RHMZ: Izgledi vremena za period  od  01. oktobra 2023.  do  30. аprila 2024. godine

RHMZ: Izgledi vremena za period od 01. oktobra 2023. do 30. аprila 2024. godine

BEOGRAD, 18. oktobar 2023
Grupa za dugoročnu prognozu vremena u okviru Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije objavila je izveštaj za predstojeću jesen i zimu koje su pred nama. Po svemu sudeći očekuje nas zima sa ne tako niskoim temperaturma i prosečnim procentom padavinama.

OKTOBAR 2023: Topliji i prosečno vlažan oktobar. Miholjsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 20.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će vrednosti mesečne sume padavina biti za oko 20 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 32 mm.

NOVEMBAR 2023: Topliji i prosečno vlažan novembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 35 mm.

DECEMBAR 2023: Blaži i prosečno vlažan decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 8.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

JANUAR 2024: Blaži i prosečno vlažan januar. Slabi ili umereni jutarnji mrazevi tokom treće dekade januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 7.0ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

FEBRUAR 2024: Blaži i prosečno vlažan februar. Mala verovatnoća za pojavu jakih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 3.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 9.7ºS.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 48 mm.

MART 2024: Topliji i prosečno vlažan mart.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 3 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

APRIL 2024: Topliji i prosečno vlažan april.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

 

Beograd 19.10.2023.
_____________________________
Grupa za dugoročnu prognozu vremena
Branko Bijelić

Zahvaljujući sporazumu posle 40 godina počeće gradnja autoputa BG-Zrenjanin

Zahvaljujući sporazumu posle 40 godina počeće gradnja autoputa BG-Zrenjanin

PEKING, 18. oktobrar 2023; (Tanjug) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će građani Srbije, zavaljujući sporazumu potpisanom u Kini, za izgradnju autoputa – Beograd-Zrenjanin- Zrenjanin-Novi Sad, koji će biti spojen sa autoputem Beograd-Novi Sad, dobiti put o kojem se priča tri, četiri decenije, a čija vrednost neće biti manja od tri i po milijarde evra. “To je za srednji Banat, južni Banat i južnu Bačku i Beograd gotovo neverovatna vest”, rekao je Vučić. “Vrednost će na kraju biti ne manje od tri i po miljade evra.

U Kini smo jedva uspeli da pronađemo finansijera za severnu tangentu, smajli, od Somobra do Kikinde, od Bačkog Brega do Crnje”, rekao je Vučić i dodao da bi Šandong, kineska kompanija, trebalo da obezbedi deo finansiranja za autoput Beograd-Zrenjanin. To su, kako je naglasio, dobre vesti. “O boljem putu se priča 30, 40 godina i nikako da stigne, sad će da stigne, bilo je mnogo ovde posla”, rekao je predsednik koji će sutra učestvovati na Trećem stateškom forumu Pojas i put, zajedno sa predsednicima i predstavnicima 130 država.

Гледајући из перспективе Новог Сада, овај ауто-пут требало би да почне надомак Каћа, поред Жабља, уз Арадац, Мужљу, Ечку, Стајићево, Идвор, Ковачицу, Дебељачу, Сефкерин, Јабуку, Глогоњ и Овчу код Београда. У питању је деоница од 105 километара која би Зрењанин спојила са Новим Садом и Београдом. Од Новог Сада до Зрењанина стизаће се за 25 минута, насупрот 55 минута колико вам је тренутно потребно.

https://www.mgsi.gov.rs/lat/dokumenti/javni-uvid-povodom-izrade-prostornog-plana-podrucja-posebne-namene-koridora-autoputa

Opštinska uprava Opovo: Obaveštenje o raspisanom oglasu za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo – II  krug za 2023. godinu

Opštinska uprava Opovo: Obaveštenje o raspisanom oglasu za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo – II krug za 2023. godinu

Obaveštenje o raspisanom oglasu za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo – II krug za 2023. godinu

OPOVO, 19.  oktobar 2023.

Obaveštavamo zainteresovane građane da je raspisan oglas za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo – II krug za 2023. godinu.
Po preporuci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ove godine postupak nadmetanja sprovodiće se putem web aplikacije koja se nalazi na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište.

Uputstvo za registraciju i ceo proces nadmetanja za korisnike možete pogledati OVDE

Video uputstvo možete pogledati OVDE

Tekst oglasa preuzmite OVDE