju prisutno lažno samopouzdanje, želja za dokazivanjem, vera u svemoć. “Njima je jako teško prići i dati im prave informacije. Mi pokušavamo kroz razne vidove edukacije i spotove da im što bolje prenesemo poruku. Teško je objasniti nekome da je pri brzini od 60 km/h potrebno oko 40 metara da zaustavite automobil. To je dužina 11 automobila. Ako pri toj brzini udarite u zid, to je kao da je slon pao na automobil sa visine od 10 metara”, objašnjava Ćurčić. Kako je rekao, u životima mladih je mnogo tema, a saobraćaj je samo jedna celina. “Mi pokušavamo da saobraćaj stavimo ispred drugih, s obzirom na podatke koji nam govore da su mladi jako ugroženi u saobraćaju”, poručio je Ćurčić. Jedan od uzročnika saobraćajnih nezgoda je alkohol, a Ćurčić ističe da vozači sa probnom saobraćajnom dozvolom u prvoj godini ne smeju da konzumiraju ni kap alkohola. “Realna priča je da neko ko je izašao u grad bira alternativni način prevoza. Autobus, taksi ili da neko dođe po njega”, zaključio je Ćurčić.

 

Najjeftinije grejanje na drva, najskuplje na struju – koliko treba izdvojiti za stan od 60 kvadrata

Najjeftinije grejanje na drva, najskuplje na struju – koliko treba izdvojiti za stan od 60 kvadrata

Najjeftinije grejanje na drva, najskuplje na struju – koliko treba izdvojiti za stan od 60 kvadrata

Izvor /RTS/
Najniže troškove energije za grejanje  u grejnoj sezoni 2023/2024, prema cenama iz prve polovine oktobra 2023. za prosečan stambeni prostor od 60 kvadrata, imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva i koštaće 56.000 dinara, a najviše će platiti domaćinstva koja se greju na struju i to oko 200.000 dinara, objavila je Agencija za energetiku Srbije.

Najniži troškovi grejanja se odnose na područja Srbije u kojima se drvo može nabaviti po nižim cenama (na primer 6.790 dinara po metaru kubnom) i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, na primer 65 odsto će koštati 56.000 dinara.

Značajno veće troškove, 92.500 dinara će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 9.500 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti. Nešto niži troškovi od 84.600 dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja jer će iznositi 59.500 dinara, što je za samo 3.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

Troškovi grejanja na ugalj se nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu i iznosiće od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.  Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti oko 200.000  dinara za električnu energiju, 173.000 dinara za lož ulje i 156.000 dinara za propan butan gas. U odnosu na prethodnu godinu cena uglja nije promenjena, dok su cene ogrevnog drveta manje za oko 11 odsto i peleta su manje za 12 odsto.

Cena propan butan gasa je manja za sedam odsto, kao i cena lož ulja koja je smanjena za osam odsto. Cena prirodnog gasa za domaćinstva je povećana za 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje za oko 27 odsto. Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja. AERS savetuje građanima da pri izboru načina grejanja, traže pomoć stručnjaka.

“Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji”, navedeno je na sajtu AERS.  Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 metara kvadratnih na 20 stepeni celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh. Prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji iznosi 150 kWh po metru kvadratnom.

Pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

 

Očuvanje života i imovine kroz kontrolu paljenja strnike

Očuvanje života i imovine kroz kontrolu paljenja strnike

Svest o opasnostima paljenja strnjika na otvorenom prostoru je ključna za zaštitu života i imovine. Ministarstva unutrašnjih poslova i poljoprivrede udružila su snage kako bi podigla svest građana i suzbila ovu praksu.
V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Jelena Tanasković obišli su prethodne sedmice ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede koji su na području Sremskog upravnog okruga sprovodili akciju pojačane kontrole paljenja strnika.

Čaušić i Tanasković apelovali su na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom, da ne lože vatru u šumi i na njenim obodima, jer time mogu izazvati požare koji mogu ugroziti živote ljudi i njihove imovine.
V.d. načelnik Sektora za vanredne situacije je istakao je da broj požara na otvorenom i građevinskim objektima ove godine znatno manji nego prethodne, ali da je u prvih 14 dana oktobra zabeležen značajan porast požara na otvorenom zbog čega se i krenulo u akciju pojačane kontrole.

„Ove godine smo imali 16.673 požara, a prošle 21.127 ukupno. U pogledu požara na otvorenom ove godine je registrovano 9.888, a prošle 13.803“, precizirao je Čaušić. Prošle godine, kako je naveo, na teritoriji upravo Sremskog upravnog okruga u oktobru je bilo 10 požara na otvorenom, a za prvih 14 dana ovog meseca ima 226.

„Na teritoriji cele Srbije prošle godine u oktobru bio je 171 požar, a ove godine tokom ovog meseca 1.283 i upravo smo zato danas sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli akciju pojačane kontrole paljenja strnike“, kazao je Čaušić.

Ministarka Tanasković naglasila je da je u toku današnjeg dana, za nekoliko sati, napisano 49 prijava i dodala da akcenat ove kontrole nije na represiji već na podizanju svesti građana o opasnostima paljenja strnika na otvorenom. Najavila je da će ovakve akcije biti sprovedene u celoj Srbiji i da im je cilj da se zaustavi ovakav način paljenja strnika.

„Molim sve poljoprivrednike i apelujem na njih da to ne čine. Postoje bolji načini koji su bolji i efikasniji i nisu finansijski skuplji“, rekla je ministarka i upozorila da oni koji su dobili prekršajnu prijavu po ovom osnovu neće imati tri godine pravo na subvencije.

U akciji su učestvovale 53 ekipe sa 150 učesnika, 55 vozila i dve bespilotne letelice, od toga 45 ekipa Sektora za vanredne situacije sa 109 pripadnika, 43 vozila i dve bespilotne letelice, Direkcija policije sa dva vozila i 24 pripadnika i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa osam ekipa, 17 pripadnika i 10 vozila.