Čarobni svet bajke: Rezultati literarnog takmičenja

Čarobni svet bajke: Rezultati literarnog takmičenja

OPOVO, 10. oktobar 2023 – U Osnovnoj školi „Dositej Obradović“, 15. septembra je održano literarno takmičenje „Napiši bajku“ u okviru festivala „Nedelja ruskog dečjeg filma – Čarobni svet bajke“.

Ova manifestacija u organizaciji Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Srbija u srcu – Rusija u duši“,  pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine u Srbiji, realizovana je u Opovu i ove godine.

Takmičenje se održava u cilju privlačenja pažnje mlađe generacije ka negovanje ljubavi prema pisanom izražavanju, negovanje stvaralačkog duha i razvijanje mašte, kao i prepoznavanja i podrške talentovane dece.

Takmičenje je namenjeno učenicima osnovnoškolskog uzrasta za dve uzrasne kategorije: “mlađi uzrast” (5. i 6. razred) i “stariji uzrast” (7. i 8. razred) osnovne škole. Na literarnom takmičenju učestvovalo je 18 učenika, od 5. do 8. razreda OŠ „Dositej Obradović“ Opovo.

Zadatak takmičenja je bio da učesnici osmisle i napišu svoju bajku. Svaki rad je bio poseban i specifičan na svoj način, pun maštovitosti i kreativnosti. Svaki od radova je vredan pažnje i čitanja.  Žiri je nakon višestrukog čitanja i diskusije rangirala sledeća tri mesta  za kategoriju “mlađi učenici” 5. i 6. razred osnovne škole: 1. mesto – Silas Josia Taul iz VI-1 razreda; 2. mesto – Julija Petrov iz V-1 razreda; 3. mesto – Kristina Milenković iz VI-1 razreda.

Za kategoriju “stariji učenici” 7. i 8. razreda osnovne škole: 1. mesto – Teodora Kucin iz VIII-2 razreda; 2. mesto – Mila Milojević iz VIII-3 razreda; 3. mesto – Milan Stefanov iz VIII-3 razreda OŠ “Dositej Obradović” Opovo.

“Želim da se zahvalim svim takmičarima, mlađim piscima na interesovanju i učešću na takmičenju. Imam potrebu da se zahvaljim koordinatoru Literarnog takmičenja, profesorici srpskog jezika i književnosti Aniti Milanov za uspešnu realizaciju aktivnosti, kao i njenoj koleginici iz školske biblioteke – Jasmini Stankov za nesebičnu podršku. Želim da se zahvaljim direktoru OŠ “Dositej Obradović” Slaviši Miškovu za svestranu pomoć, podršku i uspešnu saradnju u okvirima manifestacije Nedelja ruskog dečijeg filma – Čarobni svet bajke u Opovu”, izjavila je predsednica Udruženja  “Srbija u srcu – Rusija u duši”.

Čestitamo pobednicima i zahvaljujemo se svim učesnicima takmičenja na interesovanju!

Autore najboljih radova organizator takmičenja je nagradio diplomama i knjigama na ruskom jeziku, a svi učesnici literarnog takmičenja su dobili pohvalnice.

“Na kraju takmičenja želim da vam kažem, dragi osnovci, svi ste bili zaista divni, vredni, marljivi i istrajni, poput junaka bajki. I želim da vam dam iskreni savet: čitajte bajke, slušajte audio bajke, gledajte filmske bajke, jednom rečju – neka bajka postane vaš prijatelj na putu odrastanja. Nikad ne gubite nadu, budite maštoviti. Odlučno sledite svoje junake iz bajke do pravog cilja sa razumevanjem vrednosti i moralnih pouka bajke. Želim vam da kroz sve strahove, prepreke ili neuspehe, ako se nađu na putu odrastanja, prođite sa lakoćom bajke, sa sigurnošću da na kraju vas čeka srećan kraj ili pravo rešenje. I neka vas bajka prati ceo život…“, poručuje Žanna Knežević.

Nacionalna služba za zapošljavanje: Raspisan Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ u 2023. godini

Nacionalna služba za zapošljavanje: Raspisan Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ u 2023. godini

Nacionalna služba za zapošljavanje je 10.10.2023. godine raspisala Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, koji će biti realizovan kroz četiri faze.

Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će od 10.10. do 31.10.2023. godine moći da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.
Pristup portalu  „Moja prva plata“ kao i prijavljivanje poslodavaca za učešće u programu „Moja prva plata“ biće omogućeni 10. oktobra 2023. godine posle 14 časova.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od 06.11. do 24.11.2023. godine, takođe na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će poslodavci obaviti u periodu od 27.11. do 08.12.2023. godine.

U roku od 7 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, i početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 01. januara do 15. januara 2024. godine.

Planirano je da se u program „Moja prva plata“ u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od 9 meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.
Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.
Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.
Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs), kao i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

 

Fudbal: Sefkerinci ogorčeni na suđenje u Gaju

Fudbal: Sefkerinci ogorčeni na suđenje u Gaju

SEFKERIN, 10. oktobar 2023 – Nakon tačno godinu dana sefkerinski Tempo doživeo je prvi prvenstveni poraz. Sefkerinci su u 7. kolu Druge južnobanatske lige – zapad izgubili na gostovanju u gaju od Partizana rezultatom 2:1. Međutim, fudbaleri i uprava kluba su ogorčeni na sudijske odluke na ovom meču za koje smatraju da su direktno odlučile pobednika.

Tempo je dobro otvorio utakmicu i već u 5. minutu poveo pogotkom Jakovljevića sa bele tačke. Međutim, pet minuta kasnije dolazi do prve sporne situacije za koju Sefkerinci smatraju da su direktno prekršena pravila ige.

„U 10. minutu sudija isključuje našeg golmana koji startuje na ivici šesnaesterca. Ako je prekršaj u kaznenom prostoru onda je penal i žuti karton. Ako je prekršaj van kaznenog prostora onda je slobodan udarac i crveni karton. Međutim, sudija dosuđuje penal i daje crveni karton i na taj način krši pravila igre“, navodi se u saopštenju objavljenom na oficijelnoj fejsbuk strani kluba.

Sefkerinci apostrofiraju i podatak da je početak drugog poluvremena kasnio desetak minuta jer se, kako navode, delegacija domaćina nalazila u svlačionici sudija pa je tako i kriterijum u nastavku meča bio domaćinski.

„U nadoknadi vremena prilikom centaršuta našeg igrača, domaćeg igrača pogađa lopta u ruku, a sudija ne želi da svira penal iako je bio na dva metra od događaja. Usled protesta naše ekipe dolazi do meteža na terenu svih igrača gde nekoliko lica iz publike preskače ogradu i napadaju naše igrače. Naravno da sudija, a i delegat, nisu želeli ili nisu smeli da vide, te nisu na to ni reagovali“, piše u saopštenju Tempa.

I pored ogorčenja i poraza, iz sefkerinskog kluba poručuju: „Mi idemo dalje. Tek je sedmo kolo, ima još da se igra i nastavljamo borbu za najviši plasman“.

JP Mladost: Deo Sakula trenutno bez vode

JP Mladost: Deo Sakula trenutno bez vode

Deo Sakula trenutno bez vode

Sakule, 10.oktobar 2023;
Obaveštavaju se građani Sakula da su trenutno bez vode u ulici Milutina Markova i deo Vuka Karadžića zbog havarije na uličnoj vodovodnoj mreži. Ekipa JP Mladost Opovo je na terenu i radi na otklanjaju havarije.